donderdag, mei 23, 2024
HomeRedactioneelInterviews algemeenJeffrey Smeele ziet het zitten met FC Rijnland

Jeffrey Smeele ziet het zitten met FC Rijnland

-

 

FC Rijnland won tot nu toe drie duels en moest even vaak de punten laten aan de tegenstander. Toch had er meer ingezeten en er wordt door Jeffrey Smeele ingezet op een plaatsje bij de eerste vijf. De aanvoerder geeft ook aan waarom hij een positieve kijk heeft op de ontwikkeling bij de Leidse vierdeklasser.

 

De hoogste klassering van FC Rijnland in de laatste vijftien seizoenen is een tweede plaats. Het was in het seizoen 1996/1997. Het leverde promotie op, maar daarbij moet worden aangetekend dat dit wel plaats vond vanuit de toenmalige vijfde klasse. In de vierde klasse kwamen de Rijnlanders twee keer tot een vierde plaats, maar verder speelde de ploeg veelal in de kantlijn. Vijf jaar terug degradeerde Rijnland en het duurde twee seizoenen om weer terug te komen naar de vierde klasse. Daarin werden achtereenvolgens een tiende en zevende plaats bezet. Vooralsnog is Rijnland dit seizoen middenmoter, maar gezien de resultaten is er hoop op een stap voorwaarts, zeker ook bij Smeele.

,,We hebben dit seizoen een leuke ploeg en de sfeer is goed. Een belangrijk verschil met de voorgaande jaren is dat het acceptatievermogen veel groter is. Dat is absoluut een winstpunt en de credits daarvoor gaan naar Ronald Mink, onze nieuwe trainer. De discipline zie je zowel terug op de wedstrijddagen als op de training. Het zegt ook wel wat dat we laatst 29 man hadden staan op de training. Weliswaar voor twee elftallen, maar dat is wel eens anders geweest.”

Is FC Rijnland met Mink een nieuwe weg ingeslagen?

,,Dit is mijn vierde seizoen en ik kwam tegelijkertijd binnen met Per Chrispijn. Op een zeker moment wordt het voor elke club tijd om ook weer eens een nieuwe trainer voor de groep te zetten. De trainingen zijn nu ook heel anders. Voorheen werden er hoofdzakelijk partijspellen gespeeld op de training. Nu komen ook veel andere facetten van het spelletje aan bod. Eind vorig seizoen heeft onze voorzitter (Wim Pikaar, red.) bij elke individuele speler navraag gedaan of we verder zouden willen met Per. Een eerlijke kwestie. Voor alle duidelijkheid; Per heeft prima werk geleverd en doet dat nog steeds voor de club. Sterker nog, hij doet nu meer dan ooit tevoren. Verzorger, keeperstrainer, de begeleiding van het tweede elftal en noem maar op. Een ‘gouwe’ vent voor de club.”

Rijnland is de meest scorende ploeg tot nu toe en jullie hebben jezelf vooralsnog tekort gedaan. Wat is jouw idee daarover?

,,Dat klopt helemaal. We verloren van MMO en Altior. Twee koplopers. Van beide teams hadden we moeten winnen. Altior had met een tussenscore van 0-3 of 0-4 niets te klagen gehad. Ook verloren we van Warmunda, terwijl we de lakens uitdeelden. Uiteindelijk was dit onze slechtste wedstrijd. Ik denk dat als wij in staat zijn om slimmer te gaan spelen dat we dan zeker gaan klimmen op de ranglijst. Waarom zou Rijnland geen topvijf kunnen spelen? Of stiekem een periodetitel wegkapen? Al met al hebben we gewoon wat pech gehad, maar we doen zeker niet onder voor het gros van de ploegen.”

Wat is jouw rol binnen het team?

,,Als aanvoerder moet je natuurlijk voorop gaan in de strijd. Ik probeer ook veel te sturen, We hebben een hoop jonge knapen. Met mijn 25 lentes ben ik zelfs één van de oudere rotten.”

Binnen Leiden wordt wel steeds meer gesproken over naderende fusies. Hoe zit jij daarin?

,,Die geluiden krijg ik ook mee. Het zou bijvoorbeeld logisch zijn als Rijnland en Leiden bij elkaar komen. Een zaterdag –en een zondagclub. Maar hoe gaat het heten? En klikt het wel? Wat mij betreft blijft alles bij het oude. Rijnland boekt vooruitgang en ook financieel zijn er geen problemen. Dus laat FC Rijnland maar FC Rijnland blijven.”

Hoe ben je trouwens terecht gekomen in het Morskwartier?

,,In de jeugd keepte ik bij UVS. Dat ging ook niet slecht en ik had potentie om serieus hoger te gaan keepen. Dat heb ik echter vergooid. Ik mocht (en nog steeds) graag stappen en was dan ook op vrijdagavond de hort op. De volgende dag moest er dan worden gespeeld. Tja, dat is gewoon de aard van het beestje. Vervolgens ben ik naar Lugdunum gegaan, maar daar kon ik nog minder meevoetballen als keeper en zo’n type ben ik juist wel. Dus heb ik het na een jaar voor gezien gehouden. Omdat veel maten bij Rijnland speelde, ben ik daar naar toe gegaan en vanaf dat moment wilde ik gaan voetballen. Per Chrispijn benutte me als rechtshalf en dat beviel kennelijk goed, want ik ben daar blijven staan. Niet in de laatste plaats door mijn loopvermogen.”

Spijt dat je er niet alles hebt uitgehaald?

,,Misschien had ik nu kunnen keepen bij een hoofdklasser. Dan had ik ook nog wat kunnen verdienen. Maar goed, ik heb andere keuzes gemaakt en zou die zo weer maken. Rijnland is voor mij prima. Ik denk ook dat ik hier wil afsluiten.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read