Sporting Leiden na rust hard onderuit tegen titel naderend Teylingen

Vierde klasse A (zaterdag)- De hoog uitgevallen uitslag (2-7) doet vermoeden dat het een eenzijdig duel was tussen Sporting Leiden en Teylingen. Niets was minder waar. In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar min of meer in evenwicht met een 1-2 ruststand als resultaat. Na de thee werd de ploeg van trainer Ronald Mink binnen het kwartier op een 1-6 achterstand gezet en verloor het treffen uiteindelijk tegen de koploper met 2-7. De Leidenaren moeten de laatste twee wedstrijden nog vol aan de bak om nacompetitie te mogen spelen, terwijl de Sassenheimers, na het verlies van concurrent FC Oegstgeest, het honderdjarige jubileum volgende week bij winst kunnen opfleuren met de titel.

Met name in de eerste vijftien minuten van de wedstrijd was het genieten voor circa honderdvijftig toeschouwers. De bezoekers waren al in minuut vijf dichtbij de openingstreffer gevolgd door een kans voor Sven Glasbergen. De 0-1 na een Leidse opbouwfout van achteruit werd afgestraft door Jay Berk: 0-1. Vrijwel direct daarna scoorde Youssef Sadi Hilmi de gelijkmaker (1-1). Vervolgens kregen de gastheren via Wesley van Eijgen zelfs de kans op de voorspong.

Na de aantrekkelijke eerste twintig minuten was het kruit verschoten bij de ploegen van trainer Rob Jonkman en Mink. Hierna kon de ploeg van Jonkman de koppositie geen moment waarmaken voor de onderbreking. Slordig balverlies en de verkeerde kleur aanspelen waren daar mede oorzaak van. Pas in de slotfase van de eerste helft kwam de beleving weer terug. Een hard schot van Wesley Ritzen namens de bezoekers en de knappe redding van verdediger Dimitri Fakkel waren de krenten in de pap. Net op het moment dat de ploeg van Mink dacht met een 1-1 stand te gaan rusten, sloeg de grootste titelkandidaat toe. Een van de weinig vlot lopende combinaties werd door Melvin van Stijn fraai afgerond: 1-2.

Na rust was de wedstrijd binnen vijftien minuten beslist. Een hoekschop werd snoeihard binnen gekopt door Max Slaman: 1-3. In de volgende minuut maakte Van Stijn zijn tweede treffer: 1-4. De gasten liepen vervolgens uit naar 1-6 door treffers van Slaman en Pascal de Ridder. In de slotfase maakte invaller Tim Spies de stand wat dragelijker: 2-6. De andere invaller bij de ploeg van Mink, Lorenzo Calkhoven, liet de grote kans op de 3-6 liggen. De fraaiste actie kwam van de voet van Twan van Loef, die de ver voor zijn doel staande Teylingen doelman vanaf de middellijn bijna verschalkte. Het slotakkoord was voor de bezoekers. Mike van der Zon schoot de 2-7 binnen. Na het laatste fluitsignaal kwam de nederlaag van FC Oegstgeest binnen en werd er volop feest gevierd bij de ploeg van Jonkman.

Slaman: ,,In de eerste helft was het slordig bij ons. We waren alsnog tevreden met de 1-2 ruststand. In de rust heeft trainer Jonkman op niet mis te verstane wijze zijn ongenoegen geuit over wat we tot dan toe presteerden. Toch was het gevoel bij de ploeg dat het goed zou komen. Het moest gewoon beter. Na een kwartier in de tweede helft was het geen wedstrijd meer en konden we werken aan een beter doelsaldo. Het zou geweldig zijn om met de titel het honderd jarige bestaan van de club te vieren.”

Mink na de opdoffer: ,,Dit is pijnlijk. De snelle tegendoelpunten na rust deden ons de das om. Ik had graag met de 1-1 de rust ingegaan. De uitslag kwam aan als een mokerslag, zeker na de goede eerste helft van de ploeg.” Mink miste bij een aantal spelers de beleving. ,,We hadden er korter op moeten zitten. Ik weet waar we vandaan komen en hebben het maximale er uit gehaald. Als we de nacompetitie halen hebben we het goed gedaan en weet ik zeker dat we er in blijven.”

Sporting Leiden-Teylingen 2-7 (1-2).  12. Berk 0-1,  13. Hilmi 1-1, 43. Van Stijn 1-2, 48. Slaman 1-3, 50. Van Stijn 1-4, 55. Slaman 1-5,  58. De Ridder 1-6,  73. Spies 2-6,  85. Van der Zon 2-7.

Basisopstelling Sporting Leiden: Ouwerkerk, Van As, Fakkel, Van Eijgen, Hennekij, Glasbergen, Cornelisse, Dieke, Sadi Hilmi, Van Gulik, Du Prie.

Basisopstelling Teylingen:  Zonjee, Vis, Slaman, Gozeling, Heemskerk, Prange, De Ridder, Hoogkamer, Berk, Van Stijn, Ritzen.

Foto’s: met dank aan Peer Compeer