Veerkrachtig Lugdunum pakt punt tegen koploper

Derde klasse A (zaterdag)- Lugdunum speelde op eigen bodem tegen koploper RKDES uit Kudelstaart. De Leidenaren wonnen dit seizoen slechts één wedstrijd (uit bij RVC’33, 0-1) en kwam tot dusverre maar moeilijk aan scoren toe. Koploper RKDES heeft defensief de boel goed op orde en incasseerde slechts twee tegentreffers tot nu toe in de lopende competitie. Na een uiterst saai duel werden de punten gedeeld in de Kikkerpolder. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijke stand nadat de Leidse ploeg met 0-2 achter kwam.

Lugdunum was het eerste deel van de wedstrijd meer in balbezit. Duidelijk was dat de groen-witten het spel mochten maken en dat RKDES loerde op de snelle uitbraak. De ploeg van trainers Marco Harleman en Nino Poulina tikte de bal wat rond zonder enig gevaar te stichten. Na wat speldenprikjes over en weer kwamen de bezoekers op voorsprong. Na defensief geklungel in de Leidse verdediging kwam de bal met wat geluk voor de voeten van Rick Verkuijl die binnenschoot. Er werd nog geappelleerd voor buitenspel, maar de scheidsrechter van dienst ging hier niet in mee. Na deze openingstreffer viel er tot aan het rustsignaal niets meer te beleven.

Na de onderbreking opende RKDES sterk. Na wat gesmoorde aanvallen van de ploeg uit Kudelstaart, was het na twintig minuten wel raak. Wederom werd er zwak uitverdedigd aan Leidse zijde, waardoor Maarten van Putten kon oppikken en met een splijtende pass Mike van den Bergen vrijspeelde. Hij ramde de bal tegen de touwen, volkomen onhoudbaar voor Lugdunum sluitpost Michael Verhoef.

Ook na deze tegentreffer bleef het ongeïnspireerd wat de gastheren op de mat legden. Alle ballen van Lugdunum die de zestien wisten te bereiken, werden vakkundig uitverdedigd door RKDES. Het venijn zat hem echter in de staart van deze wedstrijd. Halverwege het tweede bedrijf scoorde Jayden Bergwijn met een fraai wippertje, uit een klutsbal, de aansluitingstreffer.

De Leidenaren stroopten hierna de mouwen op, werd er eindelijk gevochten in de duels en begon het weer ergens op te lijken. Een aantal minuten na het Leidse doelpunt had RKDES de wedstrijd in het slot kunnen schieten, ditmaal was de verdediging wel paraat. In de daarop volgende tegenstoot werd de pijlsnelle Thaimu Daramy gevonden, die vervolgens de bal op een presenteerblaadje legde voor de inkomende Tom Dijkhuizen. Met een fraai doelpunt schoot hij zijn ploeg langszij. Lugdunum rook bloed en had in de allerlaatste minuut zelfs nog de kans om met een overwinning van het veld te stappen. De inzet van aanvaller Gary Person viel niet binnen. En zo eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. De equipe van Harleman en Poulina schiet hier eigenlijk niet veel mee op, maar kon alsnog met enige tevredenheid van het veld stappen gezien het scoreverloop.

Doelpuntmaker Dijkhuizen over de wedstrijd: ,,Als je pas na de eerste helft kwam kijken, dan had je ook echt niets gemist. Behoudens één treffer van de tegenpartij na slecht verdedigen van ons. De eerste helft was met recht, van beide kanten, niet om aan te gluren. Kort na rust kwamen we verder op achterstand en ook bij ditmaal leidde slecht verdedigen het tegendoelpunt in. Gelukkig wisten we het, net als tegen TAVV en ASC, weer om te keren. Uiteindelijk pakken we een punt tegen de koploper. We moeten nu de beleving zoals we die hadden in de laatste twintig minuten eens een keer de hele wedstrijd volhouden. Al met al ben ik tevreden met dit gelijke spel.”

Volgende week gaat Lugdunum op bezoek bij Zwammerdam, een ploeg die in punten gelijk staat met de Leidenaren.

Lugdunum-RKDES 2-2 (0-1). 22. Verkuijl 0-1, 50. Van den Bergen 1-1, 73. Bergwijn 1-2, 79. Dijkhuizen 2-2

Basisopstelling Lugdunum: Verhoef, Hiwat, Warmerdam, Dijkhuizen, Beij, Muanda, Van den Berg, Bardaa, Bergwijn, Gumus, Niersman.

Basisopstelling RKDES: Van der Linden, Regueiro Pons, Westerman, Schreven, Van Putten, Van Veen, Lindijer, Verkuijl, Van den Bergen, Onderwater, Zorn.