Derde klasse A (zondag)- Zondagmiddag ontving SJZ op eigen bodem WVC. Hoe zouden de Veners van trainer Mo Bougrine de befaamde Veense kermis hebben overleefd tegen een SJZ dat uit was op revanche na de nederlaag tegen goede buur Stompwijk’92? Interessante vragen vooraf. Ze werden ruimschoots beantwoord.

Beide teams kwamen met een 1:4:3:3 formatie op het veld. De eerste fase bestond uit het aftasten van elkaar waarbij over en weer wat speldenprikken uitgedeeld werden en beide keepers  handelend moesten optreden om erger te voorkomen. Zo dook spits Lars Verdel na een steekbal door de as ineens op voor goalie Niels van Diemen, die met een sliding een vroege achterstand van SJZ voorkwam.

Vlak erna kwam SJZ weer door over de linkerkant met de technische vaardige Marc Griffioen, die zichzelf vrij speelde en een voorzet verstuurde. Deze werd niet goed verwerkt door Michael van Nijnatten, hij liet de bal los die vanuit de kluts door Hans Coret tegen de paal werd geschoten zonder directe gevolgen voor de stand. Het scorebord bleef in de brilstand.

SJZ begon in de wedstrijd te groeien, had steeds meer de bal en dus ook meer de controle. WVC moest achteruit. Dit resulteerde in diverse dreigende momenten voor de goal van Van Nijnatten. Zo bracht Hans Coret na een goede individuele actie Griffioen in stelling, die echter naast schoot.

Echter, WVC kroop zo af en toe zeer dreigend uit de schulp. Zo verstuurde Martijn Enthoven in de 16e minuut een lange bal richting de weglopende Roy Weenink. De bal viel achter de laatste linie van SJZ en leek een makkelijke prooi te worden voor keeper Van Diemen. Maar de bal kreeg een hoge stuit mee en Van Diemen verloor het duel met Weenink waardoor de bal vrij kwam en een kans op zou leveren. Ware het niet dat scheidsrechter Van Dijk een overtreding constateerde en affloot. SJZ leek goed weg te komen in deze situatie.

Nog geen twee minuten later werd middenvelder Luc Gies Broesterhuizen met een steekbal vrij voor Van Diemen gezet. Beide spelers gingen met een sliding door op de bal waarbij de doelman geblesseerd raakte. De leidsman zag geen aanleiding om te fluiten waardoor Arne van Klink bijna kon profiteren van de ontstane chaos in de SJZ-defensie. Hij lepelde de bal echter over het lege doel van de Zoeterwoudenaren.

Zoals gezegd had SJZ de controle over de wedstrijd. In de 19e minuut werd Sjoerd Hulsbos over de rechterflank weggestuurd, leverde een scherp aangesneden voorzet af die uiteindelijk bij Griffioen terechtkwam. De rechtsbenige linkerspits was goed naar binnen gekomen en knalde de voorzet van Hulsbos hard en hoog in de touwen, goalie van Nijnatten kansloos latend. Een verdiende voorsprong voor de gastheer op dat moment.

WVC probeerde wel de draad op te pakken maar tot echt grote dadendrang leidde het niet. Sterker, het was weer SJZ dat van zich deed spreken. Een vrije trap van aanvoerder Kevin Bos werd door Roy Versteegen ineens op de pantoffel genomen. Helaas voor de jongeling en SJZ verdween de bal hoog over het doel. De wedstrijd kabbelde wat voort, over en weer werd er balverlies geleden door slordige passes waarbij ook dreigende situaties al in een vroeg stadium werden geëlimineerd.

In de 28e minuut krijgt WVC een vrije trap na een duwfout van Martijn van Rijt. De ingebrachte bal werd weggewerkt en belandde bij rechtsbuiten Daniel Coret die met de bal aan de voet de middellijn overstak. Ineens vuurde hij de bal op het doel omdat Coret gezien had dat doelman Van Nijnatten regelmatig ver voor zijn goal stond. De bal vloog net over het verlaten doel. De inzet had een beter lot verdiend.

Op het middenveld van SJZ heeft de jonge Roy Versteegen zijn plaats afgedwongen. Hij is tweebenig en dat kwam goed van pas. Versteegen draaide onder druk snel open en verstuurde met zijn rechter een mooie strakke crosspass op de geheel vrijgelaten Daniel Coret. Die leverde een goede lage voorzet af op broer Hans die ternauwernood van scoren kon worden afgehouden door een blocktackle van Koen van der Meer. Sluitpost Van Nijnatten kon vervolgens de bal wegschieten.

Terwijl de wedstrijd richting de thee hobbelde, kwam Versteegen opnieuw in balbezit in de as van het veld. Sjoerd Hulsbos denderde over hem heen en kreeg op het juiste moment de bal in de loop mee van Versteegen. Hulsbos bedacht zich geen moment en liet een pegel van 25 meter van zijn voet vertrekken. Het leer spatte uiteen op de lat, geen 2-0 voor SJZ.

