Vierde klasse A (zaterdag)- In de ultieme slotfase een 2-0 achterstand rechttrekken en toch nog een gelijkspel uit het vuur slepen levert normaal gesproken louter tevreden gezichten, ja, mogelijk zelfs dolle vreugde op. Bij Oegstgeest lag er echter een grauwsluier van chagrijn over de spelers die zaterdag van het veld stapten. Dat heeft alles te maken met de verwachtingen vooraf. Winst en de beste papieren hebben. Na afloop heerste het gevoel dat een driepunter er in had gezeten, maar als telt nu eenmaal niet in de sport.

Om Sport En Vriendschap op de ranglijst te passeren en zo de meest serieuze kampioenskandidaat te worden was een zege een absolute noodzaak. Gezien de voetballende kwaliteiten van de mannen van Huig Jan Heeringa was dat ook zeker mogelijk. Tegen veel hoger spelende ploegen als FC Boshuizen en UVS had Oegstgeest zich ook meermaals bewezen (tijdens de Rabobank LAV Cup). Puntverlies tegen bijvoorbeeld Hazerswoudse Boys en Meerburg werd veelal afgedaan met het excuus dat de tegenstander niet inspirerend genoeg was. SEV zou dat wel moeten zijn, maar met name in de eerste helft speelden de bezoekers weer zwak. Ondanks de wetenschap dat alleen een zege telde was het voorzichtigheid troef. Slechts twee spitsen, Joep van Tulder en Danny Wenink, moesten het de defensie van SEV moeilijk maken. Ze moesten echter opboksen tegen een overmacht aan verdedigers en kregen meestentijds geen poot aan de grond. Slechts een keer slaagde Wenink zich vrij te spelen, maar de normaal gesproken zo trefzekere spits raakte de paal. Er was nog een knap afstandsschot van Daniel Gras, maar daar hieleden de aanvallende pretenties van Oegstgeest mee op.

SEV was veel gevaarlijker mede door de ruimte die de aanvallers geboden werd. Uitblinker Randy de Witt profiteerde en legde de bal panklaar voor Jasper Koning die de 1-0 op het scorebord zette. Dat het hierbij bleef in de eerste helft was in zekere zin een opluchting voor Oegstgeest. Abel Bormans windt er na afloop geen doekjes om: ,,Heel matig die eerste helft. Veel balverlies, slordig en in wij reageerden niet goed op hun omschakeling. Onbegrijpelijk, teleurstellend en onnodig. De tweede helft was beter, maar het rotgevoel van de eerste drie kwartier overheerst nu.”

Na rust creëerde Oegstgeest een veldoverwicht mede omdat meer mensen naar het front werden gestuurd. Een messcherpe counter leek een einde te maken aan alle dromen van Oegstgeest. De Witt stuurde met een uiterste krachtsinspanning  Tim de Jong de diepte in die Lucas van der Meij kansloos liet. De Witt moest dat bekopen met een (ernstige?) hamstringblessure en moest vervangen worden. Heeringa over deze situatie: ,,Ongelukkig, zo kan ik dat zeker zeggen. Onze verdediger schrok van die blessure en reageerde zo te laat op die door sprintende spits.”

Oegstgeest leek tegen een kansloze nederlaag tegemoet te gaan, maar de inbreng van Roy Dijkstra en Roy Elkerbout bracht de ommekeer. Opeens was er wél die dreiging en SEV stond met de rug tegen de muur. De laatste twaalf minuten stond de thuisploeg door blessures met tien man en even later slechts met negen toen ook keeper Björn Henrichs het veld moest verlaten. SEV bleek conditioneel volkomen kapot gespeeld. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd kopte Dijkstra raak na een voorzet van Elkerbout. In de achtste (!) minuut van de extra tijd herhaalden die twee dat kunstukje nog eens. Vanwege de vele blessurebehandelingen kreeg Oegstgeest nog eens een aantal minuten om zelfs de winnende te maken. Ondanks hachelijke momenten kwam het zo ver niet. Oegstgeest voelde oprecht dat er meer in had gezeten.

Van der Meij: ,,De tegenstander maakt de kansen af, wij niet. Ik geloof niet meer dat er sprake is van dat zij geluk hebben en wij pech. Het moet wel meer zijn dan dat. Het is voor mij werkelijk onbegrijpelijk dat we het niveau niet halen van onze wedstrijd van bijvoorbeeld tegen Boshuizen. We kunnen het wel namelijk.”

Trainer Heringa is ook zwaar teleurgesteld: ,,Ik denk niet dat we te behoudend startten. We kregen wat te veel goals tegen de laatste tijd en verloren te veel punten. SEV moest ook winnen en het leek erop wie er vandaag het meeste geduld had ook zou winnen. We hebben voor deze speelwijze gekozen en op zich was dat niet heel verkeerd. Die snelle goal van SEV was natuurlijk een tegenvaller. Vandaag streden er twee ploegen om een been maar de derde, VVSB, lijkt er op dit moment mee heen te gaan. Ze moeten niet te vroeg juichen: zij, SEV en ook wij moeten er nog twee spelen en tegen sterke tegenstanders. Het worden nog twee spannende zaterdagen.” Een waar woord natuurlijk: Oegstgeest moet in de laatste wedstrijd tegen KSD Marine, VVSB moet nog naar Meerburg en SEV speelt tegen Alphia. Vooralsnog lijkt VVSB de beste papieren te hebben. Oegstgeest moet dan de gevreesde nacompetitie in en daar heeft men slechte ervaringen mee.

SEV-Oegstgeest 2-2 (1-0). 17. Koning 1-0, 59. De Jong 2-0, 88. Dijkstra 2-1, 90 + 8. Dijkstra 2-2. Scheidsrechter: De Jong. Toeschouwers: 350.

SEV: Henrichs, Rapmund, Knegtmans, Van Haarlem, Groeneweg, Jansen, De Witt (60. Schoew) Van der Zwan, De Jong (63. Van der Veer), Van Huizen (70. Van Gils), Koning.

Oegstgeest: Van der Meij, Heemskerk, Polet (69. Noort), Gianfiglio, Tetteroo, Harfaoui 73. Elkerbout), Gras (62. Dijkstra), Bormans, Wenink, Den Hollander, Van Tulder.

Foto’s: met dank aan VV Oegstgeest