zondag, mei 26, 2024
HomeTweede klasseRCLRCL eert honderden jaren clubtrouw

RCL eert honderden jaren clubtrouw

-

Maar liefst vier-en-tachtig RCL-ers die de club meer dan 25 jaar trouw zijn, ereleden en leden van verdienste zorgden afgelopen zaterdag voor een volle bak in Restaurant de Dijk aan de Cor Gordijnsingel. De rode loper was voor hen uitgelegd. ,,We gaan ze in het zonnetje zetten’’, aldus voorzitter Kees van der Burg. ,,Dat verdienen ze, zij hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat RCL de club is geworden die zij nu is, een club van klasse.’’

Jubilarissen van RCL poseren met plezier voor het Leiderdorps Weekblad en Leidenamateurvoetbal.nl

De flamboyante preses nam figuurlijk zijn hoed af en maakte letterlijk een buiging voor al die mannen en vrouwen, bedankte hen voor de ‘hartverwarmende steun’, ook haalde hij aan dat door de club levenslange vriendschappen werden gesloten en menig huwelijk tot stand kwam.  Er waren hapjes, drankjes en een smakelijk buffet. Er werden foto’s bekeken,  clubbladen doorgespit en te bovenal herinneringen opgehaald.

Het bestuur van RCL, de voetbaltrots van Leiderdorp. Van links naar rechts: Peter Piket (voetbalzaken), Arnold Staal (sponsorcommissie), Kees van der Burg (voorzitter), Bert de Kroon (penningmeester), Kees van der Kommer (secretaris) en John van Overloop (facilitaire zaken).

NCRV Bokaal

Herinneringen aan de onvergetelijke voorzitter dominee Honnef, die zo dol was op gehaktballen van een snackbar in Rotterdam; het hek dat werd opengezet voor Bas Kamperveen wiens rushes vaak niet te stoppen waren en pas een finish vonden bij de volkstuinen; hoe verslaggever Jan Vos zijn radioverslag vanuit de bestuurskamer telefonisch moest doen omdat de  elektriciteit was uitgevallen en hoe het oudste lid Cees Ruis in 1953 na het behalen van het kampioenschap op de schouders ging en de kolommen van alle kranten haalde.

Clubiconen Dick van der Bijl (links) en Pierre van Gemerden, en de NCRV Bokaal die in 1979 werd gewonnen.

Het pronkstuk van de avond was de verloren gewaande NCRV-bokaal, die in 1979 door RCL na verbeten ontmoetingen terecht naar Leiderdorp werd meegenomen. Heeft deze cup jarenlang een plek gevonden onder de echtelijke sponde van Teun Rietveld? Nee, zoon Arno Rietveld had de beker uit de spelonken van het clubgebouw gevonden. De beker-met-de-reusachtige oren had deze avond een ereplaats. Clubiconen Dick van der Bijl en Pierre van Gemerden die aan dit hoogtepunt in de clubgeschiedenis belangrijk hadden bijgedragen, glommen bij deze unieke Trofee.

Joost Bleiji (rechts), de Koraal-redenaar tijdens Leidens Ontzet, amuseerde de aanwezigen met een hilarische speech. Hier met voorzitter Kees van der Burg (midden) en Kees van der Kommer

Er was ook een feestredenaar en wat voor één. Joost Bleiji, 24 jaar en elf maanden lid, nog steeds actief voor de Bloemerd-club, bekend als de Koraal-redenaar tijdens Leidens Ontzet. ,,Wanneer ik dood ga, en dat gebeurt’’,sprak hij, wil ik opgebaard worden tussen veld 1 en 2. Daar liggen mijn beste prestaties.’’ Hilariteit alom.

Cees Ruis, met 70 ‘dienstjaren’, het oudste lid van RCL. Een mensenleven lang, het bestaat gelukkig nog

Clubtrouw

In de vijver van clubgetrouwen zwemmen zoveel loyale leden van  RCL, dat het ondoenlijk is hen allemaal persoonlijk toe te spreken en een oorkonde te overhandigen. Het bestuur, met secretaris Kees van den Kommer als grote ‘voortrekker’, initiator en organisator van dit RCL Jubilarissenfeest, had besloten een viertal naar voren te halen en met hen de andere tachtig in het zonnetje te zetten. Applaus steeg op voor Cees Ruis, Wik van den Wijngaard (67 jaar lid en vast van plan ook de 70 te halen), Cor den Heijer (25 jaar lid) en Esther van Muiden, al 26 jaar actief binnen en buiten de witte lijnen. Voor elk van hen had voorzitter Van der Burg een persoonlijk woord, dat een litanie aan bijval oogstte.

Wat bespraken penningmeester Bert de Kroon, ‘mister RCL’ Teun Rietveld en doorgewinterde RCL-man Marcel Brasker met elkaar?

Toen het muzikale duo In The Mood ‘Auf Wiedersehen’ inzette, de gasten met een rond buikje en een hoofd vol indrukken tevreden huiswaarts keerden, klonk het ‘tot volgend jaar’ uit vele kelen. Of daar een Gelukkig  Nieuwjaar of weer zo’n Jubilarissenfeest in december 2017 mee bedoeld werd,  werd niet geheel duidelijk. Misschien wel beide.

Marcel en Suze van der Kleij en Thijs Dorama hadden ook veel te bepraten
Pierre en Hanna van Gemerden (rechts/links) amuseerden zich kostelijk met Gerdi Brasker
Bert van Eijk, Gerard Stevens en Bas Ederveen, samen meer dan een eeuw actief voor ‘hun’ club
De charmante barbrigade zorgde voor de goed getapte biertjes en fruitige wijn

Foto’s J.P. Kranenburg

 

 

 

Must Read