maandag, mei 27, 2024
HomeDoCoSDoCoS interviewsDoCoS in beweging

DoCoS in beweging

-

Voetbalvereniging DoCoS staat aan de prille basis van een nieuw seizoen.  De club doet dat met de nieuwe voorzitter Jasper van Marwijk (47).  Je kan hem een bekende Leidse sporter noemen. Hij maakte furore als tennisser  in en buiten de Leidse regio.  Als voorzitter neemt hij het stokje over van Ton van Zijp, die 14 jaar de preses was van de Morschclub.  Van Marwijk bulkt van de ambitie en vertelt enthousiast wat voor plannen hij heeft met de club, die hij met een stappenplan op een hoger niveau wil brengen met als rode draad de jeugdopleiding.

 

Tennis

 

Jasper van  marwijkIs hij tennisser of voetbaldier?  Want vele familieleden van hem  kwamen voor de hoofdmacht uit van DoCoS. Zijn neven Hans, Herman, Paul Dirkse, oom Jan en vader Mathieu kwamen of kortstondig of langere tijd uit voor de Leidse hoofdmacht.  Zelf had hij het talent om een groot tennisser te worden. Vanaf zijn twaalfde  zat hij bij de besten van de regio. Hij maakte jarenlang  vele uren  op de tennisbaan.  Van Marwijk zat hij in de leeftijdsgroep met Mark Koevermans, die wel internationaal doorbrak. Op jonge leeftijd kwam hij  even als D’tje uit voor UVS, maar zijn keuze ging uiteindelijk toch uit naar het tennis.  Dat hij niet echt doorbrak kwam omdat hij zoals hij zelf zegt ‘niet de juiste persoon tegenkwam die hem op een hoger plan bracht’.  Wel was hij lange tijd docent tennis waar hij zijn brood mee verdiende. Totdat broer Rob ( ook een tennistalent)  en kompaan Kees van de Kommer hem benaderden om een verzekeringsbedrijf te beginnen. ,,Ik had de ballen verstand van verzekeren’’, zoals hij eerder zei in een interview  maar met een fiks aantal cursussen is hij momenteel directeur van de Van Marwijk Groep, dat  resideert aan de Burggravenlaan.

En omdat voetbal toch bleef trekken ging de jonge Van Marwijk zaalvoetballen bij eerst MEDO en later bij  het Leidse Simeko ‘82 waar hij onder andere  technici als Oscar Massee, broer Rob en Benno Schoonwater als teamgenoten  kon begroeten.  Dat hij als actief voetballer dat wereldje vaarwel  zei kwam omdat hij met ASC 5  bij Altior in een diepe kuil stapte waardoor hij een krak hoorde in zijn rug. ,,En tot de dag van vandaag heb ik er last van’’, zegt de jongste Van Marwijk met spijt.

 

Bestuur

Op bestuurlijk niveau  deed hij zijn ervaring op bij tennisvereniging Zuid-West . Hij adviseerde en nam tevens zitting in dat bestuur, ook omdat hij er verstand van had zegt Van Marwijk zonder een spoortje van arrogantie in zijn stem. Nadat zijn twee zonen , een tweeling, bij DoCoS gingen voetballen werd hij zo zoetjescvaan ook  benaderd of hij ook iets wilde betekenen  voor de roodwitte formatie.  Pas  dit jaar zei hij  ‘ja’ omdat hij naar eigen zeggen er eerder nog niet klaar voor was. Zijn beslissing om het nu wel te doen komt in navolging van pa Mathieu, die ook de voorzittershamer in het verleden hanteerde.

 

Enthousiast

 

Zijn eerste daad was het oprichten van een zaterdagtak. Hij deed dat met Henk Bouwmans. ,,Het is de toekomst. De jeugd  wil nu eenmaal op de zaterdag voetballen. Daarmee wil ik niet zeggen dat de zondag het ondergeschoven kindje wordt, want wij blijven de jeugd de kans bieden om op de zondag uit te komen. Maar eerlijk gezegd heeft de zaterdag meer toekomst.  Speerpunt in alles is  de jeugd. Wij faciliteren het met onder andere dat er zoveel gediplomeerde trainers langs de kant staan, kledingpakketten met  korting en reisjes.  Wij hebben als enige in Leiden  met ADO een netwerk. Zo bezochten wij met de jeugd ADO- Ajax.  Er wordt getraind bij ADO.  Dat kan ook makkelijk omdat Den Haag dichtbij Leiden ligt. Daarnaast trekken we aan oud-spelers van het eerste die specifieke trainingen gaan verzorgen. Mijn neven hebben het mooiste schot in de benen. Het zou mooi zijn als ze in de toekomst wat gaan betekenen.  Maar ook wij hebben onze  zorgen.  Zo vergrijst de Stevenshof in een rap tempo. En daar komen ook onze meeste kinderen vandaan.’’  

 

Kunstgras

 

Grootste wens van de nieuwe  voorzitter  Van Marwijk, hij moet officieel nog gekozen worden,  is dat het hoofdveld een kunstgrasveld krijgt. ,,Alleen de gemeente moet met twee ton over de brug komen.  Als dat zover is kunnen we zoveel meer doen met de club. We kunnen meer meiden toelaten en we kunnen een G-team opstarten .Tevens kunnen we dan voor 45+  een competitie organiseren. Alleen het geld voor een kunstgrasveld is er nog niet.’’ 

Hij kijkt zelf  niet naar zijn stadsgenoten, maar  binnen zijn club wordt met argusogen naar GOL Sport en Boshuizen gekeken waar in hun ogen blijkbaar alles mogelijk is.,Ik kijk persoonlijk alleen wat er binnen onze club mogelijk is.  Wel bijzonder vind ik dat FC Rijnland op zeer korte afstand van ons met vijf teams en geen jeugd nog over  een eigen clubhuis met een veld beschikt. Ze kunnen makkelijk bij ons inwonen zonder hun  identiteit te verliezen. Scheelt veel ruimte lijkt mij zo.”

 

Palen

 

Zelf zegt hij dat hij momenteel palen in een drassig moeras aan het slaan is. ,,We zijn nu hard aan het werk, we hebben 45 teams en  werken aan de toekomst, een goed kader ,we hebben plannen en met medewerking van de gemeente kan de eerste stap gezet worden .  Van Marwijk kijkt hij uit naar het Haring en wittebrood-toernooi, dat in het kader van de 3 oktober feesten  op 30 september wordt gehouden. ,,Het is dan ook mooi  dat Ricardo van Rhijn (oud-DoCoS lid),  kersvers international,  de prijzen komt uitreiken,’’ aldus Jasper  van Marwijk. Dat er wat staat te gebeuren bij DoCoS staat als een paal boven water.     

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read