Terwijl de eerste mensen al richting de kantine togen en het wachten was op het rustsignaal van scheidsrechter Van Dijk kreeg Bos nog eenmaal een vrije trap te nemen. Deze verdween hoog richting tweede paal en belandde op het hoofd van Stefan Sleijser die de open kopkans niet op waarde schatte en tegen de paal kopte i.p.v. tegen de touwen. Zo bleef het dus 1-0 en was er nog van alles mogelijk.

Na de thee kwam WVC gewijzigd in het veld. Arne van Klink was in de rust in de kleedkamer achtergebleven net als rechtsback Van Ruiten. Zij werden vervangen door de jonkies Rico Drost en Kjell Hoogenboom. Tevens waren Weenink en Verdel van positie gewisseld. Verdel kwam in de spits te staan tegen de sterk acterende Guus van der Hoeven en Weenink speelde vanuit de 10-positie.

Het had er alle schijn van dat WVC iets in de thee had gedaan wat mogelijk het daglicht niet kon verdragen. De omzettingen van trainer Bougrine leken effect te sorteren, WVC kwam wat feller uit de startblokken.

Echter die opleving leek van korte duur want de eerste kans was voor SJZ. Hans Coret werd diep gestuurd, omspeelde keeper Van Nijnatten en liet zich vervolgens vallen in plaats van verder te gaan en het leder tegen de touwen te bonken. De scheidsrechter zag geen overtreding in de duikeling van Coret en liet doorspelen. Broer Daniel moest in de 60e minuut het veld verlaten, de hamstring ging wat opspelen, en werd vervangen door de jonge Lars van der Maat.

Doordat Roy Weenink nu op ’10’ speelde, kwam hij meer in balbezit dan vanuit de spitspositie. Bij vlagen liet Weenink zien waar hij toe in staat is. Handig wegdraaien bij zijn directe tegenstander en het wegsturen van zijn teamgenoten. Helaas voor WVC leverde dit uiteindelijk geen grote kansen op en dus sowieso geen doelpunten. Ondanks dit gegeven was SJZ toch even zoekende door deze omzetting. Wie speelde nu op wie en tot hoever dek ik door?

Bij één van die individuele acties werd Weenink onreglementair gestuit door good old Sleijser. Het leverde de routinier een gele kaart op. De toegekende vrije trap werd hoog overgeschoten door linksback Sander Gelmers. In de volgende fase werd Griffioen in stelling gebracht door Hulsbos na een mooie combinatie met Hans Coret. De inzet van Griffioen werd goed gepareerd door Van Nijnatten ten koste van een corner. Deze corner van Griffioen bleef hangen in de doelmond en kon uiteindelijk binnen gewerkt worden door Bos, 2-0 in de 74e minuut. Niemand geloofde nog in een ommekeer in de wedstrijd.

Direct na de 2-0 werd Sleijser vervangen door de oude crack Fred de Koning, die in het verleden furore maakte in het vlaggenschip maar nu op een lager niveau acteert. Vlak na de wissel van De Koning vergreep Hoogenboom zich aan Hans Coret, dit leverde hem zijn tweede gele kaart op aangezien hij zich eerder in de tweede helft in de luren liet leggen door Griffioen. Om de schade te herstellen legde hij Griffioen neer wat hem een gele kaart opleverde. Een dure bleek dus achteraf. De toegekende vrije trap werd goed door Versteegen ingeschoten, keeper Van Nijnatten reageerde met een katachtige reflex. De bal kwam in de voeten van Coret die gelijk inschoot echter ook hierbij lag van Nijnatten goed in de weg en werkte hij de bal uit zijn doel.

Direct daarna werd Coret vervangen door Joost Spierenburg, ook een man die een verleden kent als speler van het eerste elftal en dus een oud collega van De Koning. Dat die twee elkaar goed kunnen vinden, bleek in de 84e minuut. Knullig uitverdedigen van WVC leverde zomaar een vrije doortocht op voor Spierenburg, die behield het overzicht, balletje breed en binnen gewerkt door De Koning die daarbij juichend wegliep a la René van der Kerkhof in zijn goede jaren. Wie niet beter zou weten zou denken dat De Koning zijn eerste goal voor SJZ 1 had gemaakt. Even daarna was het einde oefening.

Aanvoerder Bos verklaarde na afloop dat hij meende dat SJV verdiend had gewonnen. ,,We hebben vanaf minuut 1 de controle gehad over de wedstrijd, niet of nauwelijks grote kansen weggegeven en op de juiste momenten gescoord.” Een terechte overwinning dus volgens Bos die ook constateerde dat SJZ na rust toch even zoekende was wat betreft de omzetting bij de tegenstander. Door de overwinning en de overige resultaten nestelt SJZ zich nu op de vierde plaats van de ranglijst. SJZ herstelde zich dus van de zeperd in Stompwijk en WVC is voor het moment even uitgefeest.

Opstelling SJZ: Van Diemen; Hulsbos; Bos; Van der Hoeven; Van Rijt; Hoogervorst; Daniel Coret (Van der Maat); Sleijser (De Koning); Hans Coret (Spierenburg); Griffioen.

Opstelling WVC: Van Nijnatten, Van Ruiten (Hoogenboom); Van der Meer; Enthoven; Gelmers; Koeckhoven; Van Klink (Drost); Gies Broesterhuizen (Kliffen); Weenink; Verdel; Van der Zwet.