HomeZaterdagDerde klasseRoodenburg wint en pakt de periodetitel

Roodenburg wint en pakt de periodetitel

-

ts-roodenburgAfgelopen zaterdag moest het gebeuren voor Roodenburg. Bij winst zou de periodetitel veiliggesteld worden. Omringd door een herfstachtig decor met regen en wind op Sportpark Noord, ontving de ploeg van trainer Patrick Heijmans het lager geklasseerde VVZwammerdam.

Voorafgaand aan de wedstrijd gaf Heijmans aan dat de neuzen van de jongens dezelfde kant opstonden en dat ze getergd waren. Winst was het enige dat telde en hij wilde beleving zien. Hard werkend en zwoegend voor elke meter wisten de blauwzwarten de zege veilig te stellen. Het werd 3-2.

Een aantal minuten nadat de bal was gaan rollen was de voorsprong voor Roodenburg al een feit. Een ingebrachte bal van net buiten het zestienmetergebied schampte bij toeval het hoofd van spits Wesley Lancel. Op miraculeuze wijze verdween de bal achter Zwammerdam-doelman Wouter van Valen. Een beter begin konden de mannen uit Leiden-Noord zich niet wensen. Zwammerdam liet zich echter niet uit het veld slaan en bleef zoeken naar de voetballende oplossing. Dit leverde kort na de openingstreffer een grote kans op voor aanvaller Niels Koolwijk. Onfortuinlijk verdween de bal voorlangs het Roodenburgse doel.

Stijlvolle redding van de sluitpost van Zwammerdam

Hierna ontspon zich een boeiend gevecht. De wedstrijd golfde op en neer en het was wachten op een doelpunt van één van de ploegen. Halverwege de eerste helft viel deze dan ook. Na een overtreding op de technisch vaardige Abdel Ali Elbaroudi kreeg Roodenburg een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Lancel was er als de kippen bij om deze vrije bal te nemen. Met een beheerst schot, die met wat geluk van richting werd veranderd door de muur van Zwammerdam, werd de voorsprong verdubbeld. De Zwammerdamse equipe weigerde zich gewonnen te geven en bleef in het resterende deel van de eerste helft veelvuldig op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. De grootste kansen waren voor het dynamische aanvalsduo Mitchell Henkes en Reijer Peters. Ver in de blessuretijd kwam deze treffer dan ook. Henkes gaf voor en ongelukkig werkte Roodenburg-verdediger Michael van Kooperen de bal achter zijn eigen doelman Mike Armitage. Het was meteen rust.

Na een vermoedelijke donderspeech van Zwammerdam-trainer Rob de Lange kwam er een totaal ander Zwammerdam uit de kleedkamers. De tweede helft lieten ze zien goed te kunnen voetballen. Direct werd Roodenburg vastgezet, teruggedrongen en genoodzaakt tot verdedigend voetbal. Vlotte combinaties van de Zwammerdamse equipe werden veelal door een geconcentreerde Roodenburg-verdediging in de kiem gesmoord of de lat bracht redding. Een inzet van Henkes spatte uiteen op de kruising. Daarbij moet ook gezegd worden dat de Leidse keeper Armitage wederom zeer puik stond te keepen. Tijd voor Heijmans om zijn troef Marvin Bok in te brengen om voor de nodige aanvallende impulsen te zorgen. Een gouden wissel zo bleek achteraf. Kort na zijn entree in het veld maakte Bok een weergaloze actie. Vanaf de middellijn passeerde hij zeker drie Zwammerdammers en werd hij uiteindelijk gestopt in de zestien. Onreglementair en dus een penalty voor de blauwzwarten. Voor aanvoerder Erwin Verkuijlen geen enkel probleem. Oog in oog met keeper van Valen faalde hij niet.

Met een 3-1 voorsprong leek het onmogelijk dat de Leidenaren de periodetitel nog konden mislopen. In de laatste minuut prikte Lars Kremer met een schitterend afstandsschot uiteindelijk nog de 3-2 binnen en werd het in blessuretijd nog spannend. De Roodenburg-verdediging liet zich niet van de wijs brengen. En zo werd de winst en dus de periode binnengesleept. Uiteindelijk is de nacompetitie gehaald en is het afwachten wie de te kloppen ploeg gaat worden. Dit alles is afhankelijk wie kampioen in de derde klasse A gaat worden.

Roodenburg-spits Bok over de wedstrijd:,,De eerste helft was wat rommelig. Het spel ging over en weer en kregen wij twee cadeaus. Uiteindelijk kreeg ook Zwammerdam een presentje door onze eigen goal ver in de blessuretijd van de eerste helft. Maar goed we stonden voor en we wisten dat we dat moesten vasthouden. In de tweede helft vond ik Zwammerdam echt een stuk beter en kwamen we slecht de kleedkamer uit. Gelukkig wisten we door een penalty onze voorsprong te vergroten. Ja, en toen kwamen ze nog even dichtbij toen de 3-2 viel. Maar de verdediging heeft zich vandaag niet gek laten maken en de wedstrijd beheerst uitgespeeld. En nu gaan we ons opmaken voor de nacompetitie!”

Marvin Bok na fantastische solo op weg naar de pingel voor de derde Leidse treffer

Een uitblinkende goalie Armitage vult aan:,,Ook ik vond het begin rommelig. Gelukkig kwamen we met 2-0 voor. Het was wel gelukkig, maar ze telden wel. Op slag van rust kregen we een goal tegen maar dat vond ik niet onterecht. Zwammerdam is echt wel een goeie ploeg. We wilden in de tweede helft de boel op slot houden om zo de voorsprong te behouden. We kwamen wel moeilijk onder de druk vandaan. Toen kwam Bok erin. Ik weet niet wat hij deed of waar hij het vandaan haalde. Wat een wereldactie! Vanaf het middenveld doorstomen en toen werd hij onderuit gehaald in de zestien. Penalty’s, tja daar weet Verkuijlen wel raad mee. Toen wist ik dat we de wedstrijd in de tas hadden. Nu zijn we dus zeker van de periodetitel en gaan we nog een feestje bouwen.”

Coach Heijmans vervolgt:,,Ik ben erg blij met deze periodetitel. Uiteindelijk hebben we het tweede deel van de competitie laten zien dat wij een goede ploeg hebben. We hebben de top-3 verslagen met goed en verzorgd voetbal. Ik blijf kritisch uiteraard. Deze wedstrijd vond ik van onze kant ondermaats. Zeker de tweede helft ging alles mis wat er mis kon gaan.”

Heijmans besluit:,,Maar goed, hoe je het ook wendt of keert. Wij hebben deze periodetitel op eigen kracht afgedwongen. We hebben nooit gekeken wat andere ploegen deden en zijn gewoon blijven voetballen. Nu wordt ons seizoen dus wat langer. Een heerlijk toetje lijkt me zo. En reken maar dat we er vol voor gaan.”

Opstelling Roodenburg: Mike Armitage, Diego Ouwerkerk (Mike Smit), Marcel Langerak, Abdou Farhane, Benny Rhious, Giovanni Koelink (Mark Bok), Michael van Kooperen, Erwin Verkuijlen, Martin Verkuijlen (Henderik Boelee) , Wesley Lancel, Abdel Elbaroudi

Foto’s: met dank aan vv Zwammerdam