vrijdag, juni 21, 2024
HomeStatistiekenOnderzoek LAV naar de omvang van regionale voetbalclubs

Onderzoek LAV naar de omvang van regionale voetbalclubs

-

Onderzoek LAV naar omvang voetbalclubs

Voetballers worden steeds ouder, zestien 45plus-teams

De voetbalclubs in de regio’s Alphen, Leiden en de Bollenstreek hebben 66 35-plusteams, zestien in de groep 45-plus, 33 futsalteams en tien G-voetbalteams. Dat blijkt uit ons onderzoek via de site voetbal.nl waar we álle teams van álle 49 clubs in kaart brachten die uitkwamen in het seizoen ‘23 – ‘24. In een reeks artikelen nemen we een aantal onderdelen van de voetbalclubs onder de loep: senioren, jeugd, vrouwen en meiden, en bijzondere teams, zoals futsal, veteranen en G-voetbal.

Vandaag kijken we naar de ‘bijzondere’ teams, te beginnen met de veteranen. De grootste leeftijdscategorie hierbij is 35 plus, die overigens verdeeld spelen over vrijdagzaterdag en zondag. Liefst 66 teams zijn er hierbij actief. EMM’21 telt er vier, Quick Boys zelfs vijf. ‘Koploper’ is evenwel Sporting Leiden, dat liefst zes teams van 35-plus heeft spelen, twee op vrijdagavond en vier op zondag.

Nog een stapje ouder, bij de groep 45 plus, komen verdeeld op zaterdag en zondag zestien teams uit. Noordwijk is de enige club met twee teams op dit niveau. Zestien clubs bieden geen enkele vorm van veteranenvoetbal.

Overigens kunnen voetballers die nog ouder zijn, hun voetbalplezier behouden bij het zogenaamde ’walking football’. Er is hierbij (nog) geen competitie in KNVB-verband, daarom tellen wij in dit overzicht het walking football niet mee. Ook het ukkenvoetbal voor zeer kleine kinderen is om die reden niet in ons overzicht terug te vinden.

Zaalvoetbal

De hoogtijdagen van het zaalvoetbal, we spreken tegenwoordig officieel weer van ‘futsal’, in de regio liggen ver achter ons. Veel clubs doen er niet meer aan, deels omdat er geen belangstelling voor is, deels omdat het organiseren van zaalvoetbal een andere tak van sport is. Toch is ook de tijd van verenigingen die zich alleen op zaalvoetbal richten, voorbij. Twee roemruchte clubs uit het verleden, Simeko’82 (Leiden) en Bax uit Voorhout zijn bijvoorbeeld inmiddels opgeheven. Wat verder meespeelt is dat Leiden in de vorm van de SieraABC een strak georganiseerde ‘wilde competitie’ heeft met jaarlijks tussen de dertig en veertig deelnemers. Liefhebbers kunnen zich daar als team inschrijven en op meerdere niveaus strijden om de eer (dit kan via LAV overigens ook).

Verreweg de meeste futsalteams in Alphen, Leiden en de Bollenstreek heeft LFC uit Leiden. De helft van de teams van de club aan de Boshuizerkade speelt in de zaal: tien. Verder zijn er nog slechts in totaal 33 futsalteams in de regio. Opvallend genoeg zijn de buurdorpen Zoeterwoude (SJZ) en Stompwijk (Stompwijk ‘92) hierin met ieder vijf teams behoorlijk actief. LSVV’70 en Lugdunum, beiden uit Leiden, hebben vier teams. Ook Alphen (drie), Woubrugge en Zwammerdam (twee), Roodenburg, Sporting Leiden, Hazerswoudse Boys en Voorschoten’97 (allen één) zijn actief in de zaal. De clubs in de Bollenstreek bieden geen zaalvoetbal.

G-voetbal

Alle clubs bij elkaar brengen tien G-teams in de wei. FC Oegstgeest, Katwijk en UVS hebben daarbij een ook een tweede team.

Zie verder op onze homepage ‘Statistiek’ (en vervolgens ‘Statistiek overig’).

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read