In de vierde klasse A van het zaterdagvoetbal ontvangt Lugdunum aanstaande zaterdag in de Kikkerpolder koploper Hazerswoudse Boys. Om mee te blijven doen in de strijd om de titel dient het gezelschap van coach Henk de Cler te winnen. ,,We zijn er klaar voor”, meent middenvelder Tobias Schaafstra.

voorbeschouwing vierde klasse

Lugdunum was voor het laatst in competitieverband actief op 17 januari, toen VV Leiden nipt het onderspit moest delve (1-0). Na de winterstop werd er door de groenhemden nog wel driftig geoefend. ,,Met ups en downs”, aldus Schaafstra. ,,We hebben tegen DoCoS, UVS en tweemaal tegen LSVV gespeeld. Maar die wedstrijden zijn natuurlijk niet ‘om het echie’ en dan zie je dat bij ons de beleving, de wedstrijdinstelling,  minder wordt. Zo kwamen we tegen UVS voor rust met 0-2 achter en nadat onze trainer in de rust flink kwaad was geworden trokken we het in de tweede helft recht en werd het gewoon 4-2 voor ons. Ook tegen DOCOS stond het eerst 0-2, waarna we tot 2-2 terugkwamen om uiteindelijk toch met 2-3 te verliezen. En één van de twee keer dat we tegen LSVV speelden hielden we open huis. Die wedstrijd eindigde in 6-6. Afgelopen zaterdag stonden we, ook tegen LSVV, al na tien seconden met  0-1 achter. Het werd zelfs 0-3, waarna het nog 2-3 werd. Hoe dan ook, als je naar het spel kijkt zit er zeker een stijgende lijn in. Verder is iedereen lekker fit. De conditie is prima, dus al met al heb ik er een goed gevoel over.”

De 27-jarige Schaafstra keerde dit seizoen terug bij de club waar hij als jochie van vijf met voetballen begon. ,,Tot de d-junioren heb ik hier gespeeld. Toen ben ik naar UVS gegaan. Daarna volgde UDO en vorig jaar kwam ik voor Leidsche Boys uit. Ons team is een mix van spelers die al bij Lugdunum zaten en jongens die vorig jaar nog bij Leidsche Boys speelden. En verder nog een paar anderen. In het begin van de competitie zag je binnen de selectie nog wel groepjes, maar dat is verleden tijd. Na de wedstrijden en trainingen blijven we steeds langer hangen. We doen dan bijvoorbeeld een tafeltennis- en dartstoernooi. Het is echt gezellig met elkaar. We zijn steeds meer een eenheid. Dat zie je ook op het veld terug. We gaan voor elkaar door het vuur.”

Na Ozan Isitir is Schaafstra, in het dagelijks leven werkzaam bij PKF Wallast in Delft en daarnaast bezig met het afronden van zijn studie bedrijfseconomie, met zeven treffers de meest scorende speler in het team van De Cler. ,,Ik ben dit jaar begonnen als spits, maar verreweg de meeste keren heb ik op tien gespeeld. Ik moet het niet hebben van een fluwelen techniek, maar van mijn werklust en duelkracht. Verder ben ik een goede kopper en pik ik  regelmatig een doelpuntje mee.”

Tobias Schaafstra in het shirt van de kikkers tegen VV Leiden, januari 2015
Tobias Schaafstra in het shirt van de kikkers tegen VV Leiden, januari 2015

Of Schaafstra ook komend weekend aan een doelpunt toekomt is nog even de vraag. Eerder dit seizoen kregen de kikkers klop van de lijstaanvoerder en lukte het hem niet. ,,We verloren met 3-2. We kwamen met 1-2 voor. We bleven toen voor nog meer gaan, misten de kansen en werden ‘uitgecounterd’. Het is een degelijke ploeg. Ze verdedigen goed en ze verslappen geen moment. Hun wedstrijdinstelling is misschien wat beter dan die van ons, maar wij hebben meer kwaliteit in huis. Als die boven komt drijven reken ik op drie punten. We moeten er met de volle honderd procent voor gaan, want we willen het liefst via een kampioenschap zo snel mogelijk terug naar de derde klas. Als we winnen kom je als ploeg ook in een goede mood. Dan hebben we alles weer in eigen hand.”

Als Schaafstra zijn zin krijgt komt Lugdunum in verliespunten op gelijke hoogte met de formatie van Manfred van den Bosch. Daarnaast doen de Leidenaars dan goede zaken in de strijd om de tweede periodetitel. Ook VVSB is wat dat betreft nog kansrijk. ,,Dat is net zo’n ploeg als Hazerswoudse Boys. Ze zitten je negentig minuten lang achter je vodden. Je moet de hele wedstrijd  goed bij de les blijven. We verloren er met 2-0, maar ik weet zeker dat we dat thuis ook gaan rechtzetten.”

Meest recente ontmoetingen:

Hazerwoudse Boys- Lugdunum 3-2 (2014, 4A)

Hazerswoudse Boys-Lugdunum 2-2 (2010/2011, 3A)

Lugdunum-Hazerswoudse Boys 1-1 (2010/2011, 3A)

Hazerswoudse Boys-Lugdunum 0-3 (2009/2010, 4A)

Lugdunum-Hazerswoudse Boys 1-3 (2009/2010, 4A)