vrijdag, mei 24, 2024
HomeVijfde klasseFootball FactoryKrakerrr van de week: Football Factory – Sportief

Krakerrr van de week: Football Factory – Sportief

-

Komend weekend staat er weer een compleet programma voor de deur na twee weekenden van inhalen en uitrusten. Automatisch halen we daarmee ook de Krakerrr van de Week weer van stal. De keuze is deze week gevallen voor een topper in de vijfde klasse A. Alle andere clubs kwamen/komen voorbij in de voorbeschouwingen.

,,We gaan voor de titel”, sprak Pieter van Schie, trainer van Football Factory, een maandje geleden, nadat zijn team laagvlieger Rijnstreek met 2-0 had geklopt en de concurrenten punten verspeelden. Komende zaterdag kan de formatie van Van Schie de woorden van de oefenmeester onderstrepen. Sportief, op dit moment de voornaamste kanshebber voor de hoofdprijs, is dan namelijk de tegenstander. Een vooruitblik met Jorre Vande Rijse, rechtsachter bij de Leidenaren.

De 20-jarige Vande Rijse is bezig aan zijn derde seizoen bij de studentenclub: ,,Ik ben weliswaar in Nederland geboren, maar mijn ouders – van Belgische en Duitse origine – verhuisden op mijn vijfde naar Warschau in verband met het werk van mijn vader. Daar heb ik dertien jaar gewoond. In die tijd heb ik gevoetbald bij een soort satellietclub van Legia Warschau, op een best hoog niveau. Dat deed ik tot aan mijn zestiende. Vanwege mijn school ben ik toen gestopt. Terug in Nederland belandde ik voor mijn studie in Leiden. Ik volg hier de masteropleiding psychologie aan de universiteit en zit nu in het derde jaar. Op dit moment ben ik een scriptie aan het schrijven. Al met al best druk. Verder  ben ik hier ook weer gaan voetballen. Via vrienden belandde ik bij Football Factory. En dat bleek een hele leuke club, met veel gezelligheid. We maken veel plezier met elkaar.”

,,Daarnaast zijn we zeer gemotiveerd om dit seizoen te promoveren naar de vierde klasse. Ik weet zeker dat we op dat niveau goed mee kunnen”, vervolgt Vande Rijse. ,,We hebben een jong team. Van het elftal van vorig jaar zijn nog maar vier of vijf spelers over. We hebben dus best moeten wennen aan elkaar. Daar komt ook nog eens bij dat we vaak met blessures te maken hebben gehad. Vooral bij de aanvallers. Maar langzamerhand gaat het steeds beter. We trainen veel op spelpatronen en dat pakt tijdens de wedstrijden regelmatig goed uit. We hebben ook een uitstekende instelling. We werken hard voor elkaar en vormen echt een team. Het scoren is bij ons echter een probleem. We winnen de meeste wedstrijden dan wel, maar dat is dan vaak met 1-0 of 2-0. Verdedigend staat het bij ons sowieso wel goed. We krijgen maar weinig doelpunten tegen.”

Een blik op de ranglijst onderstreept de woorden van Vande Rijse. Football Factory scoorde tot nu toe in dertien duels 25 treffers. Alleen de staartploegen Sporting Martinus en De Rijnstreek doelpuntten minder. Daar staat tegenover dat de roodzwarten slechts vijftien keer een goal om de oren kregen. Alleen MMO, met hetzelfde puntenaantal (29) als de Van Schie-formatie gedeeld tweede en  derde, incasseerde er minder: veertien.

Wat het voorkomen van tegengoals betreft draagt Vande Rijse als flankverdediger zijn steentje bij: ,,Ik sta mijn mannetje en ben redelijk snel. Daarnaast probeer ik me vaak in te schakelen bij de aanval. Ik kom regelmatig aan een voorzet toe en heb zo al een aantal assists achter mijn naam. Ook heb ik een keertje gescoord. Dat was tegen THB, toen we met 1-2 wonnen. Eigenlijk ben ik een beetje een allrounder.”

De komende ontmoeting met de veel scorende koploper Sportief – veertien wedstrijden, 34 punten en maar liefst 67 goals – ziet Vande Rijse met vertrouwen tegemoet: ,,Zij maken dan wel heel veel doelpunten, maar uit bij hun hadden wij het lange tijd onder controle. We kwamen ook met 1-2 voor. Maar door een rode kaart moesten wij het een en ander gaan omzetten, waardoor we de wedstrijd uit handen gaven. Zo werd het uiteindelijk 3-2. Om aansluiting te houden moeten wij komende zaterdag absoluut winnen. En ik heb ook echt het idee dat de punten onze kant opgaan.”

Foto’s boven: Eric van der Wijngaard (Football F.- Roodenburg, seizoen 21-22)

Foto’s onder: archief Jorre Vande Ryse

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read