woensdag, april 17, 2024
HomeVierde klasseVoorschoten'97 (zo)Ervaren Voorschoten’97 (zo) laat thuisploeg Warmunda kansloos, maar…

Ervaren Voorschoten’97 (zo) laat thuisploeg Warmunda kansloos, maar…

-

Derde klasse A (zondag)-Waarschijnlijk denkt u als vaste lezer van deze voetbalwebsite dat met de 0-3 zege van Voorschoten’97 op promovendus Warmunda deze zonnige herfstmiddag op sportpark Overbos ze het lek vast boven hebben na de laatste twee stevige uitnederlagen tegen Van Nispen en WVC. Niets is minder waar want hoewel de spitsen van Voorschoten’97 zeer effectief waren in het benutten van de kansen, het vertoonde spel gaf zeker voor hun supporters geen gerust gevoel voor de komende wedstrijden. Dat gold zeker ook voor de supporters van de blauwwitten uit Warmond want hun trainer Alan Campfens moest ook deze zondag weer zoeken om een goede basis het echte, schimmelvrije, gras op te kunnen sturen. Een neutrale supporter verwoordde het prachtig na afloop: ,,Deze pot voetbal leek wel zo gespeeld ter nagedachtenis aan Mieke Telkamp met haar hit ‘Waarheen, waarvoor?”

Deze inhaalwedstrijd, mogelijk gemaakt doordat in een eerdere fase van deze competitie er sprake was van een mobiele schimmel op de sportvelden met echt gras in Warmond en omgeving waardoor wedstrijden werden afgelast, trok door het korte inhaalprogramma en het mooie herfstweer vele supporters en persvertegenwoordigers. Daardoor konden de laat aangekomen supporters hun auto zelfs niet meer parkeren op de parkeerplaats. Dat was al de voorbode dat er deze voetbalmiddag iets moois te gebeuren stond. Het was immers ook de ontmoeting van een Voorschoten’97 dat was gedegradeerd uit de tweede klasse tegen een thuisploeg die voor het eerst promoveerde uit de vierde klasse met een ongelofelijke reeks zonder nederlagen. Met tien uit zes stond de thuisploeg zesde en Voorschoten’97 noteerde een dertiende plek op de ranglijst met drie uit vijf.

zz3433-small

Voorschoten’97-trainer Huib van Oostrom Soede had ook na de nederlaag vorige week bij WVC weer aanpassingen gemaakt in de basisopstelling. De ervaren Niels Wassenaar en Rick van der Maas waren de vervangers van Thomas van der Veldt, speler van het tweede, en Michael Kers, dé kopsterke en balvaardige spits van vorige seizoenen. Campfens had op drie plaatsen de basis veranderd in vergelijking met de vorige wedstrijd uit bij ASC. Wout van Winsen, Roy Komen en Reza Rajabzadeh werden vervangen door Jeroen Witteman, Jeroen van Noort en Dennis Kramer, de zeer ervaren nummer tien. Maar Campfens had ook nog te maken met de langdurige afwezigheid van de jonge- en kop- en balvaste vleugelspits Niels Dijkstra, de blessure van Jasper Kortekaas die uit de eigen jeugd is voortgekomen en het ontbreken van Sjoerd Winkelman die eerst weer speelminuten in het  tweede moest opdoen.

Na de traditioneel zeer gastvrije ontvangst in de bestuurskamer van Warmunda was er het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Joop de Wit die na het doelpunt van de pupil van de week het lederen monster door de uitploeg in beweging zag brengen. De voetballiefhebbers zullen zich deze scheidsrechter zeker nog wel herinneren van een vijftig wedstrijden in de eerste divisie zo ook wat buitenlandse wedstrijden. Dan was deze inhaalwedstrijd in de derde klasse voor De Wit ook een uitdaging gezien de belangen die op het spel stonden. En dat werd qua voetbalspel duidelijk, maar zeker ook gezien de verbale ontmoetingen op het veld. En op dat punt deed deze scheidsrechter ook een hoorbare duit in het bekende zakje.

