vrijdag, mei 3, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenOp naar speelronde 21 (zaterdag)...

Op naar speelronde 21 (zaterdag)…

-

Het wordt weer smikkelen en smullen komend weekend. Een fraai programma staat voor de deur met uiteenlopende ingrediënten. En met heerlijke weersomstandigheden in het verschiet! Onze redactie maakt zoals elke week weer even een rondje langs de velden.

Eerste klasse

GHC en RCL zijn prima op weg in de derde periode. Na drie gespeelde duels zijn er zeven punten verzameld en dat aantal is gelijk aan dat van de andere leiders in deze reeks, Vitesse Delft en Breukelen. Voor beide ploegen zou deze prijs een enorme pluim op het seizoen betekenen, maar realisme overheerst en dus is het eerst gestelde doel om zich zo snel mogelijk veilig te spelen heilig. GHC neemt het zaterdag op tegen Smitshoek, een ploeg waar al tweemaal tegen werd gespeeld. In Barendrecht gingen de mannen van Dennis Olman met 1-0 onderuit. Voor de beker schakelden de Leidenaren de huidige koploper en veruit grootste kandidaat voor de hoofdklasse evenwel uit. Na een 2-0 voorsprong voor de ploeg van de Vliet werd het nog wel een score in balans, maar vanaf elfmeter kwam het alsnog goed voor de nummer vijf. Smitshoek won recent van FC Rijnvogels, maar verloor daarna drie punten aan Vitesse Delft. Op vreemde bodem plukt Smitshoek een hoop punten weg, maar GHC is juist als gastheer vaak heer en meester. In Katwijk staat de tweede ontmoeting tussen FC Rijnvogels en RCL op de rol. Eerder werd het in Leiderdorp afgetekend 3-0, waarna Frenk van der Kleij zijn congé kreeg. Het verschil op de ranglijst is op dit moment slechts twee punten in het voordeel van de ploeg van Marchel den Haan. Een eenvoudige rekensom leert dus dat de Racing Club bij winst over de Katwijkers  heen zal gaan en dan dus met veel vertrouwen kan starten aan de slotreeks. Vooralsnog houdt RCL positie elf met argusogen in de gaten. Die plaats betekent aan het einde van het seizoen stront aan de knikker. Met nog zeven duels voor de wielen is de voorsprong van RCL vijf punten op Spijkenisse en Nootdorp. Breukelen, DSO en Leonidas staan daar nog onder en die ploegen lijken niet meer in de buurt te kunnen komen van zowel RCL als GHC. De ploeg van de Kooltuin zal vooral revanchegevoelens hebben van de eerdere zeperd en in good shape willen blijven voor het naderende duel met BVCB, die de Katwijkers naar de nacompetitie moet brengen.

Tweede klasse

Beslissend is het duel tussen Valken’68 en DUNO nog niet, maar van groot belang is de aanstaande pot in Valkenburg wel. Nadat de concurrentie vorige week weer punten liet liggen en Valken zelf wel won (2-3 bij Oegstgeest), heeft de ploeg van Andries Wendt een voorsprong van drie punten op Haaglandia en vier op Zevenhoven en DUNO. De laatstgenoemde club kan dus op zeven punten worden gezet en derhalve een fikse tik op de neus krijgen. Eerder verspeelden de geelroden een 0-3 voorsprong op bezoek bij DUNO. Het gelijke Kampioenswedstrijd Valken mei 2011 81spel voelde destijds dan ook als een nederlaag. Haaglandia zit Valken dus het meest op de hielen, maar het is maar de vraag of deze club het seizoen kan afmaken. Er zijn grote financiële problemen en de club vraagt de leden ondertussen om geldelijke steun. Komende zaterdag is Haaglandia in Leiden de tegenstander van Roodenburg. De ploeg van Patrick Kamperveen verloor de heenwedstrijd met 2-0. Een nederlaag of beter elke nederlaag nu is ondertussen (bijna) dodelijk voor de ploeg uit Leiden-Noord. Toch geeft de trainer van de nummer laatst nog niet op en gelijk heeft hij. Voorlopig kunnen er nog 21 punten worden verdiend. De eerste drie daarvan zouden meer dan welkom zijn zaterdag, niet enkel voor Roodenburg maar ook voor Valken’68 dat er bij een dergelijk scenario nog rooskleuriger voor zou kunnen staan. Het feest kan nog groter worden wanneer Oegstgeest zou stunten in en bij Zevenhoven. De voortekenen zijn niet bepaald in het voordeel van de volgelingen van Wim Visser. In Oegstgeest kreeg de thuisploeg er met 0-4 van langs en daarnaast heeft de formatie van Visser de nodige personele problemen. Net als Roodenburg is Oegstgeest er ook alles aan gelegen om de eindsprint niet langer uit te stellen.

