Voorbeschouwing van de Week: Het is eind september. Leidens Ontzet komt eraan. Voordat de geur van haring, wittebrood en hutspot zich meester maakt van de stad komen a.s. donderdag GHC en UVS tegen elkaar in actie. Het competitietreffen vindt plaats op sportpark De Vliet. Aanvang 20.00 uur. GHC’er Tolga Karpuz en Thomas van Rest (UVS) willen zich beiden met een goed gevoel in het feestgedruis storten. Een vooruitblik op deze Leidse krakerrr.

Voor de 19-jarige Karpuz is het duel niet zo maar een derby. Hij maakte de afgelopen zomer de overstap van UVS naar de tricolores. ,,Ik speelde met de A1 tegen Alphense Boys en na de wedstrijd kwam Roberto Escudero, de trainer van GHC, naar me toe. Hij zei dat hij me best goed vond voetballen en dat hij me graag bij zijn club wilde hebben. Later heb ik nog een fijn gesprek met hem gevoerd waarin hij onder andere vertelde dat er veel leuke spelers bij zouden komen. Bij UVS was het onzeker of ik wel in de basis van het eerste zou komen en bij GHC was die twijfel er niet. Ik had sowieso geen zin om op de bank te belanden. Ik ben jong en gretig en wil spelen. Zo kun je je ook ontwikkelen als speler. Al met al ben ik ben zeer tevreden dat ik deze stap heb gezet. Ik train met plezier en we hebben een goede groep.”

De resultaten van Escudero’s team zijn tot nu toe matig. Met drie punten uit vier ontmoetingen zijn de roodwitblauwen hekkensluiter in de tweede klasse C.

,,We hebben veel nieuwe spelers en we moeten nog aan elkaar wennen. Ook de manier waarop we willen voetballen – opbouwend van achteruit – zit er nog niet goed in. Daar trainen we flink op. Dat vergt tijd. Een positief punt is dat we een ploeg hebben, waarin iedereen hard voor elkaar wil werken. Dat bleek bijvoorbeeld tegen RCL toen we bij een 1-0 achterstand met tien man verder moesten. Die pot hebben we weten om te draaien. We wonnen er met 1-2”, meent de voor maatschappelijk medewerker studerende Karpuz.

Van de vier treffers die het gedegradeerde GHC tot nu toe produceerde nam de spits er één voor zijn rekening. ,,Doelpunten maken is natuurlijk het belangrijkste. Maar verder ben ik – denk ik – een behendige en snelle speler, met overzicht. En met mijn 1,75 meter kan ik hoog springen. Ik ben best kopsterk. Minder goed is dat ik mijn koppie wel eens laat hangen als het even niet gaat. Dat moet beter.”

Karpuz ziet de wedstrijd tegen zijn oude club met vertrouwen tegemoet. ,,Ik zal wel extra gespannen zijn, meer wedstrijdzenuwen hebben. Maar ik ga me goed focussen zodat ik een lekkere pot kan spelen. En die zullen we zeker winnen. Want in potentie hebben we echt een goed elftal. Ik vind ook dat we sowieso de nacompetitie moeten halen. En dat we nu op een donderdagavond moeten spelen, maakt mij niet uit. Anders hadden we getraind. Wel prettig als we inderdaad winnen. Zeker ook met het oog op drie oktober.”

Tolga Karpuz op avontuur in de verloren wedstrijd tegen SVC'08 van twee weken terug
Tolga Karpuz op avontuur in de verloren wedstrijd tegen SVC’08 van twee weken terug

Bij het gepromoveerde UVS maakte Van Rest dit seizoen zijn opwachting. De bijna 23-jarige student bedrijfskunde kwam over van het Haagse HBS. ,,Daar heb ik zes jaar gevoetbald. Ik kwam eigenlijk uit Monster en daar speelde ik ook, maar toen ik in Den Haag op school ging en het niveau bij Monster me niet meer aansprak belandde ik via een schoolvriend bij HBS. Hij vertelde enthousiast over die club. Ik heb het er prima naar m’n zin gehad. Toen we naar Leiden verhuisden ging het heen en weer pendelen me echter tegenstaan. Er ging veel tijd in zitten. Van mijn broer Evert, die al bij UVS balde, hoorde ik positieve verhalen over de club en de spelers: leuke gasten, goed niveau. Vandaar dat ik de overstap heb gemaakt. Wel jammer dat Evert nu niet bij mij in het eerste speelt, maar hij zit er dicht tegenaan. Zijn tijd komt nog wel. Er is veel concurrentie. We hebben een grote, sterke groep. We kunnen makkelijk iemand vervangen zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. We mikken dan ook echt wel op een plek bij de bovenste vijf en het zou wel heel mooi zijn als we stiekem een periodetitel kunnen meepikken. Al zal het lastig zijn om voor de derde keer op rij te promoveren.”

Met zes punten uit vier duels bevindt blauwwit zich in de middenmoot. De formatie van coach Hans van Leeuwen verloor de eerste twee wedstrijden en won de laatste twee.

,,Tegen RCL stonden we al na drie minuten met tien man en dan valt het niet mee. En de tweede wedstrijd hadden we niet hoeven te verliezen. We maakten de kansen niet af. Dat deden we wel tegen Monster. Toen betekenden twee halve kansen twee doelpunten. En afgelopen zaterdag wonnen we ietwat gelukkig, maar wel terecht. Blij toe, want ik scoorde bij een voorzet ongelukkig in eigen doel. We winnen nu dus wel, al is het spel nog niet super.”

Thomas van Rest (midden) viert het feest mee bij een van de vier treffers tegen VDL
              Thomas van Rest (midden) viert het feest mee bij een van de vier treffers tegen VDL

In Van Leeuwens en Overdijks keurkorps speelt Van Rest centraal in de defensie. ,,De spits uitschakelen is mijn taak. Hem geen ruimte gunnen om aan een schot toe te komen. Ik kan me daar goed op instellen en ken wat dat betreft bijna geen slappe momenten. Verder ga ik met hoekschoppen mee naar voren. Zo scoorde ik met het hoofd tegen Monster.”

Van Rest heeft zin in komende donderdag. ,,Voor een aantal medespelers is het extra speciaal omdat er bij GHC verschillende oud-UVS’ers meespelen. Dat geldt niet voor mij. Ik ken ze niet. Maar zo’n derby, vlak voor drie oktober, telt toch wel. Fijn dat er  rekening mee is gehouden. Als we op de dag na twee oktober hadden moeten spelen, zouden sommige spelers dat niet leuk hebben gevonden. En zo kunnen we lekker naar drie oktober toeleven, zeker met een overwinning op zak.”

Foto’s met dank aan Jack Wolters Sportfotografie en Wilco Devilee!

http://www.fotografiewilcodevilee.nl/