voorbeschouwing167x60Aan de vrije val van Valken ‘68 leek de afgelopen weken geen einde te komen. De ploeg van Andries Wendt was half maart nog koploper, maar eindigde uiteindelijk als achtste. Toch is spits Artan Recica (28) vol vertrouwen voor de nacompetitie, die zaterdag voor de Valkenburgers begint met een thuiswedstrijd tegen Zuidland. ,,De knop is omgezet.”

Het was zijn droom om afscheid te nemen met de schaal in zijn handen. Een tweede kampioenschap op rij zou het ultieme afscheidscadeau zijn voor Recica, die na dit seizoen stopt met selectievoetbal. Het kampioenschap gloorde even, maar uiteindelijk schoot Valken ruimschoots tekort. Toch heeft Recica nog steeds de mogelijkheid om met een hoofdprijs af te zwaaien. Zaterdag start de nacompetitie waarin promotie naar de eerste klasse op het spel staat. 

Op basis van scorebordjournalistiek – een term die Co Adriaanse in zijn AZ-tijd lanceerde – maakt Valken weinig kans. In de laatste zeven wedstrijden werden immers maar  drie punten gepakt. Recica vindt dat er niet teveel waarde aan die cijfers gehecht moet worden.

Kampioenswedstrijd Valken mei 2011 30,,Zaterdag gaat het weer ergens om, dat was de laatste weken niet het geval. De klap van het afhaken in de titelstrijd heeft nog lang nagedreund. Als je voor het seizoen gezegd had dat we een periodetitel zouden pakken en lang om het kampioenschap mee zouden doen, hadden we daarvoor getekend. Maar vlak voor en vlak na de winterstop hebben we zo enorm goed gevoetbald, dat we titelkandidaat werden. En als je een vinger krijgt, dan wil je een hele hand. Daarom was de teleurstelling ook groot toen duidelijk werd dat we het niet zouden redden. Het kostte tijd om de knop om te zetten.”

Inmiddels is dat gebeurd en ligt de focus alweer een tijdje op Zuidland, een voor Recica onbekende tegenstander. ,,Ik weet alleen dat zij de laatste competitiewedstrijd moesten verliezen om de nacompetitie te bereiken. Ik denk dat wij ze moeten kunnen hebben, maar dat redeneer ik puur vanuit het analyseren van wat cijfers. Zuidland komt uit een dorp, maar het zou zomaar kunnen dat ze een aantal snelle, technische, donkere jongens uit Rotterdam hebben. Gelukt telt niet het Europese systeem. Als we thuis winnen, zijn we er al voor zestig procent.” 

De afgelopen periode met louter niets om het lijf hebbende wedstrijden had ook voordelen voor Valken. Een aantal gekwetste spelers kreeg rust om te herstellen. Zo trad Valken zaterdag bij Roodenburg (2-2) aan met zes spelers uit het tweede en twee A-junioren. Zodoende zit coach Wendt weer wat ruimer in zijn spelers, hoewel zaterdag Ronald Kuyt (blessure) en Herman Binnendijk (schorsing) niet van de partij zijn.

Het meespelen van Recica is nog twijfelachtig. De aanvaller kampt met een liesblessure. ,,Ik ben een aantal keer te vroeg begonnen, waardoor het er weer inschoot. Ik heb nu een week of vier niets gedaan en ben conditioneel flink achteruitgegaan. Het is even afwachten hoe het gaat. De trainer zou me eventueel ook als invaller kunnen brengen.”

Recica baalt zelf van het ontbreken van vormgever Kuyt. ,,Ronald is een heel goede voetballer. Als hij meedoet hebben wij vaak het heft in handen. Zonder hem spelen we vooral opportunistisch en gokken we op de tweede bal.”

Van de aanvaller, wiens roots in Kosovo liggen, worden goals verwacht. De afgelopen jaren was Recica een garantie op doelpunten. Zijn gemis zal Valken zwaar vallen volgend seizoen. Recica gaat in het derde voetballen. Dat hij onlangs voor het eerst vader werd, is daar een belangrijke reden van. De reacties op zijn vaderschap waren overigens hartverwarmend. ,,Dat is echt Valken, een familiaire club. Ik heb zoveel reacties en felicitaties gehad. Valken is mijn club en ik er zal er nooit weggaan.”

Voordat hij aan zijn afscheidstournee begint, heeft Recica eerst nog een missie: promoveren met Valken. ,,Dat zou ontzettend gaaf zijn, binnen twee jaar van de derde naar de eerste klasse. Ik streef naar het hoogst haalbare en wil niet afscheid nemen met een achtste plaats.” De Valkenburger is strijdbaar. ,,Ik hoorde dat de trainer van Zuidland zaterdag tegen Roodenburg is komen kijken. Hij zal wel niet onder de indruk zijn geweest. Maar zaterdag krijgt hij met een heel ander team te maken.”