dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing derde klasse (speeldag 1, 3-4 september)

Voorbeschouwing derde klasse (speeldag 1, 3-4 september)

-

Het spel gaat op de wagen in de derde klasse. Gaat Lugdunum een gooi doen naar een toppositie? Zet vv Zwammerdam de prima bekerprestaties voort en kan LSVV’70 met nieuw bloed potten breken in de derde klasse? En op zondag; kan Voorschoten’97 het mislukte seizoen sluiten en op gaan voor successen? Gaat FC Rijnland sportief gezien ook verder groeien? Hoe verloopt het afscheid van ASC op het huidige complex en zet SJZ een eerste stap tegen een onbekende opponent? Last but not least; hoe verloopt de seizoensouverture van nieuwkomer Warmunda. Veel vragen en de antwoorden komen vanzelf. De eerste voorbeschouwing is daar!

Zaterdag

3A

Na een op basis van de resultaten teleurstellend seizoen in de derde klasse twee seizoenen geleden is LSVV ’70 terug. Vorig seizoen pakte de Leidse studentenclub de titel in de vierde klasse en nu hoopt het op minimaal handhaving op een hogere traptrede. Met de komst van onder meer Jos van Beuningen (Quick Boys) en blikvanger Richard Guffens (Voorschoten ´97) lijken de studenten goed ´ingekocht´ te hebben. In de beker rekende LSVV’70 knap af met eerst SEV (3-4) en vervolgens UDO (0-1), maar tot de volgende ronde leidde het niet. De 2-5 nederlaag in duel met Hercules kostte het de kop. De competitie trapt LSVV’70 af met een uitwedstrijd bij Perkouw in Berkenwoude. Mochten de Leidenaren aan het einde van de wedstrijd aan de goede kant van de score zitten, dan is er al één overwinning meer dan twee seizoenen geleden in de derde klasse veiliggesteld.

Het predikaat ‘cupfighters’ lijkt Zwammerdam ook dit seizoen op het lijf geschreven. Door drie ruime zeges zijn de Dammenaren ook dit seizoen verzekerd van een bekeravontuur dat verder reikt dan de poulefase. Vorig seizoen strandden de groenhemden in de achtste finales tegen competitiegenoot CVC Reeuwijk (2-1).  De prestaties in de competitie lieten afgelopen seizoen daarentegen nog wel wat te wensen over. Dit seizoen hoopt Rob de Lange met zijn ploeg op meer succes. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen het dertig kilometer verderop gelegen Schoonhoven, een van de vele nieuwe gezichten in 3A.

Lugdunum neemt het in datzelfde 3A op tegen een andere nieuweling. Siveo ’60 promoveerde namelijk afgelopen seizoen van de vierde naar de derde klasse. Op de Kikkerpolder lijkt Lugdunum de grote favoriet, want waar de Kikkers de ambitie om de prijzen te willen spelen niet onder stoelen of banken steken, zal Siveo allang blij zijn als het zich handhaaft. Lugdunum won de afgelopen twee duels, maar doordat het eerste bekertreffen dit seizoen verloren ging, kan de focus volledig op de competitie worden gericht. Ook tegenstander Siveo uit Zegveld strandde in de poulefase, vier punten uit drie wedstrijden bleken niet genoeg. Midweekse sparden de groenwitten nog tegen tweedeklasser RCL. Enige tijd konden de Leiderdorpers worden bijgewoond, maar aan het slot was het toch echt 5-0 voor de Racing Club.

Fragment uit thuisduel van vv Zwammerdam tegen Lugdunum van vorig seizoen. Beide ploegen straks hoog in het linkerrijtje?
Fragment uit duel van vv Zwammerdam tegen Lugdunum van vorig seizoen. Beide ploegen straks hoog in het linkerrijtje?

