zaterdag, april 20, 2024
HomeZaterdagDerde klasseSJZ loopt in val Voorschoten’97 (zo) en verliest de pot en periode

SJZ loopt in val Voorschoten’97 (zo) en verliest de pot en periode

-

Derde klasse A (zondag) –  Een gelijkspel uit bij de oude bekende Voorschoten’97 was voldoende voor het SJZ van de bevlogen trainer Rob van den Wijngaard om de eerste periode van deze derde klasse binnen te halen. Van de tweehonderd toeschouwers waren dan ook de meesten uit Zoeterwoude afkomstig om dit te mogen meebeleven. Dat puntje moest lukken, zeker nu het SJZ-bestuur bij het behalen van deze eerste periode iedere supporter één gratis consumptie in de thuiskantine had beloofd. Maar hoe anders zou het lopen deze zondagmiddag op het kunstgras van het tweede veld van Voorschoten’97. De zeer ervaren thuisploeg van trainer Huib van Oostrom Soede ging verbaal en fysiek tot het gaatje en noteerde na iets meer dan negentig speelminuten een 4-1 eindstand tegen de voormalige koploper. Deze voetbalmiddag bracht de toeschouwers veel passie, verbale en fysieke duels en ook vele gefronste wenkbrauwen vanwege een aantal vertoonde acties binnen de lijnen.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de prima en strak leidende scheidsrechter Ozkulluk was het de uitploeg die aangaf voor een drietal punten naar sportpark Adegeest te zijn gekomen. Al snel reageerden spelers van beide ploegen geïrriteerd naar elkaar toe op gemaakte- en bijna overtredingen. Dat kwam het vertoonde spel zeker niet ten goede, tot grote ergernis van beide coaches. In de eerste helft zouden de groengelen van de thuisploeg vier terechte gele kaarten ontvangen. Wat zetten ze er voetballend tegenover? Halverwege de eerste helft loste aanvaller Frank van den Heuvel het eerste schot op het SJZ-doel waar doelman Niels van Diemen knap redde.

Het meermalen roepen van de aan duidelijkheid niets overlatende zinsnede ‘bek dicht’ van SJZ-aanvoerder Kevin Bos tegen zijn medespelers sprak boekdelen. De uitploeg liet zich meeslepen in het spelletje van Voorschoten’97 waar ook meer en meer de lange bal werd gehanteerd en de aandacht voor het gesproken woord en de tegenstanders vaak groter was dan voor de geschonken sponsorbal. Trainer Van den Wijngaard zag zijn team, dat maar op twee plekken verschilde van het laatste competitieduel, het middenveld voortdurend overslaan.

Voorschoten’97 kwam meer en meer in zijn bekende spel met de zojuist genoemde lange bal op de voorwaartsen waar zeker de 36-jarige en zeer rappe en balvaardige Mike Nikic een voortdurend gevaar was. Diezelfde Nikic zag na een half uur spelen zijn hoekschop bij de eerste paal keurig worden doorgekopt door de opgekomen lange centrumverdediger Vincent van Veen en voor Van den Heuvel was het een koud kunstje om de bal binnen te tikken, 1-0. Drie minuten later was het Nikic zelf die uit een messcherpe counter de verkeerd uitlopende Van Diemen met een subtiel lobje verschalkte, 2-0. Een stand waar SJZ niets tegenover kon zetten als koploper in deze meer dan boeiende derde klasse A.

Bij Voorschoten’97 was het Rick van der Maas die op het middenveld, spelend met rugnummer negen, fungeerde als stofzuiger, spelverdeler en ook technisch begaafd op de juiste momenten toch wat rust in het spel van de thuisploeg kon brengen. De meegekomen SJZ-supporters konden het niet geloven: ,,We hebben maar één puntje nodig om periodekampioen te worden. En kijk nu eens naar onze Marc Griffioen, hij loopt erbij of hij een baaldag heeft, ongelofelijk.” Diezelfde speler was het die op slag van rust na een geslaagde actie van Frank Willemse zijn inzet net aan de verkeerde kant de doelpaal van de ervaren doelman Abdelkader Lamrabette zag passeren.

Dat er iets moest gebeuren in de rust bij het in mineurstemming verkerende SJZ was duidelijk, waar de spelers van Voorschoten’97 elkaar oppeppend de kleedkamer en de thee opzochten. Linksbuiten Joost Spierenburg van SJZ liep zich al warm en hij verving na rust ook de ervaren verdediger Guus van der Hoeven. Opvallend was dat het technisch hart van SJZ, trainer Van den Wijngaard en zijn assistent, al na tien minuten weer op het veld stond en hun spelers pas vijf minuten later de kleedkamer uitkwamen.

