Tweede klasse C (zaterdag)- Ook de tweede derby voor Lugdunum heeft drie punten opgeleverd. Moest eerder TAVV er met 4-1 aan geloven in de Kikkerpolder, nu moest DoCoS met 2-1 buigen. De stadsderby liet duidelijk twee gezichten zien. Lugdunum had vrijwel de volledige regie voor de doelwisseling, terwijl de formatie van Nico van der Salm na de eerste helft het betere van het spel had. De thuisploeg verdiende de zege al met al zeker. Lugdunum zette meer de tanden in het Leidse onderonsje dan de withemden dat deden. De ploeg van Jan Wansink, Henk de Cler en Henk Kersten leidt de dans nu met de volle buit uit drie wedstrijden. DoCoS won al eens, speelde gelijk en verloor dus nu voor het eerst en bleef steken op vier punten.

Bij DoCoS waren er tal van omzettingen ten opzichte van vorige week toen RCL op bezoek kwam in het Morskwartier. Steven Knijnenburg, vorige week geblesseerd geraakt, bleef aan de kant en Pieter Maat verving de centrale verdediger opnieuw. Nils Slingerland speelde in plaats van Mitchel Klein en Seven Ravensbergen en Joshua Overvliet werden vervangen door Thomas Goebel en Rick Siere. Lugdunum opereerde zonder Cem Isitir, die naast de van een blessure teruggekeerde  Houssin Bezzai op de bank zat. Jochie Sebrechts is nog in geen velden of wegen te bekennen bij de kikkers.

Het eerste gevaar kwam van Adam Atif, die een uitstekende eerste helft zou spelen. De middenvelder trachtte Mitchel van Abswoude van grote afstand te verschalken met een bekeken trap. De bal ging een paar meter naast het doel, maar de nummer tien liet meteen zien over een flink portie inzicht te beschikken. Na ruim tien minuten leek Lugdunum op voorsprong te komen. Arash Latifi had een afgemeten voorzet in huis die door Soufiane Boukhidous beheerst werd afgerond. Althans zo leek het. De kopbal kwam uiteindelijk via de binnenkant van de paal in de handen van Van Abswoude, die zo met de schrik vrij kwam.  Het enige ‘wapenfeit’ van DoCoS was eigenlijk een gele kaart voor Simon Joubij na een overtreding op Tim de Cler.

Lugdunum behield veruit het meeste balbezit en Atif had een schuiver in huis die werd gepakt door de sluitpost van DoCoS. Met wat meer overzicht hadden Boukhidous en Martijn van Leeuwen er kort daarna via een een-tweetje 1-0 van kunnen maken, maar de treffer bleef nog uit. Ook omdat Sergio Vrede kort daarna in kansrijke positie, na weer voorbereidend werk van Atif, niet goed anticipeerde op een heerlijke voorzet.

Halverwege werd DoCoS eindelijk een keer gevaarlijk. Goebel zag een schot net naast gaan. Het werd ook tijd voor de bezoekers om zich meer te laten zien, maar daar kwam in de fase na dat schot weinig meer van. Binnen drie minuten scoorde Lugdunum tweemaal. En dat waren prima treffers van de thuisploeg. Atif speelde met oog voor zijn medespeler Martijn van Leeuwen goed in en op zijn beurt werd Boukhidous bediend. Zijn schuiver was te machtig voor Van Abswoude. Kort daarna mocht de spits zich weer laten feliciteren, waarbij ook nu Atif een aandeel voor zich opeiste. DoCoS leek weerloos en apathisch  in die fase.

Rick Siere moest zich laten wisselen aan de kant van DoCoS en daardoor kon Overvliet alsnog zijn minuten maken. De middenvelder moest toezien dat ook de volgende kans voor de kikkers was. Weer Atif stuurde Van Leeuwen met een bal met curve weg en Van Abswoude kon maar net op tijd zijn om Van Leeuwen van scoren af te houden. De laatste kans in de eerste helft was wel voor DoCoS. Joubij speelde zich goed vrij en legde af op Lars de Ridder. Zijn poging ging over het Lugdunum doel.

In de tweede helft kwam Klein binnen de lijnen voor Slingerland, die niet geheel in orde bleek te zijn (enkelblessure, red.). Ook de tweede DoCoS wissel sorteerde nog weinig effect. Wel werd Lugdunum nu vastgezet op eigen helft, maar tot kansen kwam het in het eerste kwartier nog niet. Dat veranderde toen Vrede Goebel voor de sokken liep. De grensrechter van Lugdunum was van mening dat de overtreding buiten de zestien was gemaakt en later zou Goebel bekennen dat het geen strafschop was. Chris van Empel hield het hoofd koel vanaf elfmeter en zo was er eindelijk sprake van een echte wedstrijd.

DoCoS drong meer aan en Kevin Wassenaar moest aan de bak op een goed schot van De Ridder. Maat kwam koppend in de buurt van de gelijkmaker en Lugdunum leek goed weg te komen bij een overtreding op Overvliet. De scheidsrechter wilde niets van een tweede pingel weten en zo bleef Lugdunum aan de goede kant van de score staan. Er volgden nog wel enkele hachelijke momenten voor de koploper, maar in de laatste minuten kwam Lugdunum toch het dichtst bij een derde treffer. Eerst mikte de ingevallen Bilal Karasahin over de ver uitgekomen Van Abswoude, maar de doelman kon nog net op tijd redding brengen voor de doellijn. Een paar tellen later kon de doelman niet worden verschalkt door Ozan Isitir. Het deed aan de uitslag en de zege van Lugdunum niets af.

DoCoS had al met al te weinig gebracht en was te laat aan de wedstrijd begonnen. Lugdunum toonde vooral voor rust aan dat de ploeg niet toevallig bovenaan staat, hoewel er vanzelfsprekend nog weinig te zeggen valt over de onderlinge verhoudingen in deze competitie.

Lugdunum-Docos 2-1 (2-0). 26. Boukhidous 1-0, 28. Boukhidous 2-0, 64. Van Empel 2-1 (strafschop). Scheidsrechter: Ebink. Toeschouwers: 225.

Lugdunum: Wassenaar, Berdai, Schaafstra, De Cler, N.Atif, Latifi, Vrede, A.Atif (88.Karasahin), Van Leeuwen (77.Bezzai), Boukhidous, O.Isitir.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Maat, Peet (81.Van Meegen), Joubij, Siere (34.Overvliet), Goebel, Slingerland (46.Klein), Van Empel, De Ridder.

Foto’s: J.P.Kranenburg