maandag, april 15, 2024
HomeDerde klasseASCVoorbeschouwing derde klasse (za en zo), speeldag 10

Voorbeschouwing derde klasse (za en zo), speeldag 10

-

Voorbeschouwing derde klasse A

Zaterdag 2 december

Kagia- VV Leiden

Bij de terugkeer in West 2 slaat Kagia beslist geen onaardig figuur: na zeven wedstrijden staat de club precies middenin de ranglijst op de zevende plaats. Misschien had de ploeg van Anton Wijsman wat hoger ingeet, maar de blessuregolf lijkt oneindig. Daarnaast blijkt West 2 beduidend sterker dan West I. Thuis won de ploeg slechts eenmaal en kreeg drie keer klop. Dat moet wel anders zal men in Lisserbroek denken. En het sinds afgelopen zaterdag op de laatste plaats bivakkerende VV Leiden lijkt het ideale slachtoffer. Niets lijkt de Leidenaren nog te lukken. Er werd een tijdje goed gevoetbald, maar punten leverde dat niet op. Al het optimisme lijkt inmiddels wel verdwenen na het troosteloze verlies tegen Blauw Zwart. Trainer Cees van Tongeren was diep teleurgesteld en constateerde niet voor de eerste keer dit seizoen dat er meer in had gezeten. ‘Dat hebben we al te vaak gehoord’, horen we de volgers van VV Leiden denken. De periode na de winterstop werd zelfs al genoemd als het gaat over betere resultaten. Dat zegt wel wat over hoe men naar Lisserbroek reist. Daar werd bekend dat Anton Wijsman stopt als trainer na dit seizoen. Hij en zijn mannen zullen er zonder enige twijfel nog een mooi seizoen van willen maken. De eerstvolgende prooi is VV Leiden, dat zich overigens wel als eerste plaatste voor de volgende ronde van de LAV Cup.

Koudekerk-Zwammerdam

Een clash tussen deze min of meer buren is altijd bijzonder en staan in feite los van de positie op de ranglijst. Het derbygevoel zal nu al in beide kampen heersen. ‘Damme’ kreeg er ongenadig van langs tegen Van Nispen mede door het tamme verzet en een complete off-day van de spelers van Rob de Lange. Daar hoeft Koudekerk in ieder geval niet op te rekenen zaterdag. De ploeg zelf speelt wisselvallig, maar sprokkelt de punten zoals in de voorbije speelronde tegen DWO (2-2). Debet aan de wisselvalligheid is het vertrek van enkele dragende spelers zoals Sander Blijleven en het gegeven dat de withemden ook met veel blessureleed te maken hebben. Ronald Rosdorff, de trainer van Koudekerk, is druk bezig een nieuwe eenheid te smeden en een zege op de streekgenoot zal daar zeker bij helpen. Vorig jaar wonnen de bezoekers met 0-2 en Zwammerdam zou blind voor weer zo’n resultaat tekenen. Een bijkomend pluspunt is dan ook nog dat de club wat los komt van de onderste plaatsen. Een gelijkspel ligt echter meer voor de hand, zo schatten we in.

LSVV’70-Be Fair

Dat de studentenploeg een hoogst intelligent gezelschap is zal iedereen beamen, zij zelf voorop. Dat er desalniettemin oliedom gehandeld kan worden bleek tijdens de wedstrijd tegen WDS. ‘Een verschrikkelijke pot’, ‘pover’ en ‘vier man stonden te pitten’ zijn kwalijke quotes uit het wedstrijdverslag heren van de cultclub! Voor de wedstrijd tegen Soccer Boys vlogen de snedige opmerkingen over de naam van die club de volgers via Twitter om de oren en gevreesd mag worden dat het bij Be Fair niet anders zal zijn. Ons advies voor LSVV is om het niet alleen bij verbale creativiteit en slagvaardigheid te laten, vertaal dat nu ook eens voetballend op het kunstgras van het Wim Mugge Sportpark. Beschouw het feit dat Be Fair derde staat en nog ongeslagen is als een nietig detail. Laat de voeten nu ook weer eens spreken.

