Sinds juli 2015 hanteert Patrick van de Graaf bij GHC de voorzittershamer. Hij volgde Dick Barnhoorn op die de club 38 jaar leidde. Alhoewel het uit de eerste klasse gedegradeerde vlaggenschip opnieuw dreigt af te dalen is de preses niet somber gestemd: ,,Er is na een stormachtige periode rust in de vereniging gekomen. We gaan de goede kant op.”

Toen Van de Graaf de leiding van de club in handen nam bevond GHC zich in een hectische fase. ,,Het was heel onrustig. Er waren vooral problemen op het gebied van de financiën. De vereniging had schulden en op een gegeven moment weigerde een deel van de selectie zelfs te spelen omdat beloftes niet werden nagekomen. Voordat ik aantrad als voorzitter was ik penningmeester ad interim dus ik wist waar ik aan begon. Ik wilde echter de club op een andere wijze leiden dan Dick, meer met een helikopterview. Daarvoor heb je wel een aantal vrijwilligers nodig en uiteindelijk is het gelukt om die te vinden. Ze hebben commissies gevormd die een zelfsturend orgaan zijn met eigen verantwoordelijkheden. Het was ook tijd voor verandering. Dat was noodzakelijk. Al met al gaan we nu de goede kant op. We verhuren bijvoorbeeld ons jeugdhonk aan een bso en een dartsvereniging. Dat brengt geld in het laatje. Op dit moment hebben we geen schulden meer aan leveranciers en met de gemeente hebben we een goede regeling kunnen treffen, waardoor we over tweeënhalf à drie jaar schuldenvrij zijn. Het is een lastige tijd geweest, maar ik kijk het liefst vooruit. Het is ook een voordeel voor me dat ik de club door en door ken. Dat scheelt heel veel. Ik ben van jongs af aan lid. Vanaf m’n achttiende tot m’n drieëndertigste heb ik bij De Sleutels in het eerste gespeeld en daarna ben ik er alles bij elkaar een jaartje uit geweest.”

Patrick van de Graaf
Patrick van de Graaf

Een ander vraagstuk waarmee Van de Graaf bij het in 2003 door samengaan van De Sleutels en VCL ontstane GHC werd geconfronteerd was de terugloop in ledental. ,,Door de perikelen zijn we een kleine vereniging geworden. We hebben nu zo’n driehonderd leden, inclusief de niet-spelende. Achter de schermen zijn we volop bezig om zowel senioren als jeugdspelers aan te trekken. Ik denk dan ook dat we weer zullen groeien, al is het lastig om spelers terug te krijgen. We zullen sowieso niet aan een fusie ontkomen. Iedereen denkt misschien dat Leidsche Boys als buurman automatisch de meest logische partner zal zijn, maar vooralsnog ligt samengaan met vv Leiden en Rijnland meer voor de hand. We hebben met elkaar gekeken welke clubs het beste bij elkaar passen en wat dat betreft hebben wij elkaar gevonden. Leiden, Rijnland en GHC hebben – zeg maar – hetzelfde DNA. We kennen elkaar ook allemaal. En waar we dan komen te spelen is van later zorg. Maar goed, zover is het nu nog niet. Voorlopig doen we er alles aan om GHC een echte club te laten zijn, met gezelligheid en sportieve ambities”, vertelt de 43-jarige ondernemer.

Wat dat laatste betreft ziet het er voor de Vlietclub niet goed uit. Het eerste elftal is met slechts vijftien punten uit twintig duels hekkensluiter in de tweede klasse C. Opnieuw dreigt degradatie. ,,Het eerste bevindt zich aan de rand van de afgrond. Helaas, maar waar. Onze portemonnee was leeg en dat leidde tot het vertrek van een half elftal. Toch heb ik nog alle vertrouwen in onze spelersgroep en de trainer (Roberto Escudero, red.). Ik vind het knap hoe hij met de situatie is omgegaan en wat hij er allemaal voor doet. Je kunt hem niet afrekenen op de positie op de ranglijst. Hij zet zich enorm in, ook wat betreft de selectie voor het komend jaar. Daarbij zoeken we naar de pareltjes die te vinden zijn in de tweede en derde klasse. We hoeven niet te kijken naar spelers in de eerste klasse. Daar hangt een prijskaartje aan en dat doen we dus niet. Zo willen we een stabiele basis creëren om ons te handhaven in de tweede klasse, als dat dit seizoen nog zou lukken. En dat hoop ik natuurlijk. We belanden liever niet in de derde klasse. Mocht dat toch gebeuren, dan moeten we zo snel mogelijk terugkeren in de tweede klasse”, stelt Voorschotenaar Van de Graaf.

De kans dat zijn club ook de volgende jaargang nog op dat niveau uit zal komen is gering. Wat dat betreft was de (3-2) overwinning die Be Fair het afgelopen weekend op koploper SVC’08 boekte een tegenvaller voor de tricolores. Het verschil met de op de twaalfde plek – aan het einde van de rit leidend tot nacompetitie – geklasseerde Waddinxveners liep zo op tot zeven punten. De club op de veilige tiende plaats, op dit moment Lyra, is in het bezit van al negen punten meer dan GHC. Er zijn nog zes duels te gaan. Ontsnappen zou een huzarenstukje zijn. Maar hoop doet leven… Als de Leidenaren die hoop willen blijven koesteren is een zege op Lyra aanstaande zaterdag een absolute must.