Voert RCL de druk verder op in 2C om uiteindelijk de koppositie terug te pakken? Kan na Oegstgeest ook Roodenburg titelkandidaat Floreant vloeren? Gaat UVS nadrukkelijker meestrijden om de titel? En welke ploeg tikt in 3A op zondag straks aan achter Hillegom? Voorschoten’97? Of toch nog Meerburg? En kunnen GOL Sport en SJZ een luchtje gaan scheppen onderin of blijft de adem stokken voor de komende periode. Zat vragen derhalve. Even een wekelijks rondje langs de velden.

Zaterdag

2C

Sportpark de Bloemerd vormt zaterdag het strijdtoneel voor de wedstrijd tussen RCL en Vitesse Delft. De Leiderdorpers deden afgelopen weekend goede zaken door op een nauwelijks te bespelen veld promovendus DWO met 1-2 te kloppen. Grote man aan de zijde van RCL was Thom Wijnalda, die met twee treffers het openingsdoelpunt van de Zoetermeerders te niet deed. Daarmee blijven Ben Kottenhagen en de zijnen in het spoor van koplopers BVCB en VDL. Wanneer RCL ook zaterdag het volle pond uit het vuur sleept, iets wat het naliet in de eerdere ontmoeting met Vitesse Delft (0-0), dan houdt het de druk bij de concurrentie. De aanvallers van RCL zullen zaterdag het vizier op scherp moeten hebben; Vitesse Delft beschikt over de minst gepasseerde defensie van de competitie. De tweede periodetitel is voor beide teams nog binnen handbereik momenteel.

3A

Wie toe is aan een mooie voetbalmiddag, kan zaterdag zijn hart ophalen bij UVS. Nadat eerst het vlaggenschip van de jeugd een fraai affiche afwerkt tegen Quick Boys A1, zal UVS 1 aantreden tegen SEV. Een ware kraker in 3A. Nummer drie UVS heeft een punt meer verzameld dan nummer vier SEV, maar dat speelde tot noch toe een wedstrijd minder en is dus op haar beurt qua verliespunten in het voordeel. Beide ploegen maakten geen fout in de voorgaande speelronde in de strijd om een eventueel kampioenschap. UVS bond CVC Reeuwijk op vreemde bodem aan de zegekar (0-3), terwijl SEV een 0-1 achterstand tegen DoCoS wegpoetste (3-1). Bij de blauwwitten was Evert van Rest met twee goals belangrijk. Van Rest zat al veel wedstrijden op de bank, ondanks het feit dat hij vorig seizoen aan de lopende band het net vond. Een eventuele winnaar van de tweestrijd doet uitstekende zaken door de opponent een tijdelijke pas op de plaats te laten maken. Een winnaar kwam er in het voorgaande treffen niet: 1-1.

DoCoS gaat aanstaande zaterdag op zoek naar de eerste punten van het nieuwe jaar in een ware stadsderby op bezoek bij LSVV ’70. Lastig zat, zo blikte DoCoS-coach Nico van der Salm vooruit na afloop van de verliespartij bij SEV van afgelopen weekend: ,,De knop moet om en we zullen LSVV moeten pakken om weer van het ziekbed af te komen. Vaak  spelen we moeizame wedstrijden tegen LSVV. Als ze compleet zijn, is het gewoon een goeie ploeg.” De studentenploeg van Freek Jansen kan zich na het bekerdebacle van afgelopen weekend tegen WCR (2-6) weer volledig richten op de competitie. En dat is nodig ook. LSVV vergaarde slechts drie punten dit seizoen en bezit daarmee al geruime tijd de rode lantaarn. Eén van die drie punten werd niet behaald tegen DoCoS; in de voorgaande ontmoeting werd het 4-1. Ondertussen is duidelijk dat LSVV zwaar gehavend zal zijn. Wim Mugge zit tijdelijk weer op de bank vanwege absentie van Freek Jansen.

Na de zeperd van afgelopen weekend bij laagvlieger Gouda (2-1), hoopt Kagia zich zaterdag te revancheren tegen WDS. Om de Driebruggers onder zich te houden, mag er in ieder geval niet verloren worden. Anton Wijsman kan zaterdag geen beroep doen op centrumverdediger Guillaume Thissen. De mandekker incasseerde tegen Gouda nog voor rust zijn tweede gele kaart en is zodoende geschorst voor de ontmoeting met WDS. ,,Als wij gewoon onze wedstrijden blijven winnen, waarbij we vooral thuis veel punten pakken, dan moeten we op de vijfde of zesde plek kunnen eindigen’’, zei diezelfde Thissen na afloop in gesprek met Leidenamateurvoetbal. Om die doelstelling luister bij te zetten, dient Kagia te herhalen wat het eerder dit seizoen (3-0) ook al deed; afrekenen met WDS. Trainer Wijsman eist revanche van zijn manschappen na het meer dan povere treffen in Gouda.

vvO-Floriant 046

Net als LSVV, kan ook Zwammerdam haar pijlen sinds afgelopen weekend volledig richten op de competitie. In blessuretijd kreeg de ploeg van Rob de Lange de deksel op de neus en maakte DBGC uit Oude Tonge een einde aan het bekeravontuur van Zwammerdam. Damme kijkt nu uit naar de eerste competitiewedstrijd van het kalenderjaar, thuis tegen Oegstgeest. De bezoekers kenden een teleurstellende eerste seizoenshelft, maar richtte zich op in de eerste serieuze wedstrijd van 2015. Ondanks dat het al vroeg met tien man kwam te staan door een rode kaart voor Bob den Hollander, sleepten Jerry Ubink en de zijnen uiterst knap een zege uit het vuur op eigen terrein tegen toenmalig koploper Floreant. Eén zwaluw maakt echter nog geen zomer, zal ook Ubink weten. Als de Oegstgeestenaren ook Zwammerdam een kopje kleiner weten te maken, kan er pas echt even opgelucht adem gehaald worden op de Voscuyl. Zwammerdam heeft de wens om het gat in stand te houden, om zodoende wellicht de focus te kunnen richten op de derde periodetitel.

