Toevallig hadden de reserves van FC Rijnvogels al twee oefenwedstrijden gepland na de winterstop, te weten tegen DoCoS en vv Oegstgeest. Tijdens de loting in december in de kantine van FC Rijnland werden de Katwijkers in de poule onder meer gekoppeld aan de twee derdeklassers. De geplande oefenwedstrijden werden zo direct omgezet in wedstrijden met een meer officieel karakter. Hein van Heek besloot de poulewedstrijden even te laten voor wat ze zijn, maar zal later in het toernooi meer gaan spelen met spelers uit de hoofdmacht. Maar dan nog; FC Rijnvogels 2 speelt reserve-hoofdklasse en is halverwege ook nog koploper. Voor bijvoorbeeld de reserves van Noordwijk, Quick Boys en Katwijk.

Toch ging het afgelopen dinsdag mis met de Katwijkse brigade. DoCoS, koploper in 3A op zaterdag, zegevierde met 2-4 en daarmee was er best sprake van een verrassing. De beide trainers over de ‘in stilte afgewerkte wedstrijd’ om de Koetshuis Cup. Allereerst Nico van der Salm namens de winnende Leidse ploeg. ,,Zij kregen in de eerste helft wat meer kansjes en daaruit scoorden ze de 1-0. Voetballend gezien ging het gelijk op, zo vond ik. Na de rust liep het beter aan onze kant en heb ik ook lekker door kunnen wisselen. Zo konden de jongens ritme pakken en wat dat betreft was het een prima oefenpotje voor ons. Nuttig en ook nog eens met een prima afloop.”

Nils Slingerland tekende voor de gelijkmaker, terwijl Sven Ravensbergen de achterstand omboog. Mitchel Klein zette DoCoS in een zetel, maar de Katwijkers kwamen weer terug tot 2-3. Uiteindelijk zorgde middenvelder Erik van der Pot voor de eindscore. De Katwijkse treffers kwamen op naam van Leon Houwer (1-0) en Stef Oudshoorn (2-3).

Van der Salm: ,,Beide ploegen namen de wedstrijd uitermate serieus en zo heb je er ook wat aan. Beide teams zijn koploper halverwege en dat betekent ook dat je sowieso alles serieus moet nemen. Elk stukje vertrouwen neem je mee naar de volgende wedstrijd. Natuurlijk is de competitie het belangrijkst, maar we hebben ook een stap in de goede richting gezet voor het bereiken van de volgende ronde in deze Cup. Daar is niets mis mee.”

Huig Jan Heeringa baalde best van de nederlaag tegen DoCoS. De trainer van FC Rijnvogels 2 aan het woord. ,,We hadden moeten en kunnen winnen. Laat duidelijk zijn; DoCoS heeft gewoon een prima ploeg. Voor rust hebben we echter zat kansen gehad om die wedstrijd al binnen te slepen. Ik heb er zeker vijf geteld. Na de rust gingen we meer en meer uit positie spelen en kwamen er wat irritaties. Daar hebben zij prima van geprofiteerd.”

Afgelopen zaterdag kreeg FC Rijnvogels 2 direct de kans om zich te revancheren. De Katwijkers gingen op bezoek bij vv Oegstgeest, de nummer laatst in 3A. ,,We wilden zeker wat rechtzetten, want uitschakeling zagen we niet zitten. Dit is gewoonweg een leuk extraatje en hoe verder je komt, hoe leuker het wordt. De club wil voor de prijzen spelen en dit is ook een prijs die we in de wacht kunnen slepen. Gelukkig wonnen we nu wel en ook dik verdiend (3-7, red.). Toch was er weer een overeenkomst met de wedstrijd tegen DoCoS. We waren in de eerste helft heer en meester en dan is het te pover wanneer je maar met 1-2 gaat rusten. Weer lieten we teveel kansen liggen. Na de pauze hebben we het verschil in voetballend vermogen wel kunnen uitdrukken in doelpunten. Enkel hadden we ook wat concentratieverlies, waardoor zij nog twee keer konden scoren. Het was wel jammer dat Jerry Ubink er niet meer bij was als trainer van vv Oegstgeest. Met hem heb ik nog gewerkt bij Quick Boys.”

Voor Oegstgeest scoorden Lennard Leeuwenburg, Joep Zenden en Jelle van Aarle. Daar stonden goals tegenover van Thijs van Kruistum, Danny Weenink (2), Adil Harfaoui, Rob Zandbergen (normaliter spelend voor 1, red.), Jan van Paridon en Dirk de Reus. De strafschoppen werden wel beter genomen door de Voscuylbewoners (4-3).

Laurens van der Voort zat voor het eerst op de bank, na het heenzenden van Ubink. De trainer sprak van een terechte nederlaag en haalde zat positieve en minder aangename zaken uit de wedstrijd. ,,We hebben teveel fouten gemaakt en dat werd genadeloos afgestraft. Daar moeten we van leren. Vooral op eigen helft leverden we de bal te snel in en daar kwamen ook diverse tegengoals uit. Daar staat tegenover dat ik ook genoeg plussen heb geteld. We hebben aardig wat leuke aanvallen op de mat gelegd en ik heb kunnen zien dat er voldoende kwaliteit in deze groep zit. Er staat en streep onder de eerste seizoenshelft. De jongens en de mensen er omheen willen zich overtuigend herstellen van de eerste seizoenshelft. Voor mij is dat een grote uitdaging. Maar wanneer ik er niet in zou hebben geloofd, was ik er nooit ingestapt. vv Oegstgeest hoort duidelijk niet op de laatste plaats te staan in de derde klasse.”

De tussentijds bij Voorschoten’97 (zo) noodgedwongen vertrokken trainer lag niet wakker van de ruime nederlaag. ,,Ik denk dat je FC Rijnvogels 2 kan vergelijken met een standaard tweedeklasser. Dus daar kan en mag je van verliezen. Enkel is het zaak om snel te leren van fouten. Het was voor ons vooral een leerzame middag. Wanneer je drie goals weggeeft en je een onterechte strafschop tegen krijgt, is het onbegonnen werk natuurlijk. Maar nogmaals; dit team kan veel beter en daar gaan we mee aan de slag. Positief is ook dat Dylan Dijkstra er weer bij is en ook hebben we Leeuwenburg bij de groep gehaald. Het kan ook nog zo zijn dat Roy Dijkstra weer aansluit. Dan hebben we gewoonweg een leuk ploegje staan. De focus gaat nu op de competitie met nieuw elan. Dit soort wedstrijden moeten we benutten om ons snel te verbeteren. Die kansen liggen er volop!”