maandag, februari 26, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing tweede en derde klasse (30 april-1 mei)

Voorbeschouwing tweede en derde klasse (30 april-1 mei)

-

Komend weekend weer een interessant programma, waarbij RCL tegen UVS op zaterdag en Meerburg-Nicolaas Boys een dag later eruit springen. De Leiderdorpers kunnen de periodetitel pakken, terwijl UVS zich definitief veilig wil spelen en revanche wil nemen voor de eerder geleden nederlaag. Meerburg promoveert bij winst naar de tweede klasse. Beide wedstrijden worden later deze week belicht. Nu eerst ruimte voor alle andere wedstrijden, waarvan er ook nog diversen toe doen.

Zaterdag

2C

GHC heeft de strijdbijl na afgelopen zaterdag definitief begraven. Theoretisch gezien is er nog een kans van pakweg 0,0002% om de nacompetitie te halen, maar daar spreekt niemand meer over bij de Leidse club. De tricolores degraderen voor de tweede keer op rij en maken zich daarmee op voor een avontuur in de derde klasse. Net als afgelopen jaar regent het ook nu mutaties aan de Vliet. Het meest recent maakte trainer Escudero bekend dat Daan Hoogbruin en Mitchel Netjes (Leidsche Boys) de selectie komen versterken. Eerstgenoemde verruilde afgelopen zomer SJZ voor de zaterdagtak van Voorschoten ’97. Na enkele trainingen hield Hoogbruin het echter al voor gezien om terug te keren in Zoeterwoude. Daar was geen rol van betekenis meer voor de aanvallend ingestelde speler weggelegd, waardoor hij nu kiest voor dezelfde weg als de gebroeders Hans en Daniël Coret. GHC speelt ondertussen komende zaterdag de zware uitwedstrijd bij Westlandia, dat hoopt op de titel. Eerder deden de Leidenaren niet veel onder voor de Naaldwijkers: 2-3.

RCL-UVS

Een uitgebreide voorbeschouwing is in de maak!

3A

Verrassend was de nederlaag van DoCoS op bezoek bij CVC Reeuwijk. De Leidse ploeg verloor daarmee voor het eerst dit seizoen op vreemde bodem en verliezen licht terrein op jacht naar de titel. Met nog drie wedstrijden te gaan, moeten de vier punten voorsprong die het nog altijd koestert op CVC, en de vijf op Koudekerk, genoeg zijn. Komende zaterdag kan DoCoS in theorie wederom de schaal binnenharken, maar dan is het afhankelijk van resultaten elders. Zelf zal DoCoS in ieder geval af moeten rekenen met BSC ’68. De Benthuizenaren krijgen geen poot meer aan de grond in 2016 en lijken dan ook een makkelijke prooi voor DoCoS. Afgelopen zaterdag ging BSC nipt onderuit tegen Koudekerk; 3-4. In de slotfase incasseerden de Benthuizenaren twee rode kaarten. In de tijd dat BSC nog opzien baarde en constant goede resultaten neerzette eerder dit seizoen (met een periodetitel tot gevolg), was het in evenwicht met DoCoS: 1-1. BSC’68 zal zich nu vast sparen vanwege de verlenging van het seizoen. Een ‘1’ lijkt niet eens met potlood ingevuld te hoeven worden.

De meest opvallende man in de meest recente wedstrijd van Kagia was naar horen zeggen de arbiter van dienst. De eigenzinnige leidsman meldde zich ruim na het oorspronkelijke aanvangstijdstip op het terrein van opponent NSV ´46 en was van meet af aan niet gediend van enig commentaar. Het zat al met al niet mee voor de Kagianen, die niet verder kwamen dan een doelpuntloos gelijkspel bij de laagvlieger. De pijp lijkt leeg, beseft ook trainer Anton Wijsman. ,, We gaan nu ons vizier richten op Lugdunum en zullen er alles aan doen om goed te eindigen.” Datzelfde zal ook gelden voor de Kikkers, die simpel afrekenden met Oegstgeest; 0-4. De ploeg van Jan Wansink en Henk de Cler heeft bovendien nog een appeltje te schillen met de Lisserbroekers, die eerder dankzij een goal van Timo Sluymer met de zege aan de haal gingen op de Leidse Kikkerpolder.

Zwammerdam hoeft nog niet direct te vrezen, maar nog een zege zou met open armen worden ontvangen..
Zwammerdam hoeft nog niet direct te vrezen, maar nog een zege zou met open armen worden ontvangen..

De wisselvalligheid heeft Zwammerdam ook tegen het einde van het seizoen nog altijd niet van zich afgeschud. Na een verdienstelijk optreden tegen DoCoS (1-1) volgden nederlagen tegen Lugdunum (1-0) en afgelopen zaterdag Floreant (1-3). Met de meest recente verliespartij sneed de ploeg van Rob de Lange zichzelf in de vingers, want de degradatiestreep lijkt weer akelig dichtbij. Zeker gezien het feit dat de staartploegen de laatste tijd regelmatig verrassende resultaten boeken. Desalniettemin kan Damme zaterdag uitstekende zaken doen als het op bezoek gaat bij Rohda ’76. Een zege betekent wellicht al definitief lijfsbehoud omdat concurrenten NSV en Hazerswoudse Boys lastige wedstrijden op het programma hebben staan. Daarnaast hebben de groenhemden nog vijf punten wisselgeld ten opzichte van de nummers elf en twaalf. In de eerste speelronde van het seizoen verbaasde promovendus Rohda nog vriend en vijand door Damme op een 7-1 nederlaag te trakteren. Revanchegevoelens voor die afgang zullen er zeker zijn bij de brigade van De Lange.

