Koetshuis Cup- Het was de grote vraag hoe Voorschoten’97 zich zou manifesteren op de Kooltuin in de kwartfinale van de Koetshuis Cup. De ploeg van André Lourens speelt komende zaterdag tegen SVC’08 en een week later tegen Neptunus/Schiebroek. Duels die naar alle waarschijnlijkheid grotendeels bepalend gaan zijn of de geel-groenen nacompetitie mogen gaan spelen voor lijfsbehoud of dat het noodgedwongen zal moeten afzinken naar de tweede klasse. Tegenover de vraag over de inspanningen van Voorschoten’97 stond de kwestie of FC Rijnvogels, in dit geval het tweede team/Onder 23, weer een stap zou kunnen zetten richting de finale na het winnen van de beker vorig seizoen. De vragen werden uiteindelijk beantwoord.

Het was koud en kil op de Kooltuin. Terwijl de lente zich een paar keer liet zien in de voorbije tijd was het nu ronduit meer weer dat past bij de winter. Dus was het hopen op hartverwarmend spel. Met het hart werd in elk geval zeker gespeeld. Voorschoten’97 toonde aan dat het ritme wil houden richting de ontknoping van de competitie. Lourens moest het doen zonder onder meer Chris de Lange en Peer van Paassen, maar kon toch beschikken over zeventien spelers. Bij de Katwijkers ontbrak Thijs van Kruistum, die ondertussen zeer bruikbaar is bij de hoofdmacht van FC Rijnvogels. De Katwijkers strijden net als Voorschoten’97 tegen degradatie.

Shemiel Constancia namens de gasten en Ogür Kaya waren de eerste spelers die het net trachtten te vinden. Hun inzetten waren echter opwarmers voor de beide doelmannen. Rond de tiende minuut zocht Constancia Youri Looyestijn, maar die kwam een teenlengte en iets meer tekort om de 0-1 af te drukken. Na een fase van aftasten kreeg Lesley van Hemert de grootste kans na een prima actie van Tim de Koning, die zijn club vorige week het ja-woord heeft gegeven voor een vervolg op Adegeest. De dit keer linksback raakte de bal echter niet vol en zo kwam FC Rijnvogels goed weg. Dat gebeurde later wel meer overigens. De grootste kans voor de thuisploeg leek echter de voorsprong te betekenen. Van dichtbij wist Beyersbergen Marcel Quax echter niet te verschalken. Hier kon met gerust hart worden gesproken van een fantastische redding van de goalie. Even voor rust had Hamza Chicki een Arjen Robben-achtige actie in huis. De aanvaller trok van rechts naar binnen en vuurde vervolgens op het Katwijkse doel. De bal ging nu net naast. Looyestijn raakte vervolgens nog de lat en de rebound voor Constancia was nauwelijks te missen, maar dat gebeurde toch wel. Zo was er niet gescoord voor de rust, waar dat zeker mogelijk was geweest.

In de tweede helft ging Voorschoten’97 door waar het gebleven was. Veelvuldig balbezit en de ploeg had ook merendeels de controle over de tweestrijd. Toch waren de uitbraken van de formatie van Antoin Hoovers en Huig Hoek zeker niet ontbloot van gevaar. Zo kon de ingevallen Paul Meeuwisse een keer richting de eveneens ingevallen Stefan van der Niet. De doelman bewaarde zijn kalmte en voorkwam de 1-0. Na knullig balverlies bij Donovan Valies mikte Leon Houwer over. Beyersbergen kwam nog dichterbij een treffer, maar zijn inzet ging zo ongeveer vijf centimeters naast. In die fase kregen de roodhemden dus de kansen, terwijl Voorschoten’97 juist veelvuldig op de helft speelde van de gastheer.

Met nog minder dan een kwartier op de klok draaide Constancia zich sterk vrij en had de puntspeler de hoek voor het uitzoeken. Het moest echter hard en hoog en zo zeilde de bal over Gert Jan Vlieland en zijn doel. Aan de andere kant trof nu Kaya de lat en eigenlijk was het onverklaarbaar dat de blanco score nog steeds niet omver gekegeld was. Er werd al min of meer rekening gehouden met strafschoppen toen alsnog de ban werd gebroken. Stef Onderwater zag Van der Niet te ver voor zijn doel staan en de middenvelder liet het leder binnen ploffen bij de verste paal. Absoluut een fraaie treffer en dus dan eindelijk een doelpunt op de Kooltuin. Voorschoten’97 probeerde nog een paar minuten aan te dringen en de gelijkmaker te forceren, maar het beste was er inmiddels vanaf. Kaya maakte er in de laatste tellen 2-0 van FC Rijnvogels plaatste zich zo voor de halve finale. Daarin zal FC Boshuizen de nieuwe uitdager zijn van de bekerhouder.

Voor Voorschoten’97 wordt het er nu op of onder in de resterende vier competitieduels. Het veldspel zag er ook nu bij vlagen redelijk uit, maar het is voor Lourens en zijn manschappen te hopen dat de trekker de komende weken wel wordt overgehaald anders wordt winnen heel lastig. En winstpartijen zijn nu eenmaal nodig om het vege lijf te gaan redden.

Basisopstelling FC Rijnvogels: Vlieland, Varkevisser, Guijt, Van der Gugten, Aulic, Onderwater, De Vries, Heemskerk, Houwer, Kaya, Beyersbergen.

Basisopstelling Voorschoten’97: Quax, Isik, Apaydin, Simonis, Van Hemert, Bakker, Blazques, De Koning, Chickhi, Constancia, Looyestijn.