woensdag, april 17, 2024
HomeZaterdagDerde klasseWervelend Voorschoten'97 (zo) blaast Nicolaas Boys omver

Wervelend Voorschoten’97 (zo) blaast Nicolaas Boys omver

-

Derde klasse A (zo)- Daar waar de weergoden slecht weer brachten richting sportpark Adegeest, werden de toeschouwers getrakteerd op vele en daarbij ook mooie goals van de zondagtak van Voorschoten’97. Uiteraard zullen de mensen van Nicolaas Boys daar anders over denken, ze kregen tenslotte een flink pak op de broek, maar liefst met 8-1.

Als trainer snap ik de enorme teleurstelling van collega-trainer Ludo Pistorius die dit uiteraard na afloop moest verwerken. Hij bekende dat deze dreun stof tot nadenken geeft en zal komende week de zaak bij elkaar moeten rapen om volgende week weer fris aan de start te verschijnen met zijn team.

Voor trainer Huib van Oostrom Soede werd het een goed weekend, eerst op zaterdag winst tegen UVS met zijn ploeg Te Werve en vervolgens op zondag een dikke 8-1 winst op Nicolaas Boys met mooie voetballende goals. Want dat moet gezegd, de doelpunten waren van grote klasse, soms ontstaan vanuit een vloeiende aanval, soms door middel van een goede individuele actie.

Voorschoten ’97 startte direct fel in een verkapte 1:4:4:2 met good old Radenko Nikic (36 jaar inmiddels) en Michael Kers wat dichter bij elkaar en op de vleugels ondersteund door Jesper Kloeke vanaf rechts en Frank van den Heuvel op links. Daarbij sloot Niels van den Berg als diepste middenvelder vaak aan bij de twee spitsen. Spits Kers fungeerde met zijn lengte, fysieke kracht en balvastheid als targetman, daar waar Nikic overal en nergens op het veld te vinden was. Nicolaas Boys zette daar een 1:4:3:3 tegenover maar wel heel compact, de ruimtes waren heel klein om in te spelen.

img-20161107-wa0002-small

VS’97 had te kampen met wat blessures en schorsingen dus moest er wat geïmproviseerd worden met de opstelling. Het nieuwe centrale duo werd deze keer gevormd door Bennie Hogewoning en Thomas van der Veldt die normaliter in de spits van het tweede elftal te vinden is. Het duo had in ieder geval als voordeel dat de rechtsbenige Hogewoning in de rechterzone de opbouw kon verzorgen en de linksbenige Van der Veldt in de linkerzone het zelfde deed. Ideaal zo’n combinatie.

Zoals gezegd, de ruimtes waren klein en daarom kunnen we openingsfase rommelig noemen: moeilijke ballen, veel duelletjes met slechte weersomstandigheden, de regen deed de balsnelheid nog eens verhogen. Nicolaas Boys kon in de eerste fase van de wedstrijd goed mee en het lag niet in de lijn der verwachtingen dat de wedstrijd met zo’n hoge uitslag zou eindigen. Het spel golfde op en neer, aan beide kanten werden speldenprikken uitgedeeld maar die konden de beide keepers niet in verlegenheid brengen. De bezokeers probeerden in die fase met schuine crosspasses de bal achter de op één lijn spelende defensie van Voorschoten te leggen. Het is dat de finesse vaak ontbrak anders hadden ze de Voorschotenaren zeker pijn kunnen doen.

En toen was daar ineens die lange bal van achteruit, met veel gevoel door Nikic met het hoofd verlengd op de sprintende Frank van den Heuvel. Die nam de stuitende bal ineens op de linker pantoffel waardoor de bal schitterend in de verre bovenhoek achter de vergeefs duikende doelman Tim Stouten verdween, 1-0 Voorschoten, de wedstrijd kwam op gang. En hoe……..

img-20161107-wa0003-small

Vlak na de openingstreffer kwam de naar links uitgeweken Nikic in balbezit, leverde een puike voorzet af die net naast de goal werd gekopt door Jesper Kloeke. In die fase kreeg Voorschoten een aantal kansen op de 2-0. Kers schoot in de handen van doelman Stouten en kwam later een teenlengte te kort om een slechte terugspeelbal van Nicolaas Boys om te zetten in een doelpunt. De gasten werden steeds verder teruggedrongen. Ze stonden soms met vijf man in de laatste lijn te verdedigen waardoor er op het middenveld voldoende ruimte lag voor de middenvelders van Voorschoten om aan een nieuwe aanval te beginnen. In de 31e minuut ontstond er een discussie rondom een uitbal, brutaal pakte Voorschoten de bal en zo kwam Kers in balbezit. Hij draaide snel open en dribbelde in de breedte van het veld, stak ineens de bal weg tussen de defensie van de Boys door en zette daarmee in één voetbeweging Van den Berg voor de keeper van Nicolaas Boys. Met dit buitenkansje wist de kleine, dynamische middenvelder wel raad, 2-0.

