Valken’68 moet in de eerste ronde van de nacompetitie zien af te rekenen met Nieuwenhoorn. Een geduchte tegenstander. De club die zich na het seizoen 2013/2014 terugtrok uit het zondagvoetbal als Hoofdklasser, kroonde zich vorig seizoen tot kampioen in de derde klasse en deed dat twee seizoenen daarvoor in de vierde klasse. Dit seizoen eindigde de ploeg uit Hellevoetsluis als tweede in de tweede klasse, op zes punten achterstand van kampioen Heerjansdam, en mag zodoende hopen op de derde promotie in vier jaar tijd. De in het zuiden van Zuid-Holland actieve tegenstander van Valken beleefde een goede eindspurt, want in de eerste en tweede periode eindigde het nog respectievelijk als zesde en vierde. Gezien de resultaten van de laatste weken en het zelfvertrouwen die er heerst bij trainer Arie van Duijn lijkt het erop of de Valkenburgers de juiste vorm hebben om ver te kunnen komen met als doel het heroveren van het eersteklasserschap. Maar Valken is dus gewaarschuwd, want ook Nieuwenhoorn lijkt op het juiste moment te pieken. De eerste ontmoeting vindt zaterdag plaats op ’t Duyfrak, terwijl de return in Hellevoetsluis dinsdag 23 mei wordt afgewerkt. Mocht Valken’68 overleven, dan wacht een confrontatie met het Scheveningse SVC’08, of DCV uit Krimpen aan den IJssel, dat in dezelfde poule als Nieuwenhoorn de derde periode naar zich toe trok.

In de halve finales van de nacompetitie om een plek in de eerste klasse neemt DoCoS het zaterdag thuis op tegen ARC, om drie dagen later in Alphen aan den Rijn op te gaan voor de return. Overigens willen zowel ARC als DoCoS dat duel verplaatsen van 19:00 uur naar 20:00 uur, maar zijn zij nog in afwachting van groen licht vanuit de KNVB. DoCoS sloot afgelopen zaterdag het reguliere seizoen af met een moeizame 1-0 zege op subtopper CWO. De billen van aanvaller Roy Elkerbout maakten het verschil tegen de Vlaardingers, want na een pass van Melvin Zweistra belandde de bal in een carambole via het achterwerk van de rossige spits in het doel. Trainer Nico van der Salm was na afloop dolblij voor zijn manschappen. ,,Op basis van het hele seizoen is deze prijs dik verdiend.” De succescoach was overigens content dat RCL zijn sportieve plicht vervulde. ,,Daar ga ik Stefan Luykx nog voor bedanken.” Gezien de achtergrond van beide clubs zou het een hele stunt zijn wanneer DoCoS over twee wedstrijden ARC van zich af zou schudden. De Alphenaren waren enkele seizoenen geleden nog actief in de top van het amateurvoetbal. Qua omvang van de club zou het min of meer een ramp zijn voor ARC om af te dalen naar de tweede klasse, terwijl DoCoS juist geen enkele druk zal voelen om ‘te moeten’ tijdens het toetje van het seizoen. DoCoS en ARC speelden eerder dit seizoen al eens tegen elkaar. In de voorbereiding op het huidige seizoen ontmoetten beide clubs elkaar in de bekercompetitie. In Alphen aan den Rijn won ARC toen met 2-0 van DoCoS.

Mocht DoCoS erin slagen ARC de loef af te steken, dan zou het zomaar met RCL uit kunnen gaan vechten wie er naar de eerste klasse gaat. Om in de finale van de nacompetitie te komen, moet de ploeg van Luykx eerst een tweeluik met Hellevoetsluis goed zien door te komen. Een opponent die in dezelfde poule als gemeentegenoot, en tegenstander van Valken’68, Nieuwenhoorn, uitkwam. De club die sinds 1997 en 2012 tussen vierde en derde klasse schipperde en de laatste vijf jaar, met uitzondering van 2014/2015 (toen derde klasse), in de tweede klasse acteert. Promotie naar de eerste klasse zou kortom een unicum zijn voor de ploeg met een wit/rood-tricot. De competitie sloot VV Hellevoetsluis met een opzienbarende uitslag af. Tegen het al gedegradeerde Spirit werd met liefst 7-2 verloren. RCL, dat in de laatste speelronde juist keurig met 4-0 won van DSO lijkt gezien de huidige vorm en de tweede plaats op de ranglijst dan ook favoriet.