maandag, april 15, 2024
HomeZaterdagVierde klasse25 jaar FC Rijnland: ,,Samen lachen, samen huilen”

25 jaar FC Rijnland: ,,Samen lachen, samen huilen”

-

foto FC Rijnland DEF

Vrijdag 20 februari bestaat FC Rijnland 25 jaar. Dit jubileum zal met het nodige klaroengeschal worden gevierd. Speciaal voor dit jubileum heeft FC Rijnland een jubileumcommissies in het leven geroepen om de organisatie van een tweedaags feest ter hand te nemen. ,,De commissie bestaat uit acht vrouwen en twee mannen, de grootste commissie uit de geschiedenis van FC Rijnland”, licht voorzitter Wim Pikaar grappend toe.

De festiviteiten bestaan uit een jubileumreceptie op 20 februari en een jubileumfeestavond een dag daarna. Wim Pikaar: ,,Voorafgaande aan de receptie zal een voetbalwedstrijd worden gespeeld. Oud-leden van de clubs die indertijd fuseerden (ZLC en Oranje Groen) komen tegen elkaar in het strijdperk.” ,,En,vervolgt Pikaar, tijdens de receptie na de twee maal negentig minuten  zullen wij de FC Rijnland-krant uitbrengen, die gedrukt wordt door voormalig profvoetballer (Sparta) Bert Jansen,  van Drukkerij Sparta.”

Op de genoemde vrijdagavond zal er ook een onthulling ‘van formaat’ plaatsvinden. Daarover houdt preses Pikaar de lippen stijf op elkaar. Ook of zelfs tegen LeidenAmateurVoetbal. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door Bart Schoonderwoerd den Bezemer,  bijgenaamd ‘Bartje Barcelona’. ,,Wanneer Bart los gaat, is het spitsuur bij de bar”, aldus Marianne Pikaar, ,,hoe hij dat elke keer weer klaar speelt, is een wonder. ‘Het geheim van Bartje’, noemen wij dat.”

Het bestuur van FC Rijnland, van links naar rechts: Aad Benning, Michel Buyn, Marianne Pikaar, Roy Kamphues en Wim Pikaar. Niet op de foto Wout Lens (bestuurslid Onderhoud).
Het bestuur van FC Rijnland, van links naar rechts: Aad Benning, Michel Buyn, Marianne Pikaar, Roy Kamphues en Wim Pikaar. Niet op de foto Wout Lens (bestuurslid Onderhoud).

Feesten

Het gaat goed met FC Rijnland. Dat mag gerust geconstateerd worden op de lange avond die wij van LeidenAmateurVoetbal doorbrengen bij de club aan de Smaragdlaan.  De kantine ziet er meer dan netjes uit, met een beetje fantasie kun je zeggen dat er van de vloer gegeten kan worden. Maar liefst zestien panelen met foto’s vertellen het verhaal van een kwarteeuw fusieclub. Weinig foto’s van  voetbalwedstrijden, des te meer van de feesten die er bij FC Rijnland worden georganiseerd. ,,Kijk”, vertelt Wim Pikaar, al vele jaren de man met de hamer van de club. ,,Voetballen doen wij met veel plezier, trainen ook, weliswaar iets minder, maar feesten kunnen wij als de beste. Wat dat betreft horen wij in de Eredivisie thuis.”

Topavond

Pikaar, die ooit lokaal triomfen vierde bij voetbalclub Roodenburg en daar vertrok omdat er te verschillend naar de toekomst werd gekeken in zijn ogen, vertelt dat de feestcommissie  voor de feestavond op  zaterdag 21 februari  een keur aan artiesten uitgenodigd heeft. Houd je vast:  de Leidse sterren John Zoet en Ray van der Heijden. Van buiten de Sleutelstad treden John Medley en Leo Nardell aan. Of zo’n affiche nog niet voldoende is, komt er ook nog een dj voor muzikaal vertier zorgen.

,,Een topavond wordt het”, weet Pikaar nu al. ,,Want behalve deze artiesten houden wij ook nog een loterij met prachtige prijzen. De entreeprijs hebben wij met opzet laag gehouden, 15 euro.” Tot 01.00 uur zal het zingen en swingen worden. Daarna wordt het wat de decibellen betreft, iets intiemer. Tegen de morgen, wanneer iedereen tevreden huiswaarts is gekeerd, zijn het de vrijwilligers die van het clubhuis  een welkom home maken voor de uren daarna.

