woensdag, mei 1, 2024
HomeVoetbalnieuws-leiden GHC stijgt zelfs naar ereschavot

GHC stijgt zelfs naar ereschavot

-

ts-ghcGHC heeft afgelopen zaterdag goede zaken gedaan met betrekking tot het lijfsbehoud in de eerste klasse, door met 2-1 te winnen van Breukelen. Daarmee is de angst voor nacompetitie zo goed als voorbij en staan de Leidenaren nu op een prachtige derde plaats. De ploeg van Willem Leushuis kwam weer wat dichterbij de tweede klasse.

Verdediger Michael van Voorthuijzen was opgelucht na de zege: ,,Er valt nu een hele last van onze schouders af. We zijn zo goed als zeker van handhaving en misschien zit er nog wel een periodetiteltje in.” De nieuwkomer in de eerste klasse staat op dit moment namelijk gedeeld eerste in de stand om de derde periode, waardoor de ploeg nog steeds kans maakt om promotiewedstrijden te spelen in de nacompetitie.

Voor de neutrale toeschouwer was deze wedstrijd op Sportpark De Vliet wat minder, volgens Van Voorthuijzen. ,,Het was geen boeiende wedstrijd: weinig kansen van beide kanten, terwijl Breukelen sterke spelers voorin heeft staan. We hadden het soms toch nog wel lastig met die aanvallers.”
Desondanks kwam de thuisclub toch op 1-0 voorsprong via Casper Spaan. De aanvaller was attent, nadat de voorzet van Tim Rietkerk verkeerd werd weggewerkt door de keeper.

Keeper Jeroen Peschier van GHC had even daarvoor last gekregen van zijn enkel. Hij moest opgeven in de rust en liet zich behandelen. Het was niet de eerste keer dat de doelwachter dit seizoen geconfronteerd werd met een blessure, zo is te lezen in de LAV-rubriek Pleisters, sponzen en waterzakken. Dit jaargang kreeg hij al te maken met een zware hersenschudding. Van Voorthuijzen: ,,Hij baalde ontzettend natuurlijk. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat hij moest opgeven, maar ik denk dat de ernst van de blessure wel meeviel.”

Na rust gaf de ploeg van Dennis Olman haar voorsprong al vrij snel uit handen en kwam Breukelen op gelijke hoogte, nadat de GHC-verdediging slecht ingreep bij een vrije trap vanaf de andere helft. Even later was het Michael de Roode die Groene Hart Combinatie op voorsprong zette met een prachtig goal. Van Voorthuijzen: ,,Een echte beauty. We zeiden al tegen elkaar dat de keeper steeds vrij ver voor zijn doel stond. Toen wij een vrije trap kregen op eigen helft dacht Michael het maar eens te gaan proberen en dat lukte op een bijzonder mooie wijze.”

Na de 2-1 werd het GHC direct gemakkelijk gemaakt, toen een Breukelense aanvaller moest inrukken na zijn tweede gele kaart bij een overtreding op Tim Gonlag. Van Voorthuijzen: ,,Daarna konden we gemakkelijker voetballen en zijn ze eigenlijk geen één keer gevaarlijk geweest. Het enige wat we ons wel kunnen verwijten, is het missen van de kansen na die rode kaart. We hadden de score uit moeten breiden.”

Volgende week komt nummer acht RCL over de vloer. Is GHC er klaar voor? Van Voorthuijzen: ,,Jazeker, altijd. Alleen moeten we het wel stellen zonder Richard Guffens en daar komen de geschorsten van vandaag nog bij. Mark Ouwerkerk en Tim Gonlag kregen hun zoveelste kaart en kunnen volgende week niet meedoen. Daar tegenover staat dat Ronnie Annokkee en Danny Maaskant weer terugkeren na een schorsing. Dus die wisselen elkaar een beetje af. De wedstrijd tegen RCL leeft hier wel. Vorig seizoen zijn we ze twee keer tegen gekomen en bovendien zijn het jongens uit de buurt. Het wordt een spannende wedstrijd, denk ik. Er zal van beide kanten veel strijd worden geleverd, maar wij gaan winnen.”