zondag, mei 26, 2024
HomeASCInterviews ASCRaymond Noordam (ASC): ,,Sommige trainers ‘papegaaien’ te veel’’

Raymond Noordam (ASC): ,,Sommige trainers ‘papegaaien’ te veel’’

-

ts-ascVandaag is het de beurt aan het ‘stokoude’ ASC in de terugblik op het seizoen. Voor Raymond Noordam verliep het debuutjaar bij ASC naar behoren. De 39-jarige trainer, die tot vorige zomer nog in dienst was bij DOSR, eindigde met de Oegstgeestenaren op een vijfde plaats. Terugkijkend op het afgelopen seizoen is hij zeker niet ontevreden. ,,Met ons aanvallende voetbal is er nog meer plezier gekomen’’, aldus Noordam. ,,Er is gelukkig ook weer een normale trainingsopkomst. Die lijn moeten we doortrekken naar volgend seizoen.”

 

,,We hebben voorafgaand aan het seizoen afspraken gemaakt over het aantal keer trainen. Iedereen traint minimaal twee keer per week en gaat er zondag vol voor. Dan kan het natuurlijk eens een keer gebeuren dat je tentamens hebt. Maar als je woensdag een tentamen hebt, kan je prima op maandag trainen met de A1. Die afspraak hebben we gemaakt met een aantal jonge jongens. Een speler van 35 laat ik dat natuurlijk niet doen.”

 

De vijfde plaats stelde Noordam enigszins teleur. ,,Die stek is misschien wel wat teleurstellend,ja. Toch had de club geen verwachtingen uitgesproken. We waren dit seizoen te wisselvallig. Over het algemeen speelden we vol op de aanval en dan valt 80% van de uitslagen tegen. Je hebt te maken met jongens die in de vierde klasse spelen en dan is het moeilijker om op een heel veld te spelen dan op een half veld. Het aanvallende voetbal is voor mij leuk om te zien en voor de spelers zelf is het nu ook een stuk leuker. Ik vind dat je in de vierde klasse gewoon moet durven risico’s nemen als trainer. Je kan toch niet degraderen en of je nou met 1-5 of 1-8 verliest, maakt ook niets uit.”

 

Daarmee doelt hij op de beschamende nederlaag thuis tegen DoCoS (1-8). ,,Voor mijn keeper was het uiteraard niet leuk. Die vond het bij de vierde tegengoal wel genoeg geweest. Dus ik legde hem uit dat dit mijn visie is. Ik wil gewoon bij een achterstand goals maken. Dan neem je dus een risico en dat kan goed of slecht oppakken. Dat calculeer je in. We hebben ook genoeg wedstrijden uiteindelijk omgebogen van een achterstand naar een gelijke stand of een voorsprong. Daarnaast hebben we wedstrijden gedomineerd en verloren, zoals tegen Van Nispen in november (3-0, red.). Dat was tegelijkertijd ook de beste wedstrijd van het seizoen. De slechtste wedstrijd van het seizoen is nog steeds tegen Warmunda (thuis, 4-3 winst, red.) voor de winterstop, denk ik. Nou moest ik ook wel de complimenten geven aan Warmunda, want zij zetten ons toen goed vast.”

 

Een van de dingen die Noordam dit seizoen tegenviel, was toch wel het gedrag van een aantal collega’s. ,,Ik verbaasde mij soms over het gedrag van andere trainers. Ze schreeuwden meerdere keren naar de scheidsrechter en dat viel mij ontzettend tegen. Ik ben zelf ook niet altijd het ‘lieverdje’, maar ik vind wel dat je moet relativeren. Ik corrigeer mijzelf dan ook. Er moeten bepaalde normen en waarden gelden binnen het voetbal.”

 

Daarnaast vond Noordam de speelwijze van sommige clubs opmerkelijk. ,,Wij speelden in de tweede seizoenshelft bij Roodenburg en toen vertelde de trainer mij dat ze voor een puntje gingen. Daar begrijp ik dan werkelijk helemaal niets van. Het is de vierde klasse, je kan niet degraderen, speel op de aanval! Sommige trainers willen alleen maar op de nul spelen, terwijl doelpunten maken toch het belangrijkste is naar mijn inzien. Ze ‘papegaaien’ te veel. Maar goed, dat is mijn visie op het voetbal en daar kunnen anderen van afwijken.”

 

Zelf leerde hij dus genoeg gedurende het seizoen. ,,Je leert altijd van situaties die je tegenkomt. Ook van tegenstanders. Daar trek je lering uit, hoe het dus niet moet.”

 

Het was voor Noordam een hele nieuwe stap na vier seizoenen DOSR. ,,In het begin moest ik dan ook even wennen. Maar in de loop van het seizoen vond ik mijn draai. De sfeer hier bij ASC bevalt mij wel. En ik zie genoeg toekomst. Zo heb ik in de laatste vijf wedstrijden gebruik gemaakt van een aantal A-junioren en zelfs B-junioren. Die konden voetballend gezien prima mee. Voor komend seizoen stappen er een aantal A-junioren over naar het eerste. Daarnaast hoop ik voor ASC dat de meeste B-junioren zullen blijven, want dat is een talentvolle lichting. Met een beetje geluk blijven ze bij ASC spelen en vertrekken ze niet vanwege hun studie. In het geval van langer blijven, ziet de toekomst er goed uit, zeker met een nieuw complex, dat waarschijnlijk binnen twee à drie jaar klaar is.”

 

Aan de in Den Haag woonachtige trainer was het bovendien de taak om de enigszins verouderde selectie van ASC te verjongen. ,,We zijn de juiste weg ingeslagen. Voor komend seizoen hoop ik dat een aantal oudere jongens nog doorgaan, maar dat zien we pas in de zomer. En anders hoop ik dat ze in het tweede gaan voetballen, zodat dat team ook op niveau blijft spelen. Verder komen er waarschijnlijk nog een paar oud-spelers terug, die momenteel in het buitenland studeren. Alleen dat is nog niet helemaal zeker en de club is nog in gesprek. Dus alles bij elkaar is het een flinke injectie voor komend seizoen. We mogen hopen op een brede selectie met nieuwe spelers en wat jeugdspelers. In de loop van het seizoen zien we dan wel hoeveel er overblijven.’’

 

Noordam’s insteek is om volgend seizoen voor de titel te strijden. ,,Je moet altijd voor de titel gaan, vind ik. Daar werk je gewoon voor. Na elf wedstrijden – als we alle tegenstanders hebben gehad – zien we wel weer verder. Dan kan je een realistische doelstelling maken en wie weet waar we dan staan.’’

 

Statistieken:

Totaal: 22-31-35-50 (5e)

Thuis: 11-17-20-17 (6e)

Uit: 11-14-15-23 (6e)

Periode 1: 8-11-10-15 (7e)

Periode 2: 7-10-11-19 (5e)

Periode 3: 7-10-14-16 (7e)

De nul gehouden: 2x thuis, 1x uit

Niet gescoord: 2x thuis, 4x uit

Grootste zege: 2-5 tegen Roodenburg (zo), uit (14-04-‘13)

Grootste nederlaag: 1-8 tegen DoCoS (zo), thuis (17-02-’13)

Seizoen 2011/2012: 24-32-51-50 (7e in 4A)

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read