HomeZaterdagDerde klasseVoorschoten'97 gelukkigste tegen FC Rijnland na merkwaardige voetbalmiddag

Voorschoten’97 gelukkigste tegen FC Rijnland na merkwaardige voetbalmiddag

-

Derde klasse A (zondag)- Drie penalty’s, een keer rood en acht keer geel, twee afgekeurde doelpunten die discussie opleverden, barre omstandigheden en twee hartstochtelijk spelende teams; het was géén saaie middag aan de Mors waar de bezoekers met een 2-4 overwinning vandaan slopen.

De eerste twintig minuten waren voor de ploeg van Huib van Oostrom Soede die verdedigende slordigheden van FC Rijnland genadeloos afstraften. Al na nog geen tien minuten spelen passeerde Radenko Nikic technisch knap ‘met het buitenkantje’ keeper Jan-Willem Besselse. Kort daarop dacht Voorschoten’97 weer te doelpunten maar op advies van de grensrechter keurde de scheidsrechter het doelpunt af. Die 0-2 kwam er alsnog na een fout van Marc Cerdijn. Deze trok na afloop het boetekleed aan: ,,Het was een persoonlijke fout en ik neem alle schuld op me. De bal schoot onder mijn voet door. Mijn tegenstander kon de bal voor trekken en Voorschoten kon (Roy Elligens, red.) makkelijk scoren. Het was allemaal erg onnodig.”

De verder prima spelende Cerdijn zag dat het allemaal nog erger kon voor zijn ploeg. Eerst scoorde Boudewijn Kamphues voor FC Rijnland na knap een paar tegenstanders opzij gezet te hebben. Uit een halve draai passeerde hij keeper Abdel Lamrabette. Toen een paar Voorschoten spelers bij de daarop volgende aftrap  de scheidsrechter attendeerden op een vlaggende  grensrechter werd deze even apart genomen waarna de leidsman (laat) alsnog het doelpunt annuleerde. Het bleef op dat moment bij 0-2. Kamphues was vanzelfsprekend knap geïrriteerd en zette kort daarop een stevige tackle in met rood als gevolg. Een wel erg zware beslissing waar niet in de geest van de wedstrijd gefloten werd.

FC Rijnland kreeg evenwel nog een uitgelezen kans om op 1-2 twee te komen. Danny Kromwijk mocht van elf meter aanleggen na een overtreding. Lamrabette koos voor de goede hoek en hield de nul. De gifbeker moest voor FC Rijnland in de eerste helft tot de bodem leeg. Bennie Hogewoning mocht net over de middellijn een vrije bal nemen die ver buiten het bereik van zijn aanvalslinie richting het doel zeilde. Het leek een simpele vangbal voor Besselse te worden. De doelman kreeg het leer op zijn vingertoppen en uiterst knullig verdween de bal via de lat en paal in het doel. De 0-3 was uiterst triest voor de mannen van Paul Pikaar. Zij hadden zich duidelijk de beter voetballende ploeg getoond. Vooral het spel tussen de linies was de bezoekers vaak teveel. De gevleugelde uitsprak van Cruyff ‘als je scoort ken je niet winnen’ bleek weer eens oh zo waar. De 0-3 ruststand was dan ook zwaar overdreven.

De rode kaart van Kamphues had zijn teamgenoten tot een brok onverzettelijkheid aangezet en ook in de tweede helft, met een schier hopeloze achterstand, wist de ploeg van Pikaar van geen wijken. De 1-3 via een penalty van de zeker in de tweede helft excellerende Martijn van Leeuwen bracht nieuwe hoop in de Leidse harten. De 1-4 van Bryan Hilders was echter de doodsteek. Nikic zette bij een uitval uitstekend voor en Bryan Hilders kon bij de tweede paal de bal achter Besselse krijgen. Uiteindelijk mocht Van Leeuwen via zijn tweede (en Rijnlands derde) penalty de eindstand op 2-4 bepalen.  De eindscore had echter makkelijk pakweg  4-7 kunnen zijn.

Trainer Huib van Oostrom Soede zag echter tot zijn wanhoop zijn mannen steeds de verkeerde keuze maken als het ging om het uitbuiten van de overtalsituaties. Uiteindelijk zal het hem allemaal worst zijn geweest: de drie punten gingen mee naar Voorschoten. Voor Cerdijn was het een treurige middag geweest: ,,Je bent negentig minuten lang voetballend beter en je verliest met 2-4, het is een treurige nederlaag. We hebben denk ik een Rijnland op het veld gehad dat we allemaal zo graag zien. Een 0-3 achterstand maak je nooit meer goed. Met een opgeheven hoofd van het veld, het zal wel, maar daar koop je niks voor. Volgende week weer nieuwe kansen zullen we maar zeggen.”

Hilders noemde het een ‘krankzinnige’ zege: ,,Dit soort potjes maak je niet vaak mee. We hebben keihard gewerkt en pakken de overwinning. Dat is op dit moment het belangrijkste. Compliment aan FC Rijnland trouwens. Zij wisten niet van opgeven. Wij ook niet en daarom ben ik ook extra blij met de zege. Daar waren we echt aan toe. We willen een belangrijke rol gaan spelen in de derde periode. Dat hebben we ook beloofd  en dit is een mooi begin op weg naar de start van die derde periode.”

Acht gele en een rode kaart wekken wellicht de indruk dat het een waar slagveld was geweest  aan de Mors. Het tegendeel was waar. Zeker, het was een stevige pot, maar het respect voor elkaar verdween geen moment en dat is ook wat waard.

Voorschoten speler Robbert Toret vestigde een persoonlijk en vermoedelijk ook een clubrecord. Toen hij als wisselspeler in de negenstigste minuut het veld betrad  kreeg hij onmiddellijk een gele kaart voorgehouden omdat hij zulks deed buiten de voorgeschreven plek. Zoals gezegd; saai was het geen moment en de pen kon niet even terzijde worden geschoven.

FC Rijnland: Besselse, Ferry van leeuwen, Cerdijn, Van Noort, De Bolster, De Haas, Habraken (63. Brandt), Kamphues, Kromwijk (46. De Rooij), Martijn van Leeuwen, Oomen (46. Mink).

Voorschoten’97: Lamrabette, Van Veen, Hogewoning, Adriaanse, Van der Maas, Nikic, Oerlemans (70. Van den Heuvel), Hilders, Elligens (87. Van Beesd), Kloeke, Mulder.

Foto’s: Hidde de Meij