Zondag

3A

FC Rijnland hoopt dit seizoen over een langere adem te beschikken dan tijdens het vorige. De Leidse club kende een voortreffelijk debuutjaar in de derde klasse, maar teerde vooral op een buitengewoon sterke eerste seizoenshelft en een prima deel na de winterstop. Tegen het einde was het lichtje gedoofd. Door de komst van onder meer Koos de Haas (GHC), Wim de Bolster, Rob van Noort, Tom Henzing (allen DoCoS) en een rits aan Leidsche Boys-spelers, is de selectie er zowel kwalitatief als kwantitatief flink op vooruit gegaan. Paul Pikaar en de zijnen werken na een zege en twee gelijke spelen in de beker toe naar het eerste competitieduel met promovendus Kickers ’69. De Leimuidenaren die zondag afreizen naar de Mors waren afgelopen seizoen waren veel te groot voor het servet dat de vierde klasse heet. Komend seizoen moet blijken of ze ook het tafellaken aan kunnen.

Via de nacompetitie stelde ASC wederom een verblijf in de derde klasse veilig. In een ogenschijnlijk zwakkere competitie dan de voorgaande jaren hopen de Oegstgeestenaren dit jaar voortijdig veilig te zijn. De nieuwe ambitieuze trainer Kevin van der Geest wil een nieuwe koers varen bij de traditieclub, die in de beker geëlimineerd werd door een nederlaag bij De Ster uit Den Haag. Het competitieseizoen vangt aan met een uitwedstrijd bij Nicolaas Boys, dat afgelopen seizoen ook ternauwernood het hoofd boven het derde klasse-water hield. De roodzwarten wonnen in het afgelopen seizoen met 1-2 in Nieuwveen.

SJZ kijkt terug op een voortvarend seizoen, waarbij het zelfs mocht deelnemen aan de play-offs om een ticket in de tweede klasse. Daarin bleek Voorschoten ’97 echter een maatje te groot voor de Zoeterwoudenaren. Komende zondag wacht een thuiswedstrijd tegen nieuwkomer Aalsmeer. SJZ boog in de beker tweemaal het hoofd, voor Zoetermeer (0-7) en ESTO (3-2). De zege op streekgenoot Bernardus (1-5) bleek daardoor niet meer van waarde. Ook tegenstander Aalsmeer strandde in de groepsfase, ondanks dat het twee keer won. In de voorbereiding scoorde spits Frank Willemse er al weer lustig op los. Fijn te weten een dergelijke spits in huis te hebben.

De vuurdoop van Warmunda in de derde klasse vindt zondag plaats in en bij Stompwijk. ,,Natuurlijk willen we in de derde klasse zo hoog mogelijk meedoen, maar we moeten wel realistisch blijven. Het zal niet altijd boven ‘in het linker rijtje’ zijn, maar met een plek in de middenmoot doen we het voor het eerst in deze klasse zeker prima”, aldus trainer Alan Campfens die al uitkijkt naar komende zondag. Stompwijk ontsnapte afgelopen seizoen aan degradatie, maar dat alles staat in het niet bij het verlies van Ted van Berkel. De voormalige trainer die onlangs na een slepende ziekte het leven liet. Oud-UDO-trainer Erik van Manen staat nu aan het roer bij de groenroden, die zondag het vuur aan de schenen van Warmunda zullen leggen. De Warmonders willen nog geen einde laten komen aan de eindeloze reeks positieve resultaten.

Voorschoten ’97 is weer terug in de derde klasse. De zondagtak van de omvangrijke club pendelt de laatste jaren voortdurend tussen tweede en derde klasse, en daar kwam afgelopen seizoen geen verandering in. Ondanks diverse hordes vond de getergde ploeg uiteindelijk haar Waterloo bij HVV in Den Haag. Dit seizoen geldt Voorschoten logischerwijs weer als een van de favorieten voor de titel. Komende zondag wacht in dat opzicht meteen een fraai affiche, want het eveneens hoog aangeschreven AVV Alphen reist dan af naar Adegeest.

Hans Stehouwer
Hans Stehouwer
Verslaggever sinds 2014. Ook elders journalistiek actief. Voorbeschouwingen en Facebook, laat Hans maar schuiven, Hans@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read