dinsdag, april 30, 2024
HomeRedactioneelVoorbeschouwingenDe messen zijn geslepen bij Lugdunum en LSVV voor de derby

De messen zijn geslepen bij Lugdunum en LSVV voor de derby

-

voorbeschouwing167x60De ‘Derby della Madonnina’ is een begrip in de voetbalwereld. Twee keer per jaar worden de messen geslepen in Milaan als Internazionale en AC Milan elkaar treffen, de twee clubs die samen een stadion delen. Op zijn eigen niveau , maar niet minder beladen heeft Leiden zijn eigen variant. Die tussen Lugdunum en LSVV. Zaterdag staat de derby van de Kikkerpolder weer op het programma.

De belangen zijn groot zaterdag op de Kikkerpolder. Naast de onderlinge prestige telt ook de stand op de ranglijst. Zowel Lugdunum als LSVV verkeert in de onderste regionen van 3B. Niettemin is het vertrouwen in beide kampen groot. ,,Ik ben vol vertrouwen, zie eigenlijk niet veel redenen om ons in de underdogpositie te schuiven”, zegt LSVV’er Stijn Kalsbeek. Peter du Prie vindt dat Lugdunum aan zijn stand verplicht is te winnen. ,,Als je de twee selecties naast elkaar legt, is Lugdunum beter. Bovendien trainen wij twee keer in de week en zij een keer. Eigenlijk zou het schandalig zijn als wij punten verspelen.”

Het moge duidelijke zijn: de psychologische oorlogsvoering is begonnen. Een uitgesproken favoriet is er ook niet, hoewel Lugdunum vier punten meer heeft. De ploeg van Hennie de Klerk verkeert echter niet in grootse vorm en pakte uit de laatste vier duels slechts een punt. En dat terwijl Lugdunum daarvoor nog zo’n indrukwekkende serie neerzette. Du Prie: ,,De dingen die toen meezaten, hebben we nu tegen. Maar we zijn de afgelopen vier wedstrijden geen enkele keer weggespeeld. We missen alleen een beetje scherpte. Zaterdag bij Polanen (1-0 verlies, red.) hadden we bij rust eigenlijk met 0-3 voor moeten staan. Dat moet tegen LSVV beter.”

LSVV ging afgelopen weekeinde  eveneens onderuit, met 0-6 tegen nummer twee Monster. Al viel die nederlaag te verklaren wegens een rode kaart voor Hidde Rypkema en het gemis van een aantal belangrijke krachten. Zaterdag is er echter iedereen van de partij, wat redelijk uniek is voor LSVV-begrippen. Kalsbeek: ,,We zijn op volle oorlogssterkte en erg gemotiveerd. Wouter Huisman moest kiezen tussen Monster en Lugdunum en koos natuurlijk voor de derby. Alphert Christina woont nu in Groningen, maar wilde tegen Lugdunum graag van de partij zijn. Dat belooft wat. Lugdunum is misschien wat fitter, maar ik schat de kansen behoorlijk 50-50.”

Kalsbeek heeft het strijdplan voor zaterdag al in zijn hoofd. ,,We moeten geconcentreerd starten en geen vroege onnodige tegendoelpunten incasseren, wat ons regelmatig overkomt dit seizoen. Verder is het zaak om ons eigen spel te spelen en niet de lange bal te hanteren. We hebben een paar heel goede voetballers en die moeten zoveel mogelijk in stelling gebracht worden.”

Du Prie hoopt met Lugdunum revanche te nemen voor de 2-2 eerder dit seizoen. ,,We hebben wat recht te zetten. LSVV heeft toen naar zijn mogelijkheden gespeeld, maar voor ons was het een teleurstellend resultaat. Misschien was het een beetje onderschatting. Dat zal ons nu niet gebeuren. We zijn ons ervan bewust dat een goed resultaat nodig is.”

Wat dat betreft breken er cruciale wedstrijden aan voor Lugdunum. Na LSVV wacht volgende week wederom een stadsderby. Bij winst op VV Leiden kan de tweede periode gepakt worden. ,,Dat is voor ons dé wedstrijd van het jaar”, zegt Du Prie. ,,Maar LSVV nemen we zeker serieus, dat moet ook wel gezien de stand op de ranglijst. Tegelijkertijd houden we Leiden in ons achterhoofd. We hebben twee jongens, waaronder ik, op scherp staan, en zullen volwassen moeten spelen. Wat ik doe bij een doorgebroken speler? Als we voor staan, laat ik hem lopen.”

Kalsbeek heeft geen boodschap aan de periodekansen van Lugdunum.  ,,Als we zaterdag winnen, naderen we ze tot op een punt. Misschien moeten ze straks dan wel nacompetitie voor degradatie spelen. Voor ons wordt handhaven ook nog een lastig karwei. Na de nederlaag bij Loosduinen begin maart had ik er eerlijk gezegd niet veel vertrouwen meer in, maar nu hebben we toch weer geloof.”

Aandachtig toeschouwer is zaterdag overigens Henri Lenferink, de burgemeester van Leiden. Kalsbeek: ,,Bijzonder dat hij komt, dat gebeurt niet wekelijks.” Als het aan Du Prie ligt is het de voorbode voor een mooie voetbalmiddag. ,,Het kan een leuke pot worden. De traditie leert dat LSVV altijd een lastige tegenstander is. De punten blijven hoe dan ook op de Kikkerpolder, maar dan wel in het groen-witte kamp. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read