Het was de uitploeg die vanaf het begin de toon zette. Achterin moesten aanvoerder Bennie Hogewoning en de zeer ervaren en lange Vincent van Veen het slot op de deur zijn en tevens de opbouw van achteraf verzorgen. In de tiende minuut was het de gretig acterende linkerspits Niels van den Berg die met een strak schot vanaf links de bal in de rechterhoek schoot en doelman Arthur van Dam kansloos liet, 0-1. Opvallend was dat Warmunda halsstarrig de lange bal bleef hanteren waar voorin hangend op links Jeroen van Noort stond en Vasco Esman centraal moest aansluiten. Maar zij waren echter niet in staat om de bal uit zo’n dieptepass vast te houden om zo een aanval op te kunnen bouwen. Voorschoten’97 speelde ook, waar ze patent op hadden, de lange trap naar voren op hun razendsnelle voorwaartsen Mike Nikic en Van den Berg.

zz3435-small

Warmunda had deze keer een vrij stevige beschermengel voor op de eigen doellat ingehuurd bij de K.N.V.B. wat duidelijk hielp, want in de vijftiende minuut verdween na een hoekschop de inzet van Van den Berg op de lat waarna hij de rebound ook nog gestopt zag worden door Van Dam. En Warmunda dan, verder dan een afstandsschotje van routinier Kramer en een zestal hoekschoppen kwam men niet. Van beide kanten kon de neutrale supporter geen drie passes achter elkaar over de grond naar een medespeler noteren, dus het was zeker geen pot technisch verzorgd voetbal op het echte gras. Maar de kracht in deze ontmoeting zat vooral in de passie en beleving bij de spelers en de beide trainers. Want Van Oostrom Soede van Voorschoten’97, en Campfens in mindere mate, begeleidde elke voetbalactie met zijn commentaar, suggesties en alles in zeer duidelijke lichaamstaal. Het liefste had hij, zo op het oog, een afstandsbediening in handen gehad waar hij zijn spelers op kon aansluiten en mee kon aansturen.

In het veld drukte scheidsrechter De Wit zeker ook zijn stempel op de wedstrijd door op een bepaalde manier te duidelijk aanwezig te zijn. Naast het verstrekken van enige gele kaarten reageerde hij zeer fanatiek in woord en gebaar op de beleving van beide teams. Dat zorgde in en buiten het veld geregeld voor gefronste wenkbrauwen, zeker aanvoerder Vincent Solleveld van Warmunda had er zicht- en hoorbaar grote moeite mee. Maar dit alles maakte deze pot voetbal op een eigen manier gewoon spannend en leuk, hoewel beide trainers daar zeker anders over zouden denken.

zz3432-small

 

Na de fysieke verwekking van een voorzet annex schot zag Voorschoten’97-aanvaller Nikic zijn inzet in de 40e minuut op de lat verdwijnen met wederom dank aan de bekende Warmonder beschermengel. Drie minuten voor het rustsignaal kon Nick Arnst met een vlammend schot van zeker 25 meter zijn trainer Campfens bijna van de stoel laten opveren, maar de ervaren doelman Abdelkader Lamrabette kon zijn inzet en de rebound van Kramer knap keren. Nikic wist ondertussen dat de Warmonder beschermengel op de lat zat, vandaar dat in de extra tijd van de eerste helft hij de vrije trap via de binnenkant paal binnenschoot, 0-2. Dat was al zijn zesde doelpunt dit seizoen.

In de rust werd bij de blauwwitten Arnst vervangen door aanvaller Chafik Belmamoune en bij de groengelen bleef middenvelder Roy Elligens geblesseerd in de kleedkamer achter waar Frank van den Heuvel zijn opvolger werd. De zeer beweeglijke Belmamoune liet met zijn actie in de 54e minuut de Warmondse harten even sneller kloppen. De bal was de doelman al gepasseerd, maar er was te weinig rugwind om deze zijn laatste omwentelingen richting de doellijn te laten maken. Campfens besloot om vijf minuten later tot grote ontsteltenis van aanvoerder Solleveld de bakens te verzetten. Hij werd gewisseld voor de jonge Mart ten Have, gekomen uit de jeugd van FC Lisse. De aanvoerdersband ging naar Esman en onder het roepen van ‘ik heb mijn excuses toch aangeboden, man’ verdween hij boos van het veld direct richting kleedkamer. Het teamgevoel was even niet aanwezig, terwijl dat juist één van de pijlers van het Warmunda-succes was vorig seizoen.