Roodenburg zal zaterdag aan den lijve ondervinden welke uitwerking de zege van Oegstgeest op Floreant heeft gehad. Op het oog wederom een lastige kluif voor de ploeg van scheidend trainer Patrick Heijmans. Ondanks de nederlaag van afgelopen weekend tegen titelpretendent Koudekerk (0-1) putte Roodenburg vertrouwen uit het vertoonde spel. Vertrouwen kunnen de Leidenaren goed gebruiken in de tweede seizoenshelft die voornamelijk zal bestaan uit punten sprokkelen. Het gat met de veilige haven bedraagt vijf punten. Om dat zo snel mogelijk te overbruggen, zal Roodenburg zaterdag het onderste uit de kan moeten halen. Eerder dit seizoen ging Roodenburg op eigen veld nog  zwaar onderuit tegen Floreant: 1-7. Toch zag ook in die wedstrijd Heijmans kansen voor zijn ploeg, maar zat het bepaald niet mee. Roodenburg zal graag willen verrassen om zo ook met en goed gevoel gastheer te kunnen zijn, een week later, van UVS.

Zondag

3A

Voorschoten ´97 reist zondag af naar de Zilk, waar het als derde geklasseerde Van Nispen de tegenstander is. Ook na de winterstop lijkt de Bougrine de wisselvalligheid nog niet van zich af te hebben geschud. Na een glansrijke zege op de toekomstige werkgever van Bougrine, Alkmania (5-0), volgden een ongenadig pak slaag bij Hillegom (8-1) en een doelpuntloze remise tegen SJZ. Het is daarom lastig een voorspelling te doen over het treffen met Van Nispen. Op Sportpark Adegeest delfde het elftal van Bougrine nipt het onderspit: 2-3. Van Nispen verloor in een inhaalronde van MMO, waarbij Richard Bakker weer eens een hoofdrol vertolkte.

Ook Meerburg blijft in 2015 wisselvallig presteren en daarom staat de teller na drie wedstrijden in het nieuwe jaar op vier punten. Daarmee trekt het balans van de eerste seizoenshelft door en komt de ploeg van Ron de Roode uit op zeven zeges, evenzoveel nederlagen en twee gelijke spelen. Komende zondag komt een der zwakkere broeders van de competitie op bezoek in Zoeterwoude-Rijndijk. ASC won afgelopen weekend voor het eerst sinds begin november weer eens, op bezoek bij Kickers ’69, en liet daarmee de rode lantaarn achter in Leimuiden. Meerburg zal met een goed gevoel terugdenken aan de voorgaande confrontatie met ASC. In Oegstgeest boekte de Rijndijkers haar grootste overwinning van het seizoen tot dusver: 0-6.

227A9936

Ondanks dat GOL Sport het rechterrijtje in 3A aanvoert, is er allerminst tijd om achterover te leunen voor Taoufik Maatoug en de zijnen. Terwijl achter de schermen nog wordt gezocht naar een opvolger voor de vertrekkende Maatoug, moeten de Leidenaren waken voor behoedzaamheid. De verschillen onderin zijn immers minimaal, waardoor de gevarenzone voorlopig nog angstvallig dichtbij is. Komende zondag kan GOL zich een uitstekende dienst bewijzen als het aantreedt tegen UDO. Het gat met de Oegstgeestenaren, die de voorlaatste plaats delen met dorpsgenoot ASC, kan bij een zege worden uitgebouwd tot zeven punten. Bij het ontvangende UDO is het twee voor twaalf, het verloor alle drie de competitiewedstrijden in 2015 en ging afgelopen zaterdag ook tegen het tweede van Ter Leede onderuit: 2-0. GOL Sport speelde het restant van het eerder gestaakte duel met DOSR uit. Het was al 3-0, maar de teller liep op tot 7-0. Daarbij dient te worden aangetekend dat GOL Sport uit protest met de gang van zaken, de club kreeg een punt in mindering van de KNVB, niet aantrad met de sterkste opstelling. Verre van zelfs.

Ook in het nieuwe jaar heeft SJZ het lastig en slaagt het er maar niet in om weg te komen van de onderste regionen. Komende zondag is er maar één ding dat telt voor de ploeg van Rob van den Wijngaard en dat is winnen. In de voorgaande confrontatie lukte dat, een van de drie keren dit seizoen, tegen Kickers (0-3).  Op Sportpark Haasbroek zal SJZ echter niet op halve kracht langs de nieuwbakken hekkensluiter komen. Ook met de ervaring van de teruggekeerde Stefan Sleijser en Guus van der Hoeven zal SJZ de grilligheid moeten mijden om de gasten uit Leimuiden te kloppen. In de heenbeurt troffen Daan Hoogbruin (2) en Hans Coret de roos.