algemene headerKan FC Rijnvogels zich weer oprichten na twee dompers? Blijft Voorschoten’97 winnen en het achterin dicht houden? Komt de gevarenzone toch nog in de buurt in Leiderdorp bij RCL? Gaat GHC nog voor een puntenaantal van 40? Is de tweede plaats nog haalbaar voor FC Boshuizen en kan UVS de derde periode aangrijpen voor toch nog een toetje na het seizoen? Genoeg vragen. Onze redactie heeft de antwoorden niet, maar tot een voorbeschouwing komt het wel.

 

Zaterdag:

 

RCL-BVCB

Na de 1-0 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen het in ‘struggle for life’ verkerende DSVP was het Paasweekend voor trainer Frank Bloemheuvel volkomen naar de gallemiezen. Of zoals hij het zelf in de media verwoordde: ”Naar de knoppen”. In zijn relaas werd zijn team bepaald niet ontzien. Een wedstrijd waarin de Racing Club Leiderdorp legio kansen verprutste zal zeker niet voor een herhaling vatbaar zijn. Ook niet om de oefenmeester nogmaals in alle staten te brengen. Wellicht moet deze uitglijder in Pijnacker als een vervelend incident van de roodwitten worden bestempeld. Komende zaterdag de gelegenheid om de plooien weer enigszins glad te strijken. Op De Bloemerd wacht BVCB, een team dat af en toe verrassend voor de dag kan komen. Voor de beide teams, bivakkerend in de middenmoot, is het zaak om nog wat puntjes te pakken om zodoende niet alsnog in de problemen te komen. Bij BVCB zwaait Edwin Vurens de scepter, hij trainde hiervoor onder meer de gewezen topklasser ARC.

 

FC RIJNVOGELS-GEINOORD

Rijnvogels werd twee keer achtereen geraakt in haar vlucht richting de titel. Scherpschutters Spijkenisse en Voorschoten ’97 mikten zorgvuldig raak. Tot voor twee weken terug leden de Vogels op vreemde bodem nog geen enkele nederlaag maar nu het uur der waarheid nadert gaat het mis. Deltasport maakte tegen GHC geen fout (3-1) en eist de alleenheerschappij aan de top weer voor zich op. Met nog vijf wedstrijden op de speelkalender hebben de Rijnvogels een (theoretische) achterstand van drie punten op de huidige koploper. Er hoeft geen ingewikkelde rekensom aan te pas te komen om te constateren wat de conclusie is. Alles winnen en hopen op een uitglijder van de Vlaardingers. Met het resterende programma voor de boeg ontvangen de Vogels aanstaande zaterdag het (nog) in moeilijkheden verkerende Geinoord. Twee weken geleden wisten de Nieuwegeiners Deltasport in Vlaardingen op 0-0 te houden en dat zegt voldoende. De Geinoord defensie liet zich toen niet verschalken en omdat de frontlinie van de Vogels het de laatste weken liet afweten, is het nog maar de vraag of de schutterij zich in dit belangrijke duel weet te herpakken. Het is broodnodig om het vager wordende perspectief nog enigszins in zicht te houden. De cruciale vraag rijst echter of de rood-witten de tegenslagen van de laatste weken als twee ‘bedrijfsongevallen’ hebben ervaren en het geloof in eigen kunnen hiermee niet hebben verloren. Want met dat ‘eigen kunnen’ moet het team toch in staat worden geacht om een derde zeperd op rij te voorkomen. Anders lijkt het over uit en daar wil een ieder voorlopig nog niet aan denken. Ja natuurlijk zit er een periodetitel in de kontzak, maar daar heeft men het op de Kooltuin niet zo erg op. Het ging steeds mis in het recente verleden.