Bloedgroepen

Dan speelt FC Rijnland tegen Ammerstol. Men is dan toch enigszins brak, zeggen wij. ,,Dat zal best”, zegt wedstrijdleider Aad Benning, ,,FC Rijnland speelde zijn beste wedstrijd na een feestavond. Dan komen er onvoorziene krachten vrij, die onze jongens vleugels geven. FC Rijnland-Ammerstol? Zet maar een één op het totoformulier.”

Pikaar is van de bloedgroep Oranje Groen. Kan ook niet anders. Zijn opa (Willem) en Pa Paul droegen de kleuren van de club. Dan zou je denken dat een samengaan met ZLC een hele toer wordt. ,,Ja, in het begin”, zegt Aad Benning. ..In het begin was dat ook het geval. Maar al spoedig wisten we elkaar te vinden, op het veld en aan de bar. Wim zegt niet voor niets dat FC Rijnland een voorbeeld is van een geslaagde fusie.” Voor de niet-aanwezige Wout Lens  – hij is van ZLC – zijn er de nodige stations gepasseerd en tuft de trein die FC Rijnland heet, er lustig op los.

Wim Pikaar vertelt – in de marge van het interview – dat hij indertijd de ambitie had om voorzitter van Roodenburg te worden.  Toen vond er een verwijdering plaats, waarover niet meer wordt gepraat. Liever vertelt de welbespraakte eerste man van de club over het belangrijke jaar 2002. Toen trouwde hij zijn Marianne. Op de huwelijksdag reed de bus met meer dan vijftig FC Rijnlanders naar Amsterdam, waar in de Jordaan het ja-woord werd gevierd.

De kantine van FC Rijnland ademt voetbal en gezelligheid
De kantine van FC Rijnland ademt voetbal en gezelligheid

Calimero?

Voortdurend wordt er van ‘een kleine club’ gesproken. Wat wordt daarmee bedoeld? Marianne: ,,Met zo’n 120 leden kun je niet van een grote club spreken, hoeft ook niet. Dat heeft niets met Calimero te maken. Als kleintje in de voetbalvijver van Leiden proberen wij feesten als die van 20 en 21 februari groot op en aan te pakken. En dat lukt.”

Dan blijkt dat de organisatie staat als een huis. Met Marianne en Wim Pikaar als respectievelijk secretaris en voorzitter, Michel Buyn als penningmeester, en Aad Benning (wedstrijdsecretaris), Roy Kamphuys (bestuurslid nieuwe media) en Wout Lens, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van het complex. De uit tien mensen bestaande feestcommissie en een barbrigade van vier man geeft al aan dat FC Rijnland primair een gezellig club is. ,,Zeg maar gerust”, aldus  Michel Buyn, dat voetbal onze hobby is, maar dat feesten  de grootste hobby is.”

Fusie

Dat het actuele onderwerp fusies ook ter sprake komt en bij FC Rijnland niet wordt geschuwd , zal niemand verbazen. In een artikel elders op deze website, geeft de voorman van FC Rijnland duidelijk aan hoe er bij FC Rijnland tegen fusies wordt aangekeken.

Ook nu is hij helder als scherp geslepen glas:  ,,Fusies zijn nodig en dat wij met vv Leiden over een mogelijke fusie praten, ligt voor de hand, wij zijn buren. Toch geloven wij heilig in een samengaan met Leidsche Boys. De culturen van de Boys en FC Rijnland sluiten naadloos op elkaar aan.”

Het ‘droomscenario’ van velen – DoCoS in combinatie met FC Rijnland – ziet Wim Pikaar niet gebeuren. Wanneer clubs samengaan komt er ruimte voor hockey- en tennisclubs, die nu moeten woekeren met velden en wachtlijsten moeten hanteren waar het nieuwe leden betreft.