In de 67e minuut raakte de ervaren en stugge Voorschoten’97-verdediger Robert Toret geblesseerd bij een actie van zijn eigen doelman. Van Oostrom Soede zag het achterin bij zijn team weer helemaal mis gaan met een Warmunda dat steeds meer druk zette en opportunistisch Engelse vierde divisievoetbal ging spelen. Hij gaf via aanvaller Nikic de boodschap ‘rust brengen of anders eruit’ aan zijn verdedigers door. Die boodschap is blijkbaar gezien het vertoonde spel van Voorschoten’97 nooit aangekomen in de achterste linie. Toen werd het bekende spelletje ‘Wissel ja, wissel nee’ gespeeld want waar Mohammed Kassi langs de lijn klaar stond om Bryan Hilders te vervangen werd vanuit het veld Toret als mogelijke wissel benoemd. Maar het was nog niet duidelijk of de zojuist opgelopen blessure hem nog parten speelde. Je zag de trainer zeer verbaasd reageren, maar uiteindelijk verliet middenvelder Hilders in de 71e minuut toch het veld voor de aangekondigde wissel.

zz3423-small

Het was wachten op de aansluittreffer van Warmunda, maar ondanks prima acties van Bilal el Kourami vanaf de rechterflank kreeg doelman Lamrabette niet echt de zweetdruppels van angst op zijn voorhoofd. Supporters van de uitploeg, met het oor bij de iPhone en met het hart in Warmond, konden het niet geloven wat ze na rust aan vertoond spel zagen. ,,Ga nou toch eens voetballen”, werd er diverse keren wanhopig geroepen waarbij ze ook diverse goden om bijstand vroegen. Campfens besloot met de wissel van de jonge aanvaller Koen Mastemaker, speler uit de eigen jeugd en vorige week ook al tien minuten ‘geroken aan het eerste’, voor middenvelder Jochem Kest alles op alles te zetten. Druk naar voren en achterin één op eén was het enige wat Warmunda restte om nog minstens één puntje binnen te halen. Anders zou de man in de keuken van de kantine mogelijk met de bekende 96 kroketten van Wim Sonneveld blijven zitten als teleurgestelde thuissupporters direct huiswaarts zouden gaan.

Twee minuten voor tijd bracht Van Oostrom Soede met de lange Thomas van der Veldt, vorige week nog basisspeler, voor aanvaller Nikic begrijpelijk meer defensieve zekerheid binnen de lijnen. Het was echter wederom de groengele aanvaller Van den Berg die in de eerste minuut van de extra speeltijd na een scrimmage voor het doel uit een hoekschop de 0-3 binnentikte. Dat werd de eindstand en betekende ook al weer zijn zesde treffer dit seizoen. Kort erna floot scheidsrechter De Wit af waar menig supporter zeker rekening hield met nog meer extra speelminuten. ,,Voor ons maakte dat toch niet uit, want we hadden zo spelende toch niet meer kunnen scoren”, sprak een teleurgestelde Warmunda-supporter terwijl hij naar de kantine liep voor de alom zeer gewaardeerde Warmondse derde helft.

Deze drie punten voor Voorschoten’97 zorgde voor een twaalfde plek op de ranglijst met zes uit zes (16-21) waar de thuisploeg naar een negende plek zakte met tien uit zeven  (11-15). Gaan beide teams het vertoonde spel doortrekken naar hun wedstrijden komende zondag? Ze zullen zeker uit een ander voetbalvaatje moeten tappen om de drie punten binnen te halen. Want de groengelen ontvangen thuis koploper SJZ (zestien uit zeven) waar de Warmonders naar MMO gaan, veertiende en laatste in deze derde klasse (nul uit zeven). Wij zullen deze gewone competitieronde weer zeker gaan volgen.

Dat deed fotograaf Johan Kranenburg vandaag op sportpark Overbos ook op meer dan vakkundige wijze met zijn fotocamera. Deze foto’s zijn van zijn hand, zo ook het complete fotoverslag elders op deze website.

Warmunda – Voorschoten’97 0-3 (0-2). 10. Van den Berg 0-1, 45.+2. Nikic 0-2 en 90.+1. Van den Berg 0-3. Scheidsrechter: J. de Wit. Toeschouwers: 150.

Warmunda: Van Dam, De Taeye, Solleveld (59. Ten Have), Witteman, Arnst (46. Belmamoune), El Kourami, Kest (82. Mastemaker), B. van Noort, Esman, Kramer en J. van Noort.

Voorschoten’97: Lamrabette, Toret, Hogewoning, Van Veen, Adriaanse, Wassenaar, Nikic (88. Van der Veldt), Hilders (71. Kassi), Van den Berg, Elligens (46. Van den Heuvel) en Van der Maas.

Foto’s: J.P.Kranenburg (fotoreportage volgt)

 

 

Gerard Bol
Gerard Bol
Spraakmaker, ook actief voor RTV Katwijk, gaat volledig op in verslaggeving. Duizendpoot, aanstekelijk enthousiasme, gek op rubriek Latje Trap.

Must Read