GHC heeft een punt gezet achter de degradatie uit de eerste klasse. De Leidse club moet en wil verder en doet dat met een nieuwe trainer, Roberto Escudero, en een flink gewijzigde selectie. Veel spelers zochten hun heil elders, waaronder bijna de ganse verdediging. Daar staat tegenover dat Escudero en rechterhand Kees van Tongeren ook flink wat spelers zagen komen. Escudero ziet het seizoen al met al met vertrouwen tegemoet, maar vraagt vooral om tijd. ,,Er is genoeg kwaliteit, daar maak ik mij geen zorgen over. Enkel heeft deze groep tijd nodig om aan elkaar te wennen. Als mens, speler en als team. In de voorbereiding kenden we al ups en downs en dat zal nog wel even zo blijven.”

 
Voor Escudero is het trainerschap een avontuur. Hoewel hij al veel werkte met jeugd, zal hij nu flink aan de bak moeten als hoofdcoach. Voor hem een primeur. ,,Maar ik doe het niet alleen en met Kees en Ton de Rooij (trainer van het tweede, red.) heb ik veel kennis naast me. Natuurlijk is het allemaal even wennen geblazen, maar het gaat nu al steeds beter lopen. Als voetballer was je louter met het spelletje bezig en werden zaken voor je geregeld. Nu moet ik als trainer alles in de gaten houden. Nu komen er veel meer randzaken op mijn pad, maar dat is leerzaam en ik wist dat dit er bij zou horen.”

 
Escudero erkent dat GHC er eigenlijk nog niet klaar voor is, maar de competitie nadert wel met rasse schreden. ,,Net als alle trainers heb ik te maken gehad met vakanties en blessures. Dat is niet ideaal, nee. Alles is nog moeilijker omdat er heel laat vorig seizoen spelers vertrokken zijn uit het tweede elftal. Dan heb je dus een hele smalle selectie en ben je kwetsbaarder. Nu heb ik sommige spelers noodgedwongen langer moeten laten spelen in de voorbereiding en dat levert blessures en pijntjes op. Voor de twee elftallen hadden we enkele weken een man of zestien. Gelukkig zijn de meesten ondertussen terug, maar het is eigenlijk tekort dag om er al klaar voor te zijn. We hebben iedereen keihard nodig dit seizoen, dat is wel duidelijk.”

 
De opvolger van Dennis Olman liet het woord ‘kwaliteit’ al vallen en dat zag hij zeker al terug in bepaalde wedstrijden. ,,In feite zijn we op nul begonnen. We gaan ook anders spelen dan in de voorbije jaren. Iedere trainer heeft zo zijn opvattingen en die van mij is dat we het zoveel mogelijk voetballend willen oplossen. Voorheen stond GHC vooral voor karaktervoetbal, maar dit is een hele jonge groep en dat neemt een andere speelstijl met zich mee. Ik weet zeker dat we stappen kunnen maken, maar dan ben je wel even verder in de tijd. Dat besef moeten de spelers ook hebben. Er is veel gebeurd vorig seizoen, maar veel jongens waren hier toen niet. In alle opzichten beginnen we met een schone lei.”

 
Opvallend is dat GHC diverse spelers van Voorschoten’97 zag overkomen. Tolga Karpuz verruilde UVS voor GHC en hij pikte in de voorbereiding al menig goaltje mee. In de bekerstrijd verloor de Groene Hart Combinatie het eerste duel met 4-1 van RKDEO. In competitieverband starten de Leidenaren tegen Westlandia en een week later wacht al de streekderby met RCL in Leiderdorp.

 
GHC

 

Gekomen: Bilal Karasahin (Voorschoten’97), Jeffrey Beije (UVS, A1), Tolga Karpuz (UVS, A1), Bryan Verhage (Voorschoten’97), Achmed Faridi Blazquez(Voorschoten’97), Qendrim Gashi (Voorschoten’97), Sami Mouchih (Alphense Boys), Jerrol Blikman (FC Boshuizen,za), Marouan El Idrissi (Ter Leede), Michael Verhoef (DSO), Girma Segaar (Voorschoten’97), Sem Overvliet (SC Feyenoord), Efe Yagin (SC Feyenoord).
Vertrokken: Elroy Lammers (Katwijk), Michael van Voorthuijzen (DoCoS), Niels van den Burg (UVS), Bart van der Weijden (UVS), Danny Maaskant (DoCoS), Tim Gonlag (DoCoS), Soufian Boukhidous (FC Boshuizen,zo), Lars de Ridder (Ter Leede), Roman Donders (VV Leiden), Vincent Donders (VV Leiden), Marco van Schie (VV Leiden), Angelo van Heusden (VV Leiden), Lars Vijn (VV Leiden), Marvin Sloos (SJC)