Hoe die fusies tot stand moeten komen, weet Pikaar niet. ,,Ik ben geen profeet en het medium Bep wil ik niet inschakelen.” Hij doelt vooral op het financiële aspect dat de komende tijd onderwerp van gesprek zal zijn. Er zijn verenigingen die behoorlijk in de financiële sores zitten. Gaat er een streep  door de huurachterstand. ,,No way”, wordt er in koor geroepen. Bij FC Rijnland is er altijd goed op de inkomsten en uitgaven gelet, de vereniging is gezond. Op een of andere manier – linksom of rechtsom – zal de club gecompenseerd moeten worden voor het goede financiële beleid. Hoe? Michel Buyn, de man van de penningen: ,,Daar denken wij over na. Maar we lopen nog niet op de troepen vooruit. Laat de gemeente maar het voortouw nemen.” En: ,,Als wij maar niet gestraft worden, omdat wij onze huishouding wel op orde hebben.”

Voorzitter Wim Pikaar: ,,FC Rijnland is een voorbeeld van een geslaagde fusie.”
Voorzitter Wim Pikaar: ,,FC Rijnland is een voorbeeld van een geslaagde fusie.”

Wanneer FC Rijnland fuseert met welke club dan ook, onder welke naam en vlag gaan de clubs dan verder? Wim Pikaar: “Dat vind ik niet zo belangrijk. Sterker, het zal ons een zorg zijn. Wij hechten niet aan namen en clubkleuren. Voor ons is één ding van belang:  Voetbal is onze hobby en wij willen spelen in een gezonde omgeving, met een organisatie en bedrijfsvoering die staan als een huis.”

‘Het voetbal in Leiden ligt op zijn gat’, constateert het gezelschap eenparig. Daar moet iets – of veel – aan gebeuren. Maar eerst wordt aan de Smaragdlaan feest gevierd. De reünie van vrijdag belooft  een groot(s) feest te worden. Eerst voetballen en daarna gezellig bij elkaar verhalen ophalen. Een dag later gaan de beentjes van de vloer en wordt uit volle borst meegezongen met de krakers die de artiesten vanaf het podium de zaal in slingeren. Zondag de drie punten tegen Ammerstol pakken, dan even bijkomen en daarna  het onderwerp fusies bij de hoorns vatten. Komt er geen fusie tot stand, dan blijft FC Rijnland gewoon zelfstandig, als ‘kleine maar fijne club’.

Om te voorkomen dat FC Rijnland als een carnavaleske club uit het interview komt, vertelt Wim Pikaar: ,,Wij zijn een familieclub, klitten aan elkaar, weten veel van elkaar. De afgelopen jaren zijn verschillende gezichtsbepalende  clubmensen overleden. Dat heeft er enorm op ingehakt. Op die momenten blijkt FC Rijnland een dorp te zijn, waar volop met elkaar wordt meegeleefd. Samen lachen, maar ook samen huilen.”

Kampioenschap 5e klasse KNVB, seizoen 1997/1998 Staand van links naar rechts: Ad van Kaam, Peter Slingerland, Wim Ouwehand, Aad Benning, Farouk, Bert-Jan de Ridder, Ronald Mink, Robert Dros, Sjaak Kamphues, Martijn Storsbergen, Wim Pikaar, Piet van Hal, Ton Brakhoven, Karel de Wolf, Renzo Candido en Bram Bronsgeest. Zittend van links naar rechts: André Zonneveld, Henk Scheepmaker, Zivco Vucovic, Marcel Schouten, Marcel Gubler, Anrico van der Hoed, Marco Kamphues en Danny Minnema.
Kampioenschap 5e klasse KNVB, seizoen 1997/1998 Staand van links naar rechts: Ad van Kaam, Peter Slingerland, Wim Ouwehand, Aad Benning, Farouk, Bert-Jan de Ridder, Ronald Mink, Robert Dros, Sjaak Kamphues, Martijn Storsbergen, Wim Pikaar, Piet van Hal, Ton Brakhoven, Karel de Wolf, Renzo Candido en Bram Bronsgeest. Zittend van links naar rechts: André Zonneveld, Henk Scheepmaker, Zivco Vucovic, Marcel Schouten, Marcel Gubler, Anrico van der Hoed, Marco Kamphues en Danny Minnema.

Foto’s: Remco Mentink en Marianne Pikaar

Must Read