zaterdag, juli 27, 2024
HomeZaterdagVierde klasseFootball Factory boekt tweede zege ten koste van Bernardus

Football Factory boekt tweede zege ten koste van Bernardus

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Halverwege de competitie is het zowel aan kop als in de staart van het klassement spannend. Met de komend seizoen nieuw te vormen vijfde klasse is het onderin eindelijk ook spelen om de knikkers. De onderste drie ploegen degraderen en is het dus zaak om hiervan weg te blijven. Bij winst zou thuisclub Bernardus op de zesde plek terechtkomen en een gaatje slaan naar de gevarenzone. Het liep echter anders. Het vrijwel wekelijks complimenten maar geen punten ontvangende Football Factory gaf een comfortabel lijkende 1-3 voorsprong uit handen maar wist in blessuretijd toch nog de volle buit mee te nemen naar het Leidse en droeg tevens de rode lantaarn over aan MMO.

De thuisclub mocht het spel maken, de Factorianen hielden het spel compact en zochten regelmatig via Jessin Kharbouch spits Gökhan Yazici. In de beginfase lag er veel ruimte achter de verdediging van de gasten, maar het spel van de ploeg van trainer Ron Paling was ook in die fase te onrustig met veel balverlies. Na het eerste speldenprikje van Yazici, tekende de spits na een diepe bal van Kharbouch de 0-1 aan, al dan niet voorafgaand door een overtreding op keeper Luuk Enter.

Halverwege de eerste helft had het gelijk moeten staan. Captain Jeffrey van der Heiden mocht opstomen van eigen helft en zijn voorzet bereikte de geheel vrijstaande Rens Schakenbos, maar die vond keeper Gijs Minnema op zijn weg. Het spel was van beide kanten tot dan toe matig, maar na een halfuur spelen stond dan toch de verdiende gelijkmaker op het door de diverse stormen geteisterde scorebord. Een echte spitsengoal, na een strakke inspeelpass van achteruit was het Bryan Straathof die via een vloeiende schijnbeweging de hoek voor het uitzoeken had en niet faalde.

Tot de rust aan beide kanten nog wat kansen en mogelijkheden, maar zowel Van Der Heijden en Straathof aan de ene kant als Yazici aan de andere kant kwamen (nog) niet tot scoren. Wie dacht met een gelijke stand te gaan rusten had niet op de ijverige student Gideon de Lange gerekend, zijn rush en balletje breed werd beheerst door Yazici tot doelpunt gepromoveerd.

Na de pauze begon Bernardus met een offensiefje. Uit een haperende buitenspelval had de wat ongelukkig spelende Van der Heiden de gelijkmaker op zijn schoen. Football Factory had in de tweede helft nog niet geblaft, laat staan gebeten, maar kwam wel op een 1-3 voorsprong door De Lange na goed voorbereidend werk van Yazici. Vlak hierna was de spanning terug in de wedstrijd. Doelman Minnema kon een inzet niet onder controle krijgen en Koen Schellingerhout met het laatste tikje zorgde voor de 2-3.

Spanning, onrustig spel, veel fouten en de man in het geel met omstreden beslissingen, kortom alle ingrediënten voor een spannend slot en dat kwam er dan ook. Na eerder een vermeende penaltysituatie niet bestraft te hebben werd dit een paar minuten voor tijd bij een ogenschijnlijk minder vergrijp wel gedaan. Gevolg: Schellingerhout met de gelijkmaker en zijn tweede van de middag.

Was het naïviteit van de thuisploeg om het “gewonnen” punt niet te koesteren of was het een gouden hand van wisselen van Pieter van Schie? Wellicht een combinatie van beiden maar het werd uiteindelijk nog 3-5 door twee doelpunten van invaller Tolga Karpuz. Het venijn zat dus overduidelijk in de staart. Door dit resultaat zijn de studenten eindelijk van de laatste plaats af en kunnen de Rijndijkers hun wonden likken met een vrij weekend voor de boeg.

Trainer Paling was na afloop duidelijk. ,, De eerste helft was van beide kanten niet goed. De beste kansen waren wel voor ons en een voorsprong bij rust was verdiend geweest. Ik heb in de rust aangegeven vooral vanuit de positie te blijven voetballen maar dan kom je al snel op een grotere achterstand en lijkt de wedstrijd gespeeld. Vlak voor tijd kom je gelijk en moet je het punt eigenlijk koesteren maar dan mis ik op dat moment echte leiders in het veld die opstaan en dat punt over de streep trekken.”

Een belangrijk aandeel in de tweede overwinning van het seizoen had Yazici. ,,Conditioneel was het zwaar na twee keer ziek te zijn geweest in de laatste maanden, maar lekker dat we deze wedstrijd dan winnend afsluiten en een plekje stijgen. In een aantal wedstrijden waren we minstens gelijkwaardig maar verlies je hem uiteindelijk toch en daar zag het vandaag ook weer naar uit. Momenten in de wedstrijd en bepaalde beslissingen die dan niet in ons voordeel uitvallen, gelukkig trekken we deze dan nog over de streep”.

Op mijn vraag of hij op zijn plek zit bij de huidige nummer 12 van de vierde klasse is hij duidelijk en stellig. ,,,De jongens hier hebben me goed opgevangen en ik voel me thuis en gewaardeerd en dat is voor mij erg belangrijk. Ik heb best wel ambitie, maar – begrijp me niet verkeerd – het heilige moeten is er inmiddels wel van af. Ik ben 31, heb alles al wel meegemaakt in mijn carrière en wil nu nog lekker voetballen met mijn vrienden.”

Bernardus – Football Factory 3-5 (1-2). 13. Yazici 0-1, 31. Straathof 1-1, 45. Yazici 1-2, 61. De Lange, 1-3, 67.  Schellingerhout 2-3, 84. Schellingerhout 3-3, 90. Karpuz 3-4, 90. Karpuz 3-5.

Opstelling Bernardus : Enter, De Jong (Broomans), Harkes, Rijnbeek, Vermeulen, Oudshoorn, De Boer (Roelandse), Schakenbos (Van Tol), Schellingerhout, Van der Heiden, Straathof.

Opstelling Football Factory : Minnema, Howig, Maat, Den Broeder, Gebauer (Peters), De Koning (Karpuz), Yazici, Marx, De Lange (Mihels), Van den Akker, Kharbouch.

Note redactie: een fotoserie volgt later!