maandag, april 15, 2024
HomeDerde klasseASCVoorbeschouwing derde klasse (za en zo), speeldag 9

Voorbeschouwing derde klasse (za en zo), speeldag 9

-

Voor de LAV-clubs was het afgelopen weekend weinig succesvol. Op de zaterdag wisten alle deelnemende clubs niet te winnen, op zondag wonnen alleen ASC en Warmunda. Daarom hopelijk in speelronde 9, het begin van de tweede periode, betere prestaties. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Zaterdag, derde klasse A

VV Leiden, dat afgelopen zaterdag met 2-0 onderuit ging in Koudekerk, speelt in eigen huis een staartduel met hekkensluiter Blauw-Zwart. De Leidenaren staan voorlaatste en de voorsprong op de Wassenaarse formatie bedraagt slechts één punt. Vorig seizoen troffen de ploegen elkaar in de vierde klasse, die door beide via de nacompetitie werd verlaten. VV Leiden, dat als vierde eindigde, verloor destijds de thuiswedstrijd met 2-3 van de uiteindelijke nummer twee Blauw-Zwart. Erik Bakker en Roland Middelkoop scoorden destijds voor Morschbewoners. In Wassenaar eindigde het heenduel in september vorig jaar in 2-2.

Zwammerdam staat maar net boven de gevarenzone. De ploeg van trainer Rob de Lange kwam afgelopen weekeinde niet verder dan 1-1 tegen middenmoter DWO. Spits Daniel van Leeuwen schoot namens ‘Damme’ in de slotfase nog op de paal. Al was een gelijkspel volgens verdediger Ruben de Bruin terecht. ,,Een uitslag die gezien de krachtsverhoudingen terecht is denk ik.” De komende tegenstander is het sterke Van Nispen, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen BSC ’68. Wint Zwammerdam, dan is de middenmoot plotseling weer binnen bereik.

LSVV ’70 verloor afgelopen zaterdag met 1-4 van het nog ongenaakbare Soccer Boys en dat betekende de eerste thuisnederlaag van dit seizoen voor de Leidse studentenploeg. De huidige nummer elf treft in Driebruggen WDS, dat twaalfde staat met één punt minder. Op vreemde bodem pakte LSVV overigens nog geen enkel punt, want bij Van Nispen (2-0), FC Oudewater (4-1), DSVP (4-2) en Zwammerdam (4-1) werd verloren. Het wordt dus hoog tijd voor resultaten in uitduels.

Kagia is nog altijd de hoogst genoteerde LAV-club in de derde klasse A met een zevende plek, ondanks de 1-2 nederlaag tegen Be Fair. In die wedstrijd lieten de Lisserbroekers punten liggen, want twee kostbare fouten werden de veel beter voetballende thuisploeg fataal. ,,We waren de bovenliggende partij, maar maakten kostbare fouten”, zei trainer Anton Wijsman na afloop. ,,We waren uiteindelijk niet bij machte om de kansen te verzilveren. Te weinig raffinement om de wedstrijd naar ons toe te trekken. Het zit ons wat blessures betreft ook niet mee, maar het tij zal toch wel een keer gaan keren.” In de eerste wedstrijd om de tweede periode gaat Kagia op bezoek bij DSVP, dat een gelijk aantal punten heeft (10).

Zondag, derde klasse A

FC Rijnland verloor zondag in de topper tegen Nicolaas Boys, dat in punten op gelijke hoogte kwam met de Leidenaren. De Nieuwveners hebben echter nog een duel tegoed tegen WVC en kunnen in januari de eerste periode binnenslepen. Komend weekend staat er wederom een topduel op het programma voor Rijnland, thuis tegen nummer twee Altior. De formatie van Paul Pikaar verloor dit seizoen nog niet op eigen bodem, dus dat spreekt in het voordeel.

ASC stond een paar weken terug nog bij de onderste ploegen, maar dankzij twee zeges op rij tegen respectievelijk Warmunda (0-1) en Stompwijk ’92 (4-2) zijn de Oegstgeestenaren inmiddels opgeklommen naar de zevende plek. De achterstand op de huidige top drie is slechts vier punten. Kan ASC de goede reeks doortrekken in de uitwedstrijd tegen RKDES? De nummer vier uit Kudelstaart heeft een voorsprong van drie punten op de mannen van Mo Bougrine.

Net als ASC staat Warmunda op een puntenaantal van twaalf na acht wedstrijden. Afgelopen zondag werd pas de eerste thuiszege van dit seizoen geboekt op Bernardus (2-1). De Warmonders reizen in speelronde 9 af naar Zoeterwoude-Dorp, waar nummer elf SJZ de tegenstander is. Vorig seizoen eindigde de wedstrijd in een waar doelpuntenfestijn: 5-4 in het voordeel van de thuisploeg. Voor de Zoeterwoudenaren scoorden Marc Griffioen (2), Stefan Sleijser, Frank Willemse en Hans Coret. Doelpunten van Vincent Solleveld en Chafik Belmamoune (3) waren niet voldoende voor de bezoekers destijds.

Derde klasse B

In de andere poule moet Voorschoten ’97 oppassen voor het degradatiespook. Na de 2-0 nederlaag bij Full Speed staat de equipe van coach Huib van Oostrom Soede op de elfde plaats met vier punten. ,,Het was allemaal vrij kansloos”, sprak Voorschoten’97 speler Bennie Hogewoning na het verlies. ,,Daar ben ik heel eerlijk in. Ik had graag gezegd dat de tegenstander goed was, of dat we de kansen niet afmaakten, maar dat is gewoon niet zo. De tegenstander was niet goed genoeg om ons onder druk te zetten, maar wij zetten daar niets tegenover. We creëerden helemaal niets.”

De achterstand op nummer tien SC REMO bedraagt op dit moment drie punten en dus moet er flink wat gebeuren willen de Voorschotenaren omhoog kijken. Zondag is nummer twee Graaf Willem II/VAC de tegenstander. Dat lijkt op papier een lastige klus, maar wellicht kan de zwalkende ploeg voor een verrassing zorgen.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read