dinsdag, april 30, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenSjaak Polak in de schijnwerpers met boek

Sjaak Polak in de schijnwerpers met boek

-

,,Hoezo? Ik weet toch wat ik heb gezegd!” Dat waren de legendarische woorden van Sjaak Polak toen Rick van Leeuwen hem het manuscript wilde laten lezen. Valkenburger Van Leeuwen (38) trok maandenlang met Sjaak Polak op door zijn turbulente leven vol ups en downs. Eerder schreef Rick voor ‘Hard Gras’ een verhaal over Polak en in 2010 schreef hij de roman ‘Misschien Sliep Je Al’.

Fresia Cousino Aris, Martin Jol en Sjaak Polak

In een stampvolle La Casita in Voorschoten op de vooravond van de 44-jarige verjaardag van Polak werd het boek gepresenteerd. Veel oud-voetballers zoals Romano Denneboom, Geert den Ouden en Rick Hoogendorp, maar ook oud-scheidsrechters Roelof Luinge en Dick Jol gaven acte de présence.

Van Leeuwen opende de avond met een passage uit het boek over de penalty-serie tijdens de gewonnen bekerfinale tegen PSV waarin Polak zijn belangrijke strafschop wist te benutten. Eén van de hoogtepunten uit zijn carrière.

In gesprek met Fresia Cousino Arias gaf Polak aan trots te zijn op het door “die kale gek” geschreven boek. Alle deuren gingen open voor Van Leeuwen wat dus resulteert in een intieme kijk in het leven van Polak. Een leven wat niet altijd makkelijk was. Maar “er valt ook nog wel genoeg te lachen” in het boek, aldus de Hagenees.

“Voetbalvader” Martin Jol, de belangrijkste man in de carrière van Polak, kreeg de eer het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Polak koos er voor om destijds Jol te volgen naar amateurclub s.v.v. Scheveningen waarna hij uiteindelijk doorbrak en definitief in het betaald voetbal terecht kwam.

Rick van Leeuwen signeert exemplaren voor zijn voetbalvrienden van Valken’68 5 (in de clubmond bekend als Al Dahib)

Tenslotte sprak Jol de wens uit dat Polak nog lang bij de club werkzaam mocht blijven (Polak is de huidige trainer van de ADO Den Haag vrouwen) en hopelijk in de toekomst bij het eerste elftal. ,,Mensen als jij passen bij FC Den Haag”, aldus Martin Jol.

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar!

Auteur: Wim Masmeijer

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read