ts-leidscheboys(Zondag, 4A)-Daar was ie dan. De eerste overwinning van de zondagtak van Leidsche Boys na een lange reeks van nederlagen en een incidenteel gelijkspelletje. GOL Sport moest er op 20 februari 2011 voor het laatst aan geloven, maar het sterk vernieuwde Leidsche Boys boekte nu een riante 3-0 thuiszege op Warmunda.

 

De voorbije weken werd al duidelijk dat Leidsche Boys zich dit seizoen niet langer als boksbal wil laten gebruiken. De figurantenrol werd verjaagd van sportpark de Vliet en al driemaal werd er een punt gepakt. Altior, Roodenburg en Kickers’69 kwamen al niet voorbij aan de Leidse ploeg, maar het Warmunda van Egmond Blinker moest in stilte de terugtocht naar Warmond ervaren zonder een enkel opgehaald punt.

 

De stilte was op de Vliet ver te zoeken gistermiddag. Daags na de zoete smaak van de overwinning was Richard de Graaf, één van de trainers op de Leidse bank, nog in euforische staat.

 

,,Het was een fantastische dag. We hadden vorige week bij Kickers al moeten winnen, maar daar zat het in arbitraal opzicht niet erg mee, laten we maar zeggen. Dat neemt niet weg dat deze overwinning op eigen veld een heerlijk gevoel geeft. Het was net of we kampioen waren geworden. De polonaise werd voortgezet op het dak van de kantine, het was een dolle boel.”

 

Leidsche Boys kwam vroeg op voorsprong via Emra Kaya en de thuisploeg was ook sterker in de eerste helft. Ook na rust startten de gastheren scherp, maar gaandeweg zakte Leidsche Boys in. De Graaf zag het onheil naderen. ,,Omdat het maar 1-0 bleef, was ik er niet gerust op. Het was dan ook een ware ontlading toen Ger Schoonderwoerd de 2-0 maakte in de negentigste minuut. Joska Ruigrok zorgde er met zijn goal voor dat het feest nog groter werd. Nu was het dus 3-0, maar Warmunda mag de keeper dank zeggen, want hij voorkwam nog veel meer doelpunten.”

 

Leidsche Boys is dus niet langer het lelijke eendje en De Graaf zou willen dat zijn ploeg nog meer gaat geloven in de eigen kunsten. ,,Die gasten hebben niet altijd het besef dat ze nog veel beter kunnen. Alle linies staan nu goed, maar het kan absoluut nog beter. Misschien hebben we nu het licht gezien. Ik ben er zeker van dat we er vanaf nu enkel nog maar op vooruit kunnen gaan. Als ik nog even achterom kijk dan denk ik dat we vier punten meer hadden kunnen hebben. Roodenburg en Kickers kwamen goed weg. Het is inmiddels duidelijk dat de verschillen veel kleiner zijn geworden. Er liggen dus mogelijkheden voor ons. GOL Sport zet nu bijvoorbeeld Van Nispen opzij en kampioenskandidaat FC Rijnland verliest weer. Werkelijk, alles is mogelijk in deze klasse.”

 

De Graaf is blij dat hij zijn samenstelling wekelijks behoorlijk in tact kan laten. ,,Dat scheelt, ja. Toch komen er nog wat jongens terug van blessures en daardoor zie ik de toekomst nog zonniger tegemoet. Nu moeten we deze lijn doortrekken. Bernardus komt nu naar ons toe en die klus moeten we ook kunnen klaren. En dan tegen FC Rijnland. Dat wordt lachen.”

 

Na het laatste fluitsignaal ging de muziek aan en vloeide het bier. Het werd later en later en iedereen had het naar zijn zin. Een dag om niet snel te vergeten. ,,Erwin Koolen had de muziek geregeld en het was nog gezelliger dan anders. Ik heb heel wat kratjes gezien en ik ben ontzettend vaak gefeliciteerd. Maar ik heb ze allemaal gezegd dat het niet om mij gaat. De jongens doen dit en verdienen alle lof. Of het tegeltje nog aan de muur hangt? Nee, die hebben we laten sneuvelen. De tekst klopt immers niet meer (haha).”

tegeltje Leidsche boysIn een wereld vol onzekerheden, is er tenminste één robuuste wetmatigheid: Leidsche Boys verliest.