interview167x60Wanneer er zaterdagmiddag om 17 uur bij beide elftallen een man of 15 is opgetrommeld, staat er een slordige 1500 jaar voetbalervaring op het veld. Vanwege het einde van zijn loopbaan wordt er een afscheidswedstrijd gespeeld tussen de ‘oude knarren’ van Roodenburg en Lugdunum. Zie ook de vooraankondiging van gisteren. Onze redactie sprak kort met twee spelers die een uitnodiging ontvingen.

De kikkers zullen in het veld komen o.a. Cees van Tongeren, Harm de Vos, Hans van As, Jeroen Brussee, Ton de Rooij, Marcel IJzendoorn, Barrie van Eijk, Andre Botermans, Alex Redel, Henk de Cler, Henk van Berkel, Menno Ooijendijk en Michael Verver. De begeleiders zijn Ferry Nijhuis en Koos van Egmond. Een sloot ervaring waar je dus U tegen zegt.

Van Tongeren, al wat jaartjes assistent-trainer, is er ook bij en dat doet de goedlachse klasbak uit het Lugdunum verleden deugd.

,,Barrie van Eijk heeft dat namens Lugdunum geregeld. Een week of drie terug kreeg ik een sms’je met de vraag of ik wilde komen opdraven. Dat was voor mij een resolute ‘ja, natuurlijk’. Ik heb met en tegen Patrick gespeeld, zelfs nog toen ik een broekie was.
Patrick is een geweldige gozer. Niet dat ik wekelijks contact met hem heb, maar als we elkaar zien of spreken zit het wel snor. Ik heb altijd leuke duels uitgevochten met hem en als medespelers was het natuurlijk geen verkeerde. Ik weet nog goed dat hij erbij kwam in de zaal bij Martin Centrum uit Voorschoten. Aanvankelijk zat hij meer op de bank, want we hadden eigenlijk al zat goeie voetballers. Maar ja toen hij eenmaal mee ging spelen, deed hij dat moeiteloos. In het uitgaansleven heb ik hem beter leren kennen. Dan ging het ook wel eens niet over voetbal. Het was altijd gezellig en ik heb een leuke tijd met hem beleefd. Vorig seizoen speelden we met GHC nog tegen Roodenburg. Dit seizoen sprak ik wel eens met hem over de gang van zaken bij zijn club. Het was een moeilijk seizoen voor de club uit Leiden- Noord en dat greep hem aan.”

Zaterdag zijn de meer dan gemiddelde voetballiefhebbers weer tegenstander van elkaar. Gaan de vonken ervan vliegen?

,,Nou, dat denk ik niet. Ik heb wat namen doorgekregen van spelers die meedoen bij ons en bij Roodenburg. Ik kijk er naar uit, het wordt een geweldig weerzien en oude tijden gaan herleven, hoewel het niet meer zo makkelijk zal gaan. Lichamelijk gezien hoop ik dat ik het trek. Ik neem mij al tijden voor om serieus weer wat te gaan doen, maar er komt bar weinig van. Voor Patrick heb ik echter wel wat spierpijn over. Het wordt een heftig weekend voor mij, want de volgende dag is de Kater Cup. Tel uit je winst.”

Namens Roodenburg heeft Patrick een team samengesteld waarmee hij in de jeugd en later in de senioren heeft samengespeeld: Maurice Barends, Peter en Rob Pret, Fred Ouwerkerk, Richard Gottmer, Ron de Bruin, Henk Buijn, Ron van de Linden, John en Frans van de Wetering, Marcel van den Burg, Peter van Wanrooij, Wim en Paul Pikaar, Ronald van Weerlee, Fer van Kampen, Ronald Jansen, Patrick Kamperveen en Jose Monfils. De begeleiding is in handen van Rinus de Bruin, John ten Brinke en Johan van Tongeren.

Van den Burg, niet lang geleden nog aan het roer bij de blauwzwarten en een zeer verdienstelijke speler uit het verleden, kan zaterdag de kicks ook weer eens onderbinden en wat hem betreft loopt de week ook snel door om zaterdag een leuke middag te beleven met generatiegenoten.

,,Ik ken Patrick al vrij lang. Als C-speler, zo kan ik mij herinneren, wilde hij eigenlijk overstappen naar UVS. Daar heb ik destijds een stokje voor kunnen steken. Gelukkig maar, want hij is aardig opgedroogd. Zowel in de zaal als op het veld heb ik met Pat gespeeld. Wat ik van hem vind als speler? Hij had en heeft nog steeds een uitstekende mentaliteit en het was en is nog steeds een prima voetballer. Overal komt echter een eind aan. Ik ben er trouwens wel van overtuigd dat hij het betaalde voetbal in had kunnen stappen, wanneer hij er wat serieuzer voor geleefd zou hebben. Hij was echter een stapper en nam het niet zo nauw. Het maakte voor hem geen zak uit hoe laat hij naar bed ging. Hij stond er altijd, met of zonder kater. In de tijd bij RVC, waar we samen speelden, merkte ik wel eens dat hij uit zijn werk gekomen al wat biertjes op had. Dat rook je wel. Dat viel op een zeker moment ook anderen op en ook de toenmalige trainer, Eelco Fielemon, wist ervan. Het werd echter door de vingers gezien. Je kon nooit merken dat hij daardoor minder ging voetballen, wat ik zeg: hij verzaakte gewoonweg niet. Hij was trouwens zo gek als een deur. Zo herinner ik mij dat hij net een kijkoperatie had gehad aan zijn meniscus. Drie dagen later stond hij weer op het veld. Op een zeker moment spoot het bloed eruit, hij had er niets van. Een rare dus, maar wel een prima vent. Het is een vriend van me geworden, ook buiten het voetbal. Stappen was ons niet vreemd. In de tijd van RVC gingen we vaak op vrijdag en zaterdag na training en wedstrijd naar Den Haag. Altijd even gezellig.”

Ben je al in training voor zaterdag?

,,Nee, dat niet. Ik train de jeugd van Voorschoten’97 en zo ben ik nog af en toe in beweging. Straks ga ik Patrick bij Roodenburg ondersteunen als TC-lid. Voor zaterdag zie ik het wel. Er zijn zat spelers uitgenodigd en we kunnen herinneringen ophalen uit het verleden. Lugdunum en Roodenburg hebben heel wat derby’s gespeeld. Het zal vast heel leuk worden, maar Patrick is niet een type van teveel toeters en bellen. Balletje trappen, biertje drinken, ouwehoeren en lol hebben. Dan is het okay en daar werk ik graag aan mee.”