voorbeschouwing vierde klasseRegiogenoten Hazerswoudse Boys- op zaterdag- en Warmunda- op zondag zijn vooralsnog de te kloppen ploegen in de vierde klasse. Daar achter wordt druk gewerkt om aan te haken. Hazerwoudse Boys speelt dit keer tegen een hekkensluiter en Warmunda gaat kampen tegen de medekoploper. Maar…uiteraard is er nog veel meer moois aanstaande. Een wekelijks overzicht ofwel een rondje langs de velden.
Zaterdag
4A:
David vs. Goliath. Daar valt de wedstrijd van LVV Football Factory van komende zaterdag mee te vergelijken. De studentenclub staat dan oog in oog met Hazerswoudse Boys, dat soeverein uit de startblokken is geschoten in 4A. Na drie wedstrijden bezitten de dorpelingen de koppositie, zonder die te hoeven delen met andere ploegen. Het ambitieuze Football Factory bekijkt de ranglijst daarentegen van een hele andere kant. Na twee nederlagen tegen Lugdunum en Leiden, was er echter wel een lichtpuntje in de laatste verliespartij tegen VVSB: de ploeg van Pieter van Schie scoorde voor het eerst dit seizoen (1-4). Zoals ieder jaar beschikt Football Factory eind september doorgaans weer over een complete selectie, weet Van Schie. Wellicht kunnen de studenten daaruit hoop putten en met frisse moed afreizen naar Hazerswoude. Vorig seizoen werd het 3-0 voor de zwart-witten.

De selectie van het nog puntloze Football Factory
De selectie van het nog puntloze Football Factory

Mede door twee rode kaarten voor broers Roland en Bas Middelkoop was VV Leiden afgelopen zaterdag niet opgewassen tegen Hazerswoudse Boys (1-4). De roodwitten snakken naar promotie, de nederlaag betekende dan ook een fikse domper. Om de zure nasmaak weg te spoelen staat Leiden voor een zware opgave. Komende zaterdag wacht namelijk de uitwedstrijd tegen VVSB, dat vorig seizoen, in tegenstelling tot Leiden, lang meestreed om de bovenste plekken in de vierde klasse. Ook dit seizoen lijkt VVSB weer een rol van betekenis te gaan spelen, de Noordwijkerhouters zijn immers nog ongeslagen. Grote vraag is hoe de ploeg van Maurice Jansen het verlies van de gebroeders Middelkoop, twee dragende spelers, op gaat vangen. In het seizoen 2013/2014 bleef de zege achter bij de paas-gelen: 3-1.

Een ploeg die, net als VVSB, eveneens ongeslagen is tot dusver, is Warmunda. Na het sportief teleurstellend verlopen seizoen van afgelopen jaar mag dat best een prestatie heten. De volgende testcase voor de Warmonders is zaterdag het thuisduel met Blauw-Zwart, dat net als Warmunda vijf punten bij elkaar sprokkelde in de eerste drie wedstrijden. De mannen van Jan Wansink kwamen tot nu toe een gelijkspel overeen met FC Boshuizen en Haagse Hout, terwijl Wilhelmus werd geklopt j.l. zaterdag. Nog even terug grijpen: vorig seizoen stond de teller tot in oktober op nul voor de formatie van sportcomplex Overbos.

De best presterende Leidse ploeg in 4A is, samen met Leiden, Lugdunum. Aanstaande zaterdag gaan de Kikkers op bezoek bij het uit de derde klasse gedegradeerde Oosterheem. Een bekende ploeg dus voor het afgelopen seizoen eveneens gedegradeerde Lugdunum dus, zou je zeggen. Ware het niet dat beide ploegen een karrevracht aan mutaties kenden. Recentelijk werd de selectie van Oosterheem nog aangevuld met een waslijst aan spelers doordat een stadsgenoot uit Zoetermeer failliet werd verklaard. Hoe dan ook zal het Lugdunum van Henk de Cler het niet makkelijk krijgen, daar ook Oosterheem nog niet werd geklopt in het lopende seizoen. Nieuwe averij, zoals eerder bij Hazerswoudse Boys, zal in de Kikkerpolder niet worden gepruimd.