Voorbeschouwing derde klasse A

Zondag 3 december

ASC-FC Rijnland

Na de zege op Stompwijk’92 heerste er voorzichtig optimisme bij de Oegstgeestenaren in de aanloop naar de wedstrijd tegen RKDES. De ploeg deed het meer dan verdienstelijk, maar moest het afleggen tegen een lepere en verdedigende tegenstander. Zondag moet men de degens kruisen met het eveneens verliezende FC Rijnland afgelopen zondag. Deze club had als geldig excuus dat er wel héél veel spelers ontbraken en men zelfs half geblesseerde voetballers het veld in moest sturen. Misschien wordt deze boodschap handenwrijvend door Mo Bougrine en zijn mannen ontvangen: hier valt van te winnen! FC Rijnland herbergt echter nog genoeg kwaliteit om het ASC zeer moeilijk te maken. Bovendien zal de ploeg anders starten dan met het gebrek aan beleving die Rob van Noort afgelopen weekend nog signaleerde. Beide teams kunnen garen sparen bij winst: de bezoekers houden aansluiting bij de top en ASC nestelt zich wat hoger in de middenmoot. Het is een interessante uitdaging voor de trainers: vol voor de winst gaan of voorzichtig vanuit een gesloten defensie opereren? Vorig seizoen werd het 1-0 voor de thuisploeg, toen nog op het karakteristieke oude complex.

Bernardus-SJZ

Bernardus kreeg ongenadig op hun falie van Stompwijk’92 zondag jongstleden. Met maar liefst 6-0 moest de ploeg uit Hazerswoude Rijndijk afdruipen. Overigens was het niet zo dat Bernardus geen kansen kreeg, zo eerlijk was Erik van Manen, trainer van Stompwijk’92, ook wel. SJZ perste er een gelijkspel uit tegen Warmunda. De Zoeterwoudse mannen zullen niets liever doen dan het wankele zelfvertrouwen van Bernardus een nieuwe deuk geven. Bijkomend voordeel: de ploeg wordt gelijk op vijf punten gezet in de strijd om de laatste plaatsen. Voetbalkenner en trainer Ludo Pistorius kent ongetwijfeld de zwakke en sterke kanten van de bezoekers en zal voor de juiste strijdwijze kiezen. Bernardus, vorig seizoen nog kampioen in de vierde klasse, lijkt een van de zwakke broeders in de afdeling en dus moet er simpelweg gewonnen worden. Thuis pakte de ploeg van Marcel Vondeling zelfs nog geen enkel puntje. De laatste weken steekt Daan Hoogbruin in een glanzende vorm bij SJZ en wellicht kan hij zijn teamgenoten op het goede spoor zetten.

Warmunda-Stompwijk’92

Op de training is het allemaal zo makkelijk. Bij het onderdeel afronden ramt menig speler de bal achter de wanhopig graaiende doelman. Maar dan komt het er op aan in de wedstrijd: en of er wordt finaal gemist of de doelman van de tegenpartij plukt het leer eenvoudig uit de lucht. Warmunda miste zondag tegen SJZ een eindeloze reeks kansen en uiteindelijk ook de zege. Trainers weten dat je het benutten van kansen nauwelijks kunt oefenen. Alan Campfens mag alleen maar hopen dat zijn mannen wat efficiënter met de mogelijkheden om gaan. Dat lijkt wel nodig tegen het wisselvallige en daardoor niet te onderschatten Stompwijk. De middenmoot zit heel dicht bij elkaar in de derde klasse A. Verlies doet je een aantal plekken duikelen terwijl je bij winst tegen de subtop aan kunt schurken. En dat is wat Warmunda wil. Afmaken die kansen is het motto voor de Warmonders zondag aanstaande. Vorig seizoen werd het 3-2 op sportpark Overbos.

Voorbeschouwing derde klasse B

SEP-Voorschoten’97

Uitermate knap won Voorschoten’97 (4-3) van het op de tweede plaats staande Graaf Willem II VAC. Het werd een late zege, maar niemand in Voorschoten maalde daarom. Wordt SEP de volgende prooi voor de selectie van Huub van Oostrom Soede? Afgaande op de ranglijst wel, maar de derde klasse B is volkomen onbekend terrein voor Voorschoten’97 en een verrassing ligt wekelijks op de loer. Sport en Plezier uit Delft won slechts een maal, van WIK, en verloor thuis alles. Voorschoten’97 heeft onlangs naar routiniers uit lagere elftallen moeten terug grijpen om wat meer schwung in het team te krijgen. Een nieuwe zege kan dat nog eens versterken en ook het zelfvertrouwen een boost geven. Voetballen kunnen de heren wel, maar juist op de hiervoor genoemde aspect liet men het wel eens afweten. Kan Voorschoten’97 het ontluikende optimisme waar maken?

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read