 

SPIJKENISSE-GHC

De Groene Hart Combinatie wisselt dit seizoen goede reeksen met teleurstellingen af hetgeen tot op heden in ieder geval een zesde plaats op de ranglijst opleverde. De 3-1 nederlaag van afgelopen weekend tegen titelkandidaat nummer één Deltasport kan allerminst als een teleurstelling worden aangemerkt al hielden de mannen van Dennis Olman en Kees van Tongeren de Vlaardingers in het eerste uur wel behoorlijk bij. Nu wacht de uitbeurt tegen een eveneens één der betere teams van dit seizoen, Spijkenisse, dat mogelijk nog op een derde periode aast. Destijds eindigde de ontmoeting op De Vliet in een doelpuntloos gelijkspel. Het ligt bepaald niet voor de hand dat de geschiedenis zich op sportpark Jaap Riedijk zal herhalen. Maar de Leidenaren kunnen ‘vrij uit aan de bak’ zoals dat heet en de druk ligt bij de gastheren. Wellicht kan het ‘Leidse collectief’ de Spijkenissers een minder prettige middag bezorgen. Overigens is de equipe van Peter Wubben in de optiek van Olman ‘de best voetballende ploeg’.

 

VOORSCHOTEN ’97-SHO

Het team van trainer Marcel de Hoogt zit in een flow. Na een tot op heden wisselvallig seizoen draait de groen-gele motor op volle toeren en lijkt het de doelstelling om het seizoen de nodige glans te geven, een zeer reële optie. De derde periode is immers voortvarend van start gegaan zonder een nederlaag en de defensie stond nog geen enkel tegendoelpunt toe. Ook niet in de ontmoeting van afgelopen zaterdag waarin titelkandidaat FC Rijnvogels op bezoek kwam. De Katwijkers werden na de rust afgetroefd met een 2-0 overwinning. Voorschoten ’97, een team dat dus in ‘the winning mood’ is. Gaat het Oud-Beijerlandse SHO dit ook aan den lijve ondervinden op Adegeest? SHO dat weliswaar de eerste wedstrijd met 4-2 naar zich toe trok, maar verder geen rol van betekenis in dit seizoen speelt. De sterren staan dus goed voor de thuisclub. Zullen zij ook dit weekend weer stralen?

 

Zondag:

 

ADO Den Haag-FC BOSHUIZEN

Na een redelijk goed paasweekend waarin vier punten op de Kade werden behaald (0-0 tegen VELO en 2-1 winst op Excelsior ’20) staat nu de uitbeurt in Den Haag te wachten. De eerste ontmoeting leverde een 3-1 overwinning op tegen het team dat zich nog lang niet veilig weet, maar in de derde periode het ritme gevonden schijnt te hebben.  Gaat Boshuizen dit ervaren? De equipe van Mario Koswal is nog vol op jacht naar de tweede plaats en heeft ook de wens om in de afsluitende periode mee te dingen naar de prijs. Koswal zag zijn ploeg dit weekend pas  voor de tweede keer winnen en daarmee werd het vertrouwen weer wat aangewakkerd. Het maken van doelpunten blijft echter lastig en daar valt nog de nodige winst te boeken. Vorig seizoen ging het in de slotmaanden volledig mis en met een dergelijk scenario wenst men nu in de slotfase af te rekenen. In Den Haag werd het vorig seizoen 4-0 tijdens een complete offday van de geelblauwen.

 

UVS-SJC

Voor de mannen van Paul van der Zwaan wacht er een ongetwijfeld pittig duel tegen SJC. De Noordwijkers zagen in het paasweekend de kans op een periodetitel behoorlijk slinken, maar nog niet helemaal verloren gaan. De thuisclub daarentegen staat virtueel bovenaan in de ‘laatste ronde’ om de prijzen. In het paasweekend kwam UVS bij ADO Den Haag niet verder dan een 0-0 score, maar in de Kikkerpolder werd de ongenaakbare koploper VOC op 1-1 gehouden door een late gelijkmaker van Mats van der Poel. De lat hing zelfs na een kopbal van diezelfde speler een overwinning in de weg. Dat laatste moet ongetwijfeld een mentale injectie zijn om op eigen bodem ook de opponent van komende zondag aan te kunnen. Alhoewel de brigade van Laurens Mouter destijds in Noordwijk met 3-2 aan het langste eind trok. Dat het krachtsverschil tussen beide teams gering is, bewijst de stand op de ranglijst. Vorig seizoen werden de Noordwijkers nog dronken gespeeld op Leidse bodem. Het bleef uiteindelijk bij 3-0, maar een uitslag in de dubbele cijfers werd toen voorkomen door de goalie van de Sint Jeroens Club. Mouter was overigens enige tijd werkzaam bij de blauwwitten. Erop of eronder lijkt zo zoetjes aan van toepassing voor zowel de blauwwitten als de zwartwitten.