Na een goede actie van invaller Spierenburg wist SJZ-aanvoerder Kevin Bos vijf minuten na rust uit een prachtig genomen hoekschop van Willemse de 2-1 keihard binnen te koppen. De immer in de strijd vooropgaande Bos kopte hiermee alweer zijn derde van het seizoen binnen, een heel belangrijke treffer op een perfect moment. Alles wat groenwit een warm hart toedroeg, ging er eens goed voor staan langs de lijn, SJZ ging meer druk zetten. Dat Spierenburg na een mooie solo in de middencirkel in de 52e minuut dan ook geel ‘pakte’ nadat hij te hard doorliep op Voorschoten’97-aanvoerder Bennie Hogewoning, ach dat kon gebeuren. Dat gaf alleen maar de ‘Kampfgeist’ aan zoals onze oosterburen zouden zeggen.

Maar weer koos SJZ voor de lange bal tot verbazing van Van den Wijngaard. De thuisploeg probeerde tevens met vele kleine overtredingen het spel van SJZ te ontregelen. En tot ergernis van alle SJZ-supporters ging de bal twee keer niet op de stip toen een speler van de thuisploeg deze tegen zijn arm kreeg, of was het toch zijn zij? In zijn ijver om de vaart in het spel te houden ving Spierenburg hoog boven zijn hoofd de bal met beide handen die hij na zijn inworp door een Voorschotense voet kreeg toegespeeld. Maar staande in het veld betekende het dat de scheidsrechter niets anders kon doen dan hem zijn tweede gele kaart te geven, dus rood. Het laatste kwart van de wedstrijd moest SJZ met tien man verder.

De thuisploeg ging meer druk zetten, er volgden diverse hoekschoppen die echter voor weinig gevaar zorgden voor het SJZ-doel. Een misverstand op het middenveld tussen twee SJZ-spelers bracht de bal bij de aalvlugge Nikic en zo’n kans moet je hem niet geven. Deze messcherpe counter werd een kwartier voor tijd door hem in tweede instantie binnengetikt, 3-1. Dat betekende voor hem alweer zijn zevende treffer van dit seizoen. Van den Wijngaard reageerde direct en bracht de jonge linksbuiten Lars van der Maat er in voor verdediger Guus de Goede. Hoe was het gelopen als een schitterend schot van SJZ-middenvelder Roy Versteegen van dertig meter niet op de lat boven Lamrabette uiteen zou spatten? Aanvaller Van den Heuvel van de thuisploeg had daar geen boodschap aan want kort daarop scoorde hij beheerst na wederom een perfect uitgevoerde counter zijn tweede doelpunt: 4-1. Hij kreeg direct zijn publiekswissel en trainer Van Oostrom Soede bracht de achttienjarige aanvaller Wout Witsmeer binnen de lijnen. Deze scoorde in de goede Ajax-traditie ook al bijna bij zijn eerste balcontact. Vier minuten voor tijd verliet SJZ-doelman Van Diemen, aan zijn vingers geblesseerd, ook het veld en Corné Berg mocht invallen waar Versteegen het shirt van zijn doelman aantrok.

Kansen kwamen er niet meer voor beide ploegen zodat scheidsrechter Ozkulluk, de beste man in het veld, bij een 4-1 stand kon affluiten. Dat diverse spelers en ook supporters van beide ploegen zeer geïrriteerd waren, bleek uit de tweehonderd meter die er gezamenlijk lopend naar de kleedkamers, de kantine of de uitgang van sportpark Adegeest moest worden afgelegd. Van den Wijngaard zal met zijn jongens veel te bespreken hebben komende week. De thuisploeg had deze drie punten meer dan nodig, maar met dit tempo aan gele kaarten heb je zeker wel een hele brede selectie nodig dit seizoen.

Met alle andere uitslagen in deze derde klasse A staat SJZ nu tweede met zestien uit acht (18-14) en Voorschoten’97 elfde met negen uit zeven (20-22). Periodekampioen werd KDO na de knappe 0-4 uitzege bij Stompwijk. Zij hebben ook zestien uit acht, net als SJZ, maar een beter doelsaldo door de uitslag van deze zondag (17-10). Komende zondag kan SJZ thuis aan de bak tegen Kickers’69 dat ook verloor waar Voorschoten’97 weer de gastheer is, maar nu voor het hooggeplaatste Nicolaas Boys. We gaan het volgen en zijn zeer benieuwd of het voetbalspelletje nu meer de aandacht van deze spelers krijgt dan al het gedoe er omheen binnen de lijnen.

Voorschoten’97- SJZ 4-1 (2-0). 31. Van den Heuvel 1-0, 34. Nikic 2-0, 50. Bos 2-1, 77. Nikic 3-1 en 81. Van den Heuvel 4-1. Scheidsrechter: H. Ozkulluk. Toeschouwers: 200.

Voorschoten’97: Lamrabette, Toret, Hogewoning, Van Veen, Adriaanse, Wassenaar, Nikic, Hilders, Van den Berg, Van den Heuvel (81. Witsmeer) en Van der Maas.

SJZ: Van Diemen (86. Berg), Van der Hoeven (46. Spierenburg), De Goede (80. Van der Maat), Bos, Van Rijt, Hoogervorst, D. Coret, Versteegen, H. Coret, Griffioen en Willemse.