voorbeschouwing vierde klasseHoe verteren de Leidse clubs de feestdagen? Zijn de glibbers komend weekend weer okselfris of zal er sprake zijn van zwabberbenen na teveel schuimkragen deze week? En gaan de spelers van de andere regionale clubs ook feestvieren in het Leidse met eventuele gevolgen van dien voor de wedstrijd van zaterdag of zondag? Of ligt bij hen de focus al op het competitiegebeuren? Hoe dan ook: ’s avonds een vent, ’s morgen een vent. Een overzichtje van de wedstrijden die voor de deur staan.

 

Zaterdag

Vierde klasse

Met FC Boshuizen tegen VV Leiden staat er weer een Leidse derby op de rol. De thuisploeg is nieuw in deze klasse en kenmerkt zich door wisselvallige resultaten. Op eigen veld werd al acht keer gescoord in twee potjes, maar tegen Wassenaar was dat niet genoeg, want die ploeg kwam ook tot een kwartet doelpunten, zelfs in een fase waarin die ploeg al gekortwiekt was door rode kaarten. VV Leiden staat net boven de kade-ploeg met twee overwinningen en twee verliespartijen. J.l. zaterdag speelde de ploeg van Maurice Jansen een knappe partij tegen Leidsche Boys, dat zich met twee goals evenwel slagvaardiger toonde (0-2). De koploper, Leidsche Boys , ontmoet op eigen veld DOSR dat de helft van het aantal punten heeft van de Leidenaren, twaalf om zes. De Boys wonnen dus van VV Leiden, vooral door de inbreng van Tim de Cler, Houssin Bezzai en doelman Kevin Wassenaar. Vooralsnog moeten de roodwitten de leiding wel delen met Hazerswoudse Boys, dus de strijd om de eerste periodetitel is nog lang niet gedaan. Een zege op het jonge DOSR zal dus nodig zijn. Die ploeg ging overigens ruimschoots onderuit bij UVS (5-0) en de blauwwitten volgen ook in de kopgroep. Na een nederlaag in de openingsronde werden drie overwinningen op rij geboekt. Charl van Goozen en zijn team spelen zaterdag uit bij Haagse Hout, dat tot dusverre enkel zegevierde tegen Warmunda. Vorig seizoen klopte Football Factory gastheer Woubrugge met 3-4 en dat was een daverende verrassing. Vooralsnog lijkt de Leidse equipe van Pieter van Schie niet in staat om te stunten, want de ploeg staat onderin. Toch is Woubrugge ook nog niet sprankelend in de eerste fase van de competitie. Na twee gedeeltelijke slippertjes werd er j.l. zaterdag een ‘draak’ van een wedstrijd afgeleverd bij en in Wassenaar. Het werd 4-1 maar liefst en trainer Arie van Duijn zag nog niet eerder zo’n beroerd spelend Woubrugge. Tijd voor herstelwerkzaamheden dus, maar de Leidse ploeg ziet juist een stuntje best weer zitten. De andere geplande confrontaties zijn: Hazerswoudse Boys- Blauw Zwart, VVSB- Wassenaar en Warmunda- SVOW.

 

Zondag

Een trede lager dan het geval is bij Lugdunum versus Roodenburg op zaterdag staat er op zondag ook een Leidse krakerrrrrr op het menu in de vierde klasse. FC Rijnland en Leidsche Boys, clubs die graag te boek staan als ‘de gezelligste club van Leiden’ zullen de degens kruisen. De wedstrijd is omgezet naar een duel aan de Vliet, omdat FC Rijnland geen bemanning heeft komende zondag. Maar waar het treffen ook gespeeld wordt, vuurwerk lijkt een zekerheid. Beide teams hebben het idee dat er een plek moet kunnen worden ingenomen in het linkerrijtje, maar dat gaat tot nu toe met vallen en opstaan getuige de respectievelijk zesde en achtste plaats. In de voorbije speelronde remiseerden de Rijnlanders en de Boys. Leidsche Boys verspeelde een 2-0 voorsprong tegen Altior en de ploeg van Ronald Mink bedwong koploper DoCoS in een doelpuntloos gelijkspel. Bij Leidsche Boys was er nog al wat onvrede onderling, maar vanuit dat kamp kwam er eerder deze week witte rook. Er kan weer worden gevoetbald; kein geloel, fussball spielen! Beide ploegen verloren vorig seizoen hun thuiswedstrijd. Aan de Vliet werd het 0-4, een uitslag waar de Morsbewoners ongezien voor zullen tekenen zondag. Koploper DoCoS gaat op de thee bij ASC, waar het goede herinneringen aan bewaart. In de laatste confrontatie in Oegstgeest won DoCoS met niet minder dan 0-8, waarbij Cenny Scheffer de enige op het veld leek te zijn gezien zijn acht doelpunten. Dat scenario is nu onmogelijk. De goalgetter speelt immers nu in de zaterdagtak van de withemden. In de huidige competitie draait de Leidse ploeg als een dolle, hoewel zondag een eerste zege uitbleef bij FC Rijnland. ASC kwam drie wedstrijden in de piste en verzamelde zes punten. Het belang daarmee voor de eerste periodetitel is daarmee aangegeven. Roodenburg wist voor het eerst dit seizoen twee keer te scoren, maar dat was niet genoeg om UDO in verlegenheid te brengen. Het werd in Leiden 2-6 en daardoor staan de blauwzwarten nog steeds puntloos onderaan. Dit keer gaat Robin van Wieringen met zijn volgelingen op pad voor een uitwedstrijd bij het goed draaiende Warmunda, dat momenteel tweede is. In Langeraar neemt GOL Sport het op met de plaatselijke trots, Altior. Van de Leidse vierdeklasser valt vooralsnog weinig met zekerheid te zeggen. De ploeg legt even zo makkelijk dominant voetbal op de mat als dat de poort wordt open gezet voor de tegenstander. Om die reden is de formatie van Taoufik Maatoug na vier wedstrijden middenmoter met zes punten. Altior sprokkelde vier punten na evenveel duels. Vorig seizoen trok de thuisploeg aan het langste eind met 2-0. De andere wedstrijden gaan tussen: Kickers’69 en Zoetermeer enerzijds en UDO en Bernardus anderzijds.