woensdag, mei 1, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenRCL: ‘Koning van de Derby’

RCL: ‘Koning van de Derby’

-

Leiden- De vier regionale derby’s hebben RCL geen windeieren opgeleverd. Nadat recent FC Rijnvogels voor de tweede keer werd geklopt, beet ook GHC afgelopen zaterdag voor de tweede maal in het stof (0-1). Beide ploegen lijken door het onderlinge resultaat vrijwel zeker van het behoud van het eersteklasserschap.

Met nog drie speelronden op de teller is de voorsprong van RCL en GHC zeven punten op de nummer elf en enkel een spookscenario kan nog roet in het eten gooien van de promovendi. Reëel gezien heeft enkel GHC nog kopzorgen, maar dat houdt feitelijk hoofdzakelijk verband met de nasleep van het duel met Breukelen van vorige week. Na afloop liepen de gemoederen hoog op en daarvoor dienen beide clubs zich aanstaande donderdag te verantwoorden. Puntenaftrek zou GHC nog in de problemen kunnen brengen, maar afgaande op het behaalde aantal punten geldt overduidelijk dat GHC, net als RCL, smoel hebben getoond in de eerste klasse. Een klasse waarin de Leidenaren niet eerder speelde en de Racing Club voor het laatst in een grijs verleden voor de dag kwam.

De aanstaande beloning van lijfsbehoud was overigens niet gebaseerd op het treffen aan de Vliet, dat hoofdzakelijk pijn deed aan de ogen. Beide teams hadden de beste intenties, maar de wedstrijd was nauwelijks om doorheen te komen. GHC had in de eerste helft een lichtelijk overwicht, maar na rust was het spelbeeld gedraaid. Een gelijkspel zou niet hebben misstaan, maar uiteindelijk had Nick Scheurwater maling aan die vaststelling.

Vooraf sprak voorzitter Dick Barnhoorn Max Bueno de Mesquita toe, die zijn honderdste duel speelde voor de tricolores. De microfoon haperde aan alle kanten, waardoor de loftuiting aan het adres van de centrale verdediger nauwelijks hoorbaar was. Het bleek de opmaat voor een wedstrijd, waarin storingen in het spel eveneens de boventoon voerden.

Slechts Michael de Roode kwam voor rust met twee ‘vuurpijlen’ in de buurt van een treffer, maar voor het overige viel er bar weinig te smikkelen bij een wedstrijd waarin de meeste spelers elkaar van haver tot gort kennen. Misschien wel de reden van een weinig verrassend treffen, waarbij schraalhans keukenmeester was.

De morrende toeschouwers keken regelmatig op het uurwerk en kreten als “Je kijkt niet”, “Waar slaat dat op” en “Dat kan mijn schoonmoeder beter” waren veelzeggend. Een kwartier voor tijd was er zowaar een opleving. Na een vlotte aanval werd Elmer Weekhout op zijn wenken bediend, maar zijn inzet van dichtbij werd keurig gepareerd door Mathijs de Vreede. De 1-0 bleef uit en hooguit een minuut later viel de treffer aan de andere kant. Met een fraaie curve vanaf de zestien liet Scheurwater Mohamed El Kourai kansloos.

In blessuretijd kreeg Ron Annokkee nog de gelegenheid om de zaakjes recht te trekken, maar de aanvaller prikte naast. De stootkracht bij GHC was überhaupt ver te zoeken zonder aanvalsleider Richard Guffens, waarvan het de vraag is of hij nog in actie kan komen dit seizoen. De voorste linie van de Leiderdorpers stelde daar eveneens nagenoeg niets tegenover en dus mocht de conclusie zijn dat RCL misschien iets teveel kreeg.

,,We hebben wat tikjes opgelopen de voorbije weken en dat was zichtbaar bij ons. Ik ben hoofdzakelijk blij met de drie punten. En die jongens zo niet nog blijer, want ik heb wel gemerkt dat ze net even meer bezig waren met deze streekderby”, biechtte Frank Bloemheuvel op. Collega Dennis Olman vond dat de wedstrijd geen winnaar verdiende en had wel een verklaring voor het povere optreden van zijn ploeg. ,,De gebeurtenissen van vorige week dreunden bij ons na en in deze fase van de competitie kunnen we even niet meer brengen.”

GHC- RCL 0-1 (0-0). 77. Scheurwater 0-1. Scheidsrechter: Ebink. Toeschouwers: 300.
GHC: El Kourai, Van Schie (84. Van Heusden), Bueno de Mesquita, Maaskant, Van Voorthuijzen, De Roode, Rietkerk (81. Schouls), Weekhout, Annokkee, Madani, Spaan (68. Raaff).
RCL: De Vreede, Van der Marel, Van Luxemburg, Bloemheuvel, Vijlbrief, Nagtegeller, Van der Reijden (61. Oude Veldhuis), Van Westrienen, Wijnalda (88. Wijsman), Van Vliet, Scheurwater (90+2. Kluts).

Bron: Leidsch Dagblad/ HK

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read