Hazerswoudse Boys heeft zoals gezegd een moeilijke pot voor de boeg. Aan de Sportparklaan komt namelijk DWO op bezoek. De Zoetermeerders tonen zich over het algemeen een taaie ploeg, maar hoop kan Hazerswoudse Boys putten uit het feit dat de withemden het buitenshuis beduidend minder doen dan voor eigen publiek. De thuisploeg van Manfred van den Bosch behaalde juist vier van de vijf zeges op het eigen terrein. De enige uitzege boekte het bij NSV (0-4) en dus niet bij DWO, waar het met 3-1 ten onder ging. Afgelopen zaterdag startten de zwartwitten voortvarend en bracht Leo de Ruiter zijn team met twee goals in een prima uitgangspositie. WDS scoorde echter vanaf de aftrap de aansluitingstreffer en daarna waren de Boys de kluts kwijt. Ook al door een gemiste strafschop. Het werd uiteindelijk 2-4 voor de ploeg uit Driebruggen.

Oegstgeest kreeg tegen Lugdunum (0-4) vier treffers te verwerken en staat daarmee niet alleen laatste qua punten, maar heeft het ook de meeste tegendoelpunten van alle ploegen in 3A. Aanvallend is het wat minder penibel en ziet het nog diverse ploegen onder zich met 36 treffers. Een gelijk aantal doelpunten scoorde Floreant, de opponent van komende zaterdag. De Boskopers deden afgelopen weekend uitstekende zaken door Zwammerdam op een 3-1 nederlaag te trakteren en zo zichzelf lucht te verschaffen in de strijd tegen degradatie. Veilig is de ploeg van scheidend trainer Leen van Steensel nog niet, en dus zal Oegstgeest vol aan de bak moeten om een resultaat te behalen op Sportpark Floreant. Op de Voscuyl hielden beide ploegen elkaar eerder dit seizoen in evenwicht: 2-2. Met een dergelijk resultaat zal VVO in de 24ste speelronde op voorhand allerminst tevreden zijn.

Zondag

2C

De zondagtak van Voorschoten ’97 deed afgelopen weekend uitstekende zaken door zowaar een monsterscore neer te zetten tegen Wilhelmus: 6-1. Na een rode kaart voor de Voorburgse opponent in de twintigste minuut veranderde er in eerste instantie nog weinig in de verhoudingen op het veld. Maar in de eindfase liet Voorschoten mede dankzij een hattrick van Bryan Hilders geen spaan heel van middenmoter Wilhelmus. Ook concurrent om directe degradatie HVV won. Tegen BMT werd het verrassend 2-0. Voorschoten hoopt datzelfde BMT nu ook pijn te doen, om afstand te houden van HVV en misschien zelfs directe handhaving te realiseren. De vroegtijdig in de titelstrijd afgehaakte Haagse ploeg BMT bleek eerder de sterkste van de twee. Op Adegeest werd het 3-5.

3A

SJZ kan zondag spijkers met koppen slaan als het aankomt op de strijd om nacompetitie. Dan gaat nummer vier SJZ namelijk op bezoek bij nummer vijf Graaf Willem II Vac. De Zoeterwoudenaren hebben nadat het zelf won in de derby van Stompwijk (1-0) evenveel verliespunten als Graaf Willem, dat onverwacht averij opliep bij het al gedegradeerde UDO (0-0). SJZ zal uit een ander vaatje moeten tappen dan in de voorgaande ontmoeting met de Wassenaarders. Toentertijd zegevierden Graaf Willem met 3-1 op Sportpark Haasbroek.

SJZ won nipt van Stompwijk en speelt voor een plek in de nacompetitie
          SJZ won nipt van Stompwijk en speelt voor een plek in de nacompetitie

Personele problemen lijken FC Rijnland in de laatste fase van het seizoen parten te spelen. Na een afslachting bij MMO (5-1) volgde een week later opnieuw een uiteindelijk kansloze nederlaag bij een laagvlieger. Dit keer was het ASC dat met 4-0 de Leidenaren terugdrong. Rijnland speelt nergens meer om, maar aast komende zondag op eerherstel, want trainer Paul Pikaar wil het seizoen met een goed gevoel afsluiten. Komende zondag lijkt daar alle kans toe, als Rijnland afreist naar Hazerswoude-Rijndijk, om de strijd aan te gaan met Bernardus. De ploeg van scheidend oefenmeester Ronald Rosdorff is reeds gedegradeerd en heeft dus net als Rijnland geen werkelijke doelen meer te behalen.

UDO speelde afgelopen zondag voor het eerst zonder de vertrokken Erik van Manen en pakte prompt een punt tegen het toch niet misselijke Graaf Willem II Vac. Onder leiding van interim-trainer Carlos Pinas (volgend seizoen Football Factory), sleepte het behoudende UDO een doelpuntloze remise uit het vuur. Of de Oegstgeestenaren dat kunstje komende zondag kunnen herhalen, valt te bezien. Dan gaan de geelzwarten namelijk op bezoek bij Avv Alphen, dat vecht voor haar laatste kansen op de titel. Dat niet alleen; met Kevin Duthler en Daan van Leeuwen heeft de ploeg van Rob Wolsleger doelpuntenmachines in huis.

Meerburg-Nicolaas Boys

Een uitgebreide voorbeschouwing is in de maak!

Hans Stehouwer
Hans Stehouwer
Verslaggever sinds 2014. Ook elders journalistiek actief. Voorbeschouwingen en Facebook, laat Hans maar schuiven, Hans@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read