maandag, februari 26, 2024
HomeLSVV'70Interviews LSVV'70De krakerrrrr van de Week: LSVV'70- VVSB

De krakerrrrr van de Week: LSVV’70- VVSB

-

LSVV’70 is en blijft een ‘bijzonder kind’. De club die al jaren ‘inwoont’ bij Lugdunum degradeerde vorig seizoen snoeihard uit de derde klasse. Qua resultaten werd het een lijdensweg. Tot vijf keer toe werd er een puntje in de wacht gesleept, maar 21 keer boog het team van Freek Jansen het hoofd. Geen enkele zege in 26 beurten. Waar veel clubs die naar de vierde klasse degraderen een abonnement moeten nemen in de laagste klasse, zonder dat te willen,  en niet wegkomen uit de kelder, staat LSVV’70 na een seizoen alweer met anderhalf been in de derde klasse. Zelfs bij een nederlaag tegen VVSB komende zaterdag, de naaste achtervolger, heeft LSVV’70 nog veruit de beste papieren om het karwei een week of zelfs twee weken later te klaren. De basis werd immers gelegd in een eerder stadium in de lopende competitie.

Aankondiging-Kampioenswedstrijd (Small)

Welke cijfers kan het keurkorps van Jansen dan overleggen? Na vier wedstrijden had het team vijf punten. Niets bijzonders dus. Van VV Leiden werd thuis met 1-2 verloren, dat was eind september 2015. Medio november volgde een tweede nederlaag. Opnieuw won een stadsgenoot in de Kikkerpolder. Roodenburg won met dezelfde cijfers van LSVV’70 en de studentenclub, het eerste elftal bestaat daar inmiddels al lang niet meer uit, leek een grijs seizoen te gaan draaien. Niets bleek minder waar. In de volgende twaalf wedstrijden, tot en met de meest recente zege op Wilhelmus (4-0), werd elf keer gezegevierd. Enkel Roodenburg lag op 9 april deels dwars met een 1-1 gelijkspel. Waar de concurrentie punten over de balk smeet, klom LSVV’70 naar de top van 4A. Bij winst op VVSB is het gehele veld gezien. En lukt het nog niet dan volstaat een driepunter tegen Football Factory uit (7 mei) of Wassenaar thuis (14 mei). Ploegen waarvan eerder werd gewonnen. Van VVSB werd in het eerste treffen overigens niet gewonnen (1-1), maar de Noordwijkerhouters zijn thuis doorgaans moeilijk te kloppen en een gelijkspel is zo slecht nog niet op bezoek in Noordwijkerhout.

Hoe dan ook; clubs als Blauw Zwart, Roodenburg, VV Leiden, Haagse Hout en Woubrugge (in 4C dan wel) zouden niets liever willen dan de laagste klasse verlaten. Het verschil tussen de bovenste helft en zeg maar het rechterrijtje is groot tot levensgroot. Geen eer aan te behalen. Maar er kan er nu eenmaal maar een kampioen worden en het heeft er dus alle schijn van dat LSVV’70 dat gaat worden en dus meteen weer de derde klasse in wandelt. Dan kan het uitkijken naar onder meer ontmoetingen met huisbaas Lugdunum.

Afgelopen zaterdag moest Wilhelmus er aan geloven. Op zich geen wereldnieuws, want de Voorburgers verloren al 21 wedstrijden (meestal ruimschoots). Toch moest Jansen flink puzzelen en improviseren. Neal Petersen, Hubert Meulman, Erwin Humme en Nils de Groot waren geblesseerd. Ernst van Ruiten was geschorst, terwijl Michiel Ebbing en Alen Stjepanovic in het buitenland vertoefden. Joppe Gloerich ontbrak eveneens en dus dienden er spelers uit het tweede elftal te worden opgetrommeld. Meest opvallende naam in de basiself was echter Job Weststrate. Al wel twintig jaar lid van LSVV’70, maar al ruim vijf jaar niet meer spelend in het eerste. Weststrate speelt bij de 35 plussers en voetbalt nog wel in de zaal, zelfs nog in de hoofdklasse bij ‘zijn’ club. Weststrate was altijd veldspeler, totdat Fokko Versloot op tragische wijze om het leven kwam. Weststate pakte de handschoen op en beleefde successen en dieptepunten op het veld. De sfeer werd hoe dan ook nimmer aangetast. Bij LSVV’70 staat de lach bijna altijd op het gelaat, onder het mom ‘neem jezelf nooit te serieus’.

