Trainer Ben Kottenhagen: ,,Er had voor RCL wel iets meer ingezeten”

Het is Ben Kottenhagen niet gelukt om de Racing weer terug naar de eerste klasse te loodsen. Lange tijd deed RCL mee om de prijzen, maar telkens als er weer hoop gloorde, ging het toch weer fout bij de roodwitten. De Leiderdorpers eindigden uiteindelijk als derde achter kampioen Vitesse Delft en nummer twee, BVCB. Een verloren seizoen?

Achteraf beschouwd wel. ,,Maar Vitesse is in mijn ogen de terechte kampioen. Zij waren de meest constante ploeg dit seizoen.” In de onderlinge confrontaties bleken de krachtsverschillen echter niet groot gezien de resultaten. Op De Bloemerd werd er nipt met 0-1 verloren en in Delft eindigde het treffen op sportpark Tanthof Zuid in een doelpuntloze remise, 0-0.

Kottenhagen zet voorlopig een punt achter het trainerschap. ,,Er zijn momenteel andere prioriteiten in het leven maar ik neem met pijn in mijn hart afscheid na twee jaar RCL. Het is een prachtige club en ik blijf hen natuurlijk volgen.” Bij zijn terugblik op het afgelopen seizoen is de constatering dat er te wisselvallig werd gespeeld. ,,Ik heb wel progressie gezien in het team. Vanaf de eigen helft het spel maken. Wij willen graag aanvallend voetbal spelen en zijn niet het team om te bikkelen. Dat is onze kwaliteit nu eenmaal niet. Het was wel goed om te zien dat wij vooruitgang hebben geboekt. Dat is in mijn ogen de grootste winst. Dat we uiteindelijk afhaakten in de strijd om de titel daar wil ik verzachtende omstandigheden voor noemen. Belangrijke spelers waren geblesseerd in de beslissende fase van de competitie.”

 
Zo kent elk team tijdens een seizoen hoogte- en dieptepunten. De Leiderdorper denkt nog terug aan de 3-0 zege op VDL op de eigen bodem. ,,Het was een van onze beste wedstrijden. En ook de wedstrijd tegen Monster. Wij hebben ze toen werkelijk omver gevoetbald, het was een klassewedstrijd die wij met 6-1 wonnen.” In schril contrast hier tegenover staan de potten tegen laagvlieger Die Haghe. ,,We hebben er twee keer van verloren en dat bleken dure verliespunten te zijn.” Maar goed, de missie voor Kottenhagen bij RCL zit er nu op. Hoe het er in het nieuwe seizoen met betrekking tot de selectie uit zal gaan zien is voor hem nog onbekend. Stefan Luykx wordt zijn opvolger bij de rood-witten. De nieuwe trainer weet in elk geval zeker dat Patrick van der Spoel, Thomas Goebel en Ronald Mink niet meer op de selectiefoto zullen staan straks. De club is nog druk doende om er nog wat spelers bij te krijgen. Kottenhagen heeft afscheid genomen van ‘een fijne club om bij te werken’ en heeft andere prioriteiten in het leven gesteld. Of hij ooit nog weer het trainerschap op zal pakken? ,,Zeg nooit nooit”, klinkt het fijntjes.

 

RCL in cijfers:

 
Totaalstand: 26-43-57-32 (3e)
Resultaten thuis: 13-25-31-13 (3e)
Resultaten uit: 13-18-26-19 (5e)
Beste periode: 1e periode, 8-15-18-7 (2e)
Grootste thuisoverwinning: SC Monster (6-1)
Grootste thuisnederlaag: Die Haghe (1-3)
Grootste uitoverwinning: Westlandia (1-5)
Grootste uitnederlaag: SC Monster (2-0)
Laatste thuisoverwinning: MVV’27 (4-0, 25 april)
Laatste thuisnederlaag: Vitesse Delft (0-1, 21 februari)
Laatste uitoverwinning: Lyra (2-5, 2 mei)
Laatste uitnederlaag: Die Haghe (2-1, 18 april)

Thuis de nul gehouden: 3x

Uit de nul gehouden: 2x

Thuis niet gescoord: 2x

Uit niet gescoord: 3x