Vijf minuten daarna verslikte Hogewoning zich bijna in een doorschietende bal die onder zijn voet doorschoot. Ternauwernood kon Hogewoning voorkomen dat Nicolaas Boys een vrije doorgang had richting doelman Lamrabette. De bal werd naar voren gewerkt waar laatste man De Lange op een bijna identieke wijze in de fout ging door de bal onder zijn voet te laten glippen. Echter met deze bal wist de sluwe Nikic wel raad, met een prachtige stift zorgde hij voor de 3-0, Nicolaas Boys in vertwijfeling achter latend. Of het nog niet erger kon; twee minuten later rolde doelman Stouten na een onderschepping de bal iets te hard mee met de weg sprintende Van Amerongen. Doordat de bal snel voortging kwam er een stevig duel tussen de spelers Van der Veldt (VS’97) en de genoemde Van Amerongen, beiden gingen vol voor de bal zonder de intentie te hebben elkaar te blesseren. Twee tellen later lag Van Amerongen kermend op de grond Het leverde een gele kaart op voor Van der Veldt en een aftocht per brancard voor de ongelukkige speler van de bezoekers. Er zou mogelijk sprake zijn van een beenbreuk. Tot overmaat van ramp voor Nicolaas Boys ging na de spelhervatting rechtsback Bryan Hilgers (VS’97) op avontuur, er volgde een prachtig eentweetje met Nikic, afgemeten voorzet voor de goal en wederom Van den Berg die er als de kippen bij was om de 4-0 binnen te schuiven. Met die stand gingen de beide ploegen aan de thee, de ene ploeg aan een lekker kopje, de andere ploeg aan de brandnetelthee.

img-20161107-wa0001-small

De tweede helft was nauwelijks begonnen of Kers vond de vrijstaande Van den Heuvel die gelijk de 5-0 binnen werkte. Deze mokerslag was te veel voor Nicolaas Boys; de ploeg kwam hier niet meer overheen en werd van het kastje naar de muur gestuurd. De druk naar voren werd niet collectief verzorgd, linies sloten niet aan waardoor VS’97 zich heel makkelijk onder die druk kon uitspelen. Een aanval over rechts kon in eerste instantie nog worden weggewerkt maar direct daarna was het toch raak via wederom Van den Berg die de 6-0 langs de kansloze Stouten prikte.

Ondanks het troosteloze weer, de regen kwam met bakken uit de hemel, was er genoeg te genieten langs de lijn. Zo links en rechts werden er wat wissels gepleegd door beide trainers, zo mocht de betrouwbare doelman Lamrabette de warme douche opzoeken ten faveure van wisselkeeper Chris van der Mijn. Vlak daarna kopte Van den Heuvel een voorzet op de paal en werd de terugkaatsende bal keihard tegen de touwen geknald door Kloeke, 7-0. Nog geen drie minuten later leverde Nikic weer een puike, scherp aangesneden voorzet af die door wederom Van den Heuvel (triomfantelijk op laatste foto, red.) werd gepromoveerd tot de 8-0. In de veertigste minuut kon Nicolaas Boys alsnog de eretreffer op het bord brengen;  een corner van Vermeulen werd door Peter Burgmeijer tegen het net gekopt, 8-1.

Vlak voor het eindsignaal ging Hilders zelf door zijn enkel. Echter vanuit de dug-out van VS’97 werd Tom van Gils als potentiele dader gezien en werd een en ander geroepen. Dit lokte een, volgens scheidsrechter van Katwijk, onacceptabele verbale tegenreactie uit bij Van Gils richting de bank van VS’97. Van Gils ontving daardoor, naast zijn net gekregen gele kaart, ook een direct rode. Het was een trieste afsluiting van een verder sportieve wedstrijd, waarin de thuisploeg ruimschoots aan klantenbinding deed.

Opstelling Voorschoten’97: Lamrabette (Van der Mijn), Van der Veldt, Hogewoning, Adriaanse,  Maas, Nikic, Kloeke, Kers (Witsmeer), Van den Berg (Oerlemans).

Opstelling Nicolaas Boys: Stouten, de Lange, Koek, Santos, Van Veen (Vermeulen), Moerdyk, Van der Meer, Burgmeijer (van Gils), de Groot, Van der Veen, Amerongen (Verkerk).

img-20161107-wa0000-small

Ronald Rosdorff
Ronald Rosdorff
Ex-trainer van diverse regioclubs, nu TC bij Koudekerk. Analist, graag gezien, sinds de lente van 2016 redactielid. Humor is hem niet vreemd.

Must Read