Derde klasse

TAVV en Koudekerk, spelend in 3A,  gaan zij aan zij in de stand voor wat betreft de derde periode. Beide ploegen pakten zeven punten uit de laatste drie duels en zetten in op een goed slot van de competitie. Koudekerk is zelfs al negen duels achtereen ongeslagen en heeft zich opgewerkt naar de middenmoot. Om definitief afstand te nemen van de onderste regionen is winst bij Zwammerdam noodzakelijk. Die ploeg heeft nu acht punten minder, maar won wel ruim in Koudekerk (2-5). TAVV treft ook een ploeg die te sterk was in de eerste ontmoeting, BSC’68 won met 3-5 in Ter Aar, maar is op de ranglijst ver weg van de Benthuizenaren. TAVV profiteerde vorige week slechts ten dele van de misstap van leider Soccer Boys. Met nog zeven duels is de kloof nu nog vijf punten.

In 3B speelt LSVV’70 thuis tegen Monster, de nummer twee. Op voorhand lijkt de ploeg van Wim Mugge dus een flink obstakel te treffen. Eind oktober was Monster met 5-0 te sterk. LSVV staat nu op gelijke hoogte met Duindorp, maar die ploeg ontmoet hekkensluiter VCS. LSVV zou dus nog meer in last kunnen komen, maar anderzijds staat LSVV ook bekend om bokkensprongen dus wie het weet mag het zeggen. VV Leiden gaat op visite bij SEV. De Leidschendammers hebben acht punten meer en vast ook meer fitte spelers, want bij Leiden is er al weken sprake van een afvalrace in de personele bezetting. Lugdunum heeft een punt meer dan de ploeg van Fred Filippo en gaat het opnemen tegen Polanen, dat evenveel punten in het bezit heeft als SEV. De kikkers kennen een grillig seizoen en zijn weer toe aan een nieuwe zege, want de laatste dateert van vier weken terug.

Kagia speelt in West I tegen Haarlem/ Kennermerland, een ogenschijnlijk zware opponent voor de teruggevallen Lisserbroekers. Wel treft Kagia na dit weekend nog veel ploegen waartegen eerder gewonnen werd.

Vierde klasse

In deze klasse is de finale al aangebroken. Met nog slechts vier speeldagen te gaan  is duidelijk dat de titel zal gaan naar DWO of Blauw Zwart. De Zoetermeerders hebben drie punten meer en hebben Blauw Zwart al tweemaal ontmoet. DWO gaat het dit keer opnemen tegen DoCoS, een tegenstander die in Leiden nog tot een keurige remise kwam. Blauw Zwart speelt eveneens thuis en wel tegen SVOW, dat de laatste wedstrijden prima op dreef is. De ploeg uit Weteringbrug is zelfs in de race voor de derde periode. De elf van Johan Peper strijden voorts ook nog mee om de vierde plaats op de ranglijst. In dat kader is het ook boeiend te zien hoe het duel tussen Leidsche Boys en Woubrugge zal verlopen. De Boys staan derde en lijken redelijk zeker van die plaats, maar bij winst van Woubrugge is het gaatje nog maar drie punten. In de eerste confrontatie werden de Leidenaren nog met 6-0 onder de voet gelopen. Hazerswoudse Boys is ook nog op jacht naar de vierde plaats, maar mag feitelijk geen steken meer laten vallen. In Oosterheem wacht een tegenstander die al weken danig van slag af is. VVSB won eerder met 7-0 van UVS in Leiden en mag nu op eigen veld laten zien dat er een goot verschil is tussen een subtopper en een laag geklasseerde ploeg. In Sassenheim ontmoeten GWS en Football Factory elkaar. Inzet is de poging om aan het eind van het seizoen niet de laatste plaats in te nemen. GWS heeft voor dit duel vijf punten, de Leidenaren staan al enige tijd op vier punten.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read