zondag, mei 26, 2024
HomeZaterdagDerde klasseKevin van der Geest: ,,Ik wil ASC naar hoger niveau brengen"

Kevin van der Geest: ,,Ik wil ASC naar hoger niveau brengen”

-

Voorbeschouwing- De Ajax Sportman Combinatie staat aan de vooravond van een wel heel bijzonder voetbaljaar. De oudste voetbalclub van de regio gaat na talloze jaren afscheid nemen van de Duivenvoordestraat in Oegstgeest. Volgend seizoen speelt ASC op het sportpark Overveer. ‘Partir, cést mourir un peut’ maar vermoedelijk gaat het vertrek met weinig hartzeer gepaard.

Van een volkomen gedateerde en te krappe behuizing- overigens wel overgoten van nostalgie- gaat men naar een schitterend complex. Iets om naar uit te kijken. Vanzelfsprekend wil de club met het vlaggenschip in stijl afscheid nemen en een fraaie plek bemachtigen in de derde klasse. Vorig jaar redde men via de nacompetitie het vege lijf en dit jaar moet het anders, beter. Raymond Noordam nam afscheid en dit jaar staat Kevin van der Geest aan het roer.

De jonge trainer heeft zijn sporen voetballend verdiend op het hoogste amateurniveau (onder meer bij RKC Waalwijk, Scheveningen en Noordwijk, red.) en gaat nu voor het eerst aan de slag als trainer voor een seniorenselectie. ,,Natuurlijk heb ik er ontzettend veel zin in”,zegt Van der Geest. Vorig jaar trainde ik de landelijke jeugd van Quick. Ook leuk natuurlijk, maar ik wilde zelfstandig aan de slag bij een standaardelftal. Na een paar gesprekken wist ik dat ASC dit seizoen mijn cluppie zou worden. Ik realiseer me terdege dat ik nog veel te leren heb. Ik heb een open oor voor kritiek en voor wat er uit de groep komt. Natuurlijk heb ik mijn ideeën over hoe het voetbal gespeeld moet worden en die wil ik op de groep overbrengen. Ik zal me soms moeten aanpassen heb ik al gemerkt.”

Al bij de voorbesprekingen wist Van der Geest dat ASC geen club is waar jaarlijks een aantal nieuwkomers van buitenaf de selectie komen versterken. Ook dit jaar was er alleen aanwas vanuit de eigen jeugd. ,,Dat wist ik en daar heb ik vrede mee. Aan mij de taak de groep voetballend zover te krijgen dat ze zich met gemak handhaven in die derde klasse. Ik heb nog niet echt een beeld van de selectie kunnen krijgen. Vakanties zorgden ervoor dat ik misschien maar de helft van de mogelijke basisspelers kon laten spelen. Dat was ook een reden waarom de oefenwedstrijden wat mij betreft mislukt zijn. Dat zal nog wel even doorwerken, want er gaan nog een paar jongens voor een paar weken weg. Dat is hun goed recht, maar jammer voor mij en de club.”

De jonge trainer heeft ook al snel gemerkt dat hij de lat niet te hoog moet leggen voor zijn groep. ,,Ik heb lang op het hoogste amateurvoetbal gevoetbald en vorig jaar dus de A1 van Quick getraind. Die jongens spelen in de landelijke tweede divisie. Steeds heb ik dus te maken gehad met spelers die een lange en degelijke voetbalopleiding hebben gehad en veel basisvaardigheden van het voetbal beheersen. Dat is hier niet zo. Daar heb ik me in vergist. Ik moet er voor oppassen dat ik niet te hoge en niet reële eisen stel. In samenspraak met de groep gaat dat zeker lukken. Wat ik wel verwacht is dat het aantal tegendoelpunten omlaag gaat. Op de helft van de tegenstander spelen en veel druk zetten is natuurlijk leuk, ook als je er nog eens vier maakt, maar als je er vijf om je oren krijgt heeft dat weinig zin. Zorg voor defensieve zekerheid is dan ook een prioriteit.”

De 34-jarige Van der Geest mag dan (voorlopig) voor een jaar getekend hebben, hij is wel met de toekomst van ASC bezig. ,,We zullen moeten proberen de jeugd van ASC naar een hoger niveau te tillen. Dat kan als we de eerder genoemde basisvaardigheden kunnen verbeteren. Daar ligt je toekomst. Dan kunnen de jongeren zich ook makkelijker aanpassen als ze doorstromen naar de selectie. We gaan ermee aan de slag.”

Het aftellen is begonnen: nog 26 thuiswedstrijden voor de boeg op het aloude terrein. Van der Geest hoopt op dat zijn mannen er menige punten zullen pakken.

Mutaties:

Gekomen: trainer Kevin van der Geest (Quick, jeugd), Daan Cornet, Sander Goslinga, Stijn Kleberg, Joost Kooistra, Kees van Leeuwen, Koen Pronk, Adriaan Verbeek, Casper Wenzel (allen eigen jeugd).

Vertrokken: trainer Raymond Noordam (Gouderak), Ludo Schot, Wouter Strijker (beiden gestopt), Sam Tas (Noordwijk).

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read