De strijd om de eerste periode nadert zijn ontknoping en in de zaterdagse vierde klasse A zijn er drie ploegen die nog aanspraak maken op die eerste prijs van het seizoen, waarmee deelname aan de nacompetitie alvast veilig gesteld wordt. Voor de regionale clubs in 4A op zondag is een periodetitel mijlenver weg.

VIERDE KLASSE ZATERDAG

Hoe recupereert VV Oegstgeest van de mokerslag die het afgelopen weekend te verwerken kreeg? Dat is, in de aanloop naar het thuisduel met Football Factory, toch wel de hamvraag. Het elftal van Huig-Jan Heeringa leek op bezoek bij Van Nispen hard op weg om het koploperschap te continueren, maar een 0-3 (!) ruststand – door toedoen van Adil Harfaoui, Danny Wening en Bob den Hollander – bleek niet genoeg om de overwinning in het tweede bedrijf over de streep te trekken: 5-3. ,,Als trainer heb ik wel eens met 3-0 voor gestaan of juist achter en werd het nog gelijk of 4-3 of 3-4. Maar dat was dan bij windkracht acht of zo, onder ongelijke omstandigheden. Een wedstrijd als deze heb ik niet eerder meegemaakt en het had me ook bespaard kunnen blijven. Hier zullen we lering uit moeten trekken. Duidelijk is dat je iets niet goed doet wanneer je zo’n voorsprong zo uit handen geeft”, baalde Heeringa over het wonderbaarlijke verval.

img_2168-small

Ook Football Factory verloor en wel met van FC Rijnland. De formatie van Roberto Escudero was met 4-2 te sterk voor de ploeg van collega Carlos Pinas, ondanks een rode kaart voor Michael de Roode kort na rust. Zonder de routinier (39) zullen de Leidenaren dit weekend op eigen veld af moeten zien te rekenen met Woubrugge, dat voorin – met spelers als Shinji Hu (ex-Noordwijk) en Emiel Buntsma (Capelle) – wel wat kwaliteit herbergt. De Woubruggenaren streden een aantal seizoenen mee om het kampioenschap in de vierde klasse, maar lijken de lijn van de uiterst magere afgelopen jaargang dit jaar moeiteloos door te trekken, met zes uit zes en een voorlopige, ronduit teleurstellende negende stek.

football-f_rijnland726_091016

Beter vergaat het VV Leiden, dat nog altijd ongeslagen (14 uit 6) is, maar afgelopen zaterdag wel enigszins teleurstelde met een 1-1 tegen VVSB, het tweede gelijkspel van het seizoen. Brahim Lakhal bracht het elftal van Cees van Tongeren nog wel op voorsprong, maar die wisten de Morsbewoners tegen de niet al te florissant gestarte Noordwijkerhouters evenwel niet vast te houden. Door het puntverlies verzuimde Leiden optimaal te profiteren van de misstap van Oegstgeest en zo de gedeelde koppositie te pakken.

Die is nu namelijk alleen in handen van Blauw-Zwart (16 uit 6), dat opvallend veel moeite kende met UDO. Hoewel de 0-3 eindstand anders doet vermoeden, verweerden de spelers van Nikivor van Rijn zich kranig en wisten de Wassenaarders pas in het laatste kwart van het duel op de Voscuyl de ban te breken. ,,We hebben het goed gedaan, maar een beloning zou wel lekker zijn geweest”, liet verdediger Timo Lichtenbeld tegenover ‘LAV’ weten. Wellicht dat die er komend weekend wel in zit, als de Oegstgeestenaren afreizen naar de Oude Waalsdorperweg in Den Haag, waaraan KSD-Marine gehuisvest is.

Blauw-Zwart kan deze zaterdag ondertussen een grote stap richting de winst van de eerste periode zetten. De eveneens in die kleuren gehulde tegenstander is er echter alles aan gelegen om dat te voorkomen. Niet alleen maakt Roodenburg (12 uit 6) zelf ook nog enige aanspraak op het eerste nacompetitieticket, maar de club uit Leiden-Noord heeft bovendien snode plannen voor wat betreft de ‘langere termijn’. Nino Poulina en consorten hebben er geen geheim van gemaakt dit seizoen tot de laatste snik mee te willen strijden om het kampioenschap en om die ambities kracht bij te zetten, kan Roodenburg zich in de topper eigenlijk alleen een zege permitteren. De generale repetitie was alvast dik in orde, want afgelopen weekend werd KDS-Marine met niet minder dan 8-0 van het veld geblazen. Het was niet de eerste grote uitslag van het seizoen voor de Leidenaren, die met 28 goals voor dan ook de meest productieve ploeg in 4A tot dusverre zijn. Feit is echter dat Roodenburg het tegen de ‘kleintjes’ goed doet, maar het in de toppers nogal laat afweten. Zo werd er reeds verloren van Oegstgeest en Van Nispen. Er zal de gedreven Poulina dan ook alles aan gelegen zijn om daar met zijn spelers op sportpark de Schulpwei verandering in te brengen.

VIERDE KLASSE ZONDAG

Iets minder – en dat mag gerust een understatement genoemd worden – verging het de zondagtak van Roodenburg dit weekend. Op basis van de ranglijst voorafgaand aan het onderlinge treffen mocht er thuis tegen Altior een gelijk opgaande wedstrijd verwacht worden, maar de praktijk pakte even anders uit: 1-8. De thuisploeg kwam via Bilal Laijou nog wel op voorsprong en wist de schade tot aan de rust tot 1-1 te beperken, maar in het tweede bedrijf stortte het aan Leidse zijde als een kaartenhuis in elkaar. Opgeteld bij de 13-2 oorwassing van een week eerder bij RKDES wordt het tijd dat Nouri Essaoui en zijn spelers zich weer eens van hun goede kant laten zien. Een mooiere gelegenheid voor sportieve wraak dan die van aanstaande zondag is daarbij nauwelijks denkbaar. Want de derby tegen Leidsche Boys is toch altijd weer een wedstrijd op zich. Ook de ploeg van Jan Wansink draait een moeizaam seizoen en wist tot nu toe slechts één schamel puntje te behalen. Afgelopen zondag haalde de uitwedstrijd bij Moordrecht het einde niet. Bij een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg blies de scheidsrechter vroegtijdig af, vanwege aanhoudend commentaar op zijn leiding van de gasten. ,,Ik vind de reactie van mijn spelers vreemd”, zo ging Wansink in het Leidsch Dagblad door het stof. ,,Onze frustratie kwam waarschijnlijk voort uit eigen onkunde.”

roodenburg_altior_821_091016