Job Weststrate (linksonder) op de foto met het 35+ elftal van LSVV'70
Job Weststrate (linksonder) op de foto met het 35+ elftal van LSVV’70

Afgelopen vrijdagavond werd LSVV’70 kampioen met de ‘oude helden’ en dat deelde hij in de groepsapp. Vervolgens kreeg hij de vraag of hij wat te doen had zaterdagmiddag. Hij aarzelde niet en tegen Wilhelmus speelde hij op de ‘2’ positie. ,,Ik ben nog wel aardig fit en ik hoorde dat er veel personele problemen waren. Dan help ik graag en dus kon ik aan de bak. Maar het viel wel mee hoor. Wilhelmus bakte er niet zoveel van en ik had ook geen directe tegenstander. Het ging best lekker, hoewel ik met een te laconieke terugspeelbal Wilhelmus wel hielp aan de enige kans. Maar goed, Thomas (Waasdorp, red.) staat er niet voor niets. na een uur werd ik gewisseld. Ik kon wel verder eigenlijk, maar een dag later zag ik wel in dat het zo goed was. Ik was behoorlijk stijf.”

De invalbeurt krijgt zaterdag geen vervolg. Er staat een wedstrijd die er toe doet op het programma en LSVV’70 zal dan weer aardig compleet zijn. ,,Joh, ik ga gewoon lekker kijken. Mijn zoontje van 5 jaar wil eigenlijk alle wedstrijden zien van LSVV’70. Dat is echt een grote fan. En ik pak zelf ook wel eens wedstrijden mee om te kijken. Bovenal heb ik als speler toch mijn steentje bijgedragen en dat betekent dat ik ook mee mag op de boot wanneer de titel wordt gepakt. Het is de bedoeling dat we de Leidse grachten gaan bevaren. Bij elk succes houden we die traditie in ere. Overigens begreep ik dat ze nog wel een boot moeten regelen. Ze hadden er eigenlijk geen rekening mee gehouden dat het kampioenschap zo snel in zicht zou komen.”

Vorig jaar viel de veertiger ook een keer in als doelman en twee seizoenen terug werd hij gevraagd voor een duel tegen de andere studentenclub, Football Factory, zo weet hij zich te herinneren. Bij LSVV’70 is het voor elkaar opstaan en elkaar helpen de normaalste zaak. ,,Het is en blijft een unieke club, ja. Wel moet ik zeggen dat er nu nog meer een vriendengroep lijkt te staan dan ooit tevoren. Het zal vast ook wel wat met het succes te maken hebben, maar vanaf het begin van het seizoen worden de trainingen al goed bezocht. Dat was in mijn tijd wel anders, moet ik eerlijk zeggen. Zestien man op een training. Nee, dat heb ik niet eerder meegemaakt toen ik in 1 speelde.”

Na het dramatische seizoen ’14-’15 wordt nu misschien een clubrecord neergezet door de manschappen van Jansen. Niet alleen de reeks zonder nederlaag is indrukwekkend, maar met drie overwinningen in de laatste drie beurten kan ook een record worden gevestigd in het puntenaantal. ,,Mooi allemaal, he. Ik denk dat er ook een heel leuk elftal staat. Een sterke as vormt de basis en niemand doet gekke dingen. Misschien kunnen er dit keer, ervan uitgaande dat ze het worden, wel potten worden gebroken in de derde klasse. Maar daar iets zinnigs over zeggen is kansloos. In principe hoefden ze niet zo nodig weer terug en niemand hield er rekening mee. Nu is het bijna een feit en in een klasse hoger spelen echt niet allemaal clubs die beter zijn dan LSVV’70. Aan de andere kant; ze kunnen dan ook zomaar weer na een jaar terugvallen. Dat is ook LSVV’70. Trainingsarbeid is gewoonweg belangrijk. Vorig seizoen hielden ze het vaak een uur of zo vol, om daarna in elkaar te donderen. Dat is dit seizoen niet het geval en dat kan je terugvoeren op de trainingsopkomsten.”

Komende zaterdag moet VVSB er dus aan geloven om kampioen te kunnen worden. ,,Dat zou op eigen terrein wel mooi zijn. Dan die boottocht, waarbij er op zeker mensen over boord gaan. Naar ik begreep wordt het daarna een feest in onze stamkroeg. Ik denk dat ik wel even ga kijken daar. Ik heb tenslotte een inbreng gehad, hoe nietszeggend ook, haha.”

header LSVV Kampioen
Al eerder promoveerde LSVV’70 van de vierde naar de derde klasse, zoals in het seizoen ’12-’13
Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read