In de zoektocht naar de eerste driepunter reist FC Boshuizen zaterdag af naar Den Haag. Haagse Hout, dat tweemaal triomfeerde en één keer op een doelpuntloos gelijkspel werd gehouden, door Warmunda, is daar de uitdager. De jonge ploeg van Charl van Goozen kent echter in resultaat geen heilig toverwoord. Opleiden is de basis van de zaterdagtak, zo voert de club aan. Winnen lukt op de andere dag van het weekend aan de Boshuizerkade tot op heden steeds. Er zijn daardoor vraagtekens bij te zetten in hoeverre het verschil tussen de kelder van de vierde klasse en de hogere regionen in de eerste klasse, zijn te overbruggen.

Tot slot Leidsche Boys. Ondanks het wegvallen van nagenoeg een compleet elftal, werden de Boys toch door menigeen vooraf opgeworpen als mogelijke titelkandidaat. Hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op onwetendheid over de uittocht die de Vlietploeg moest toestaan. Aan die verwachtingen kan Leidsche Boys tot op heden in elk geval verre van voldoen, de ploeg van Johan Peper verloor drie keer tamelijk kansloos en deelt de rode lantaarn met Football Factory. De Boys staan komende zaterdag tegenover KSD-Marine, dat afgelopen seizoen de amateurbeker in de vierde klasse binnen harkte.

4C:
Het zit KDO uit De Kwakel niet mee. Na met dubbele cijfers naar huis te zijn gestuurd door NiTa, werd het ook door Woubrugge getrakteerd op een vernedering van jewelste. De ploeg van Arie van Duijn tikte net niet de dubbele cijfers aan (9-0), maar dat mocht de pret niet drukken. ,,Volgens mij is het al een aardig tijdje geleden, zo’n grote overwinning voor Woubrugge,” zei speler Menno van der Ley in de nabeschouwing in gesprek met Leidenamateurvoetbal. Dat klopt, Woubrugge kwam in de laatste tien jaar niet verder dan maximaal zes goals. Na drie speelrondes is Woubrugge nog zonder puntverlies. Komende zaterdag gaan de Woubruggenaren op bezoek bij een tegenstander van hogere allure. Aarlanderveen, dat door Van der Ley werd bestempeld als ‘ook nog wel een kanshebber voor de bovenste plaatsen’, is dan de gastheer.

Zondag
4A:
Trotse koploper in de zondag vierde klasse heet Warmunda. De Warmonders delen het lijstaanvoerderschap met ASW. Aanstaand weekend staan de twee al tegen over elkaar, dus vroeg in het seizoen wacht de Warmonders al een ware beproeving. Op Sportpark het Overbos zal de strijd der gladiatoren zondag om twee uur aanvangen. De formatie uit Waddinxveen, enige tijd nog onder leiding van Leiderdorper Patrick Kamperveen, werd vorig seizoen stijf laatste in 3B en is dus weer terug in de vierde klasse.

FC Rijnland kent een wisselend begin van de competitie. Na een overwinning en een gelijkspel, zijn door een 0-1 nederlaag tegen Warmunda, alle smaken alweer geproefd. Komende zondag gaat de ploeg van Ronald Mink weer op jacht naar de fijnste smaak, die van een overwinning. Dat moet gebeuren tegen Ammerstol, dat één plek boven de Leidenaren is genesteld in het competitieklassement. In de nacompetitie van het vorige seizoen kwam Ammerstol nog te kort tegen GOL Sport, dat daardoor promoveerde naar de derde klasse. Leidsche Boys was eerder als gast al te sterk voor de komende opponent van de Leidse FC: 0-3.

Het Roodenburg van Kees de Roode gaat zondag op bezoek bij Oosterheem. De gastheren uit Zoetermeer traden recentelijk pas toe in de vierde klasse A. In de verlate seizoenouverture ging de ploeg met 3-1 onderuit bij Hillegersberg. Dat terwijl Roodenburg haar eerste driepunter in de wacht sleepte. Stadsgenoot Leidsche Boys werd met 2-0 een kopje kleiner gemaakt. De Roode en zijn pupillen hopen nu op dat succesje voort te borduren. ,,Ik wist al dat er meer in zou zitten en het eerste bewijs is geleverd afgelopen weekend. Nu doorpakken.”

Tot slot Leidsche Boys dat een stuk sterker lijkt dan in het vorige seizoen. De krachtige start werd afgelopen weekend echter wel een halt toegeroepen. Roodenburg bleek met 2-0 te machtig voor de ploeg van Richard de Graaf. Komende zondag wacht een ontmoeting met Altior, dat net als Roodenburg en Leidsche Boys in de onderste regionen van de vierde klasse eindigde afgelopen seizoen. Overigens wonnen de Langeraarders wel met 2-0 in ’13-’14 en in het jaar daarvoor werd het 1-1.