zaterdag, april 20, 2024
HomeZaterdagDerde klasse‘Zwammerdam moet er ook na de winterstop staan’, zegt trainer Rob de...

‘Zwammerdam moet er ook na de winterstop staan’, zegt trainer Rob de Lange

-

Als Zwammerdam trainer Rob de Lange terugblikt op het afgelopen seizoen moet hij erkennen dat zijn ploeg bijkans door de ranglijst heen stuiterde; zo leek een periodetitel binnen handbereik en zo moest enigszins angstig naar beneden gekeken worden omdat nacompetitie om lijfsbehoud dreigde: ,,Vorig jaar kon iedereen van iedereen winnen en dat gebeurde dan ook. Alleen Lugdunum stak er bovenuit. Na de winterstop verloren we een paar keer en prompt zakten we op de ranglijst. Goed, we pakten het weer op door een paar zeges, maar de prijzen waren uit zicht verdwenen. We voetbalden eigenlijk nergens meer om. Dat moet en dat gaat denk ik dit jaar anders worden.”

Zwammerdam hevelde vorig seizoen vijf A-junioren over naar de selectie van het vlaggenschip en wellicht heeft de jonge selectie ook te maken met de wisselvalligheid. ,,We speelden wel eens met een elftal met een gemiddelde leeftijd van net 21. Dan ben je vaak niet stabiel genoeg. Dat wordt dit jaar anders naar ik aanneem. Die vijf knapen zijn absolute winnaars. Ze hebben knap de pee in na een verlies en blijven na de wedstrijd ook zitten om na te praten. Zo zie ik het graag. Als groep moet je over elkaars fouten kunnen praten en elkaar kritiek durven te geven. Daar word je alleen maar beter van. Het is wat dat betreft een enorm leerjaar geweest en ik geloof oprecht dat we een stabielere ploeg zijn geworden.”

Net als elke andere dorpsclub was het verloop onder de spelers gering deze zomer. Keeper Wouter van Valen koos voor ARC en krachtpatser Kenny Blanken ging naar Alphia. Volgens De Lange is er  geen sprake van een aderlating omdat de vervanger van Van Valen al in de selectie zat, Emiel Samson bleek een meer dan waardige vervanger van Van Valen. Van nieuwkomer Daniel van Leeuwen heeft De Lange zeker verwachtingen. ,,Ik volg Daniel al een tijdje en ik weet zeker dat hij iets toevoegt aan de groep. We gaan met een selectie van een man of twintig het seizoen in en ik ga er vanuit dat dit genoeg is. Ik hoop ook van harte op sterke concurrentie waarin iedereen elkaar beter maakt. We zullen zien of dat lukt.”

Het is al eerder gememoreerd: spelers hebben buiten voetbal nog andere interesses die soms voor de voetbalsport gaan. Het wintersportseizoen loopt tegenwoordig van december tot april en spelers dan graag op de lange latten. Trainingen en wedstrijden worden zodoende gemist. Vanzelfsprekend volgt na terugkomst de bank, maar de week daarop zijn vier andere op vakantie waardoor de speler toch weer moet aantreden. Het werkt gemakzucht in de hand. Het is echter een gegeven van deze tijd.

De Lange kan moeilijk inschatten waar Zwammerdam zal staan eind van het seizoen. ,,Er zijn geloof ik negen andere verenigingen in de derde klasse. Die ken ik natuurlijk niet allemaal. Het is afwachten wat ze kunnen brengen. Ik wil echt om een periode strijden dit jaar.  Dan moeten we er ook na de winterstop staan. Ook in de beker moeten we verder komen. Met een puntje in de laatste wedstrijd zijn we een ronde verder en dat zijn we ook aan onze stand verplicht. Bij Damme hoort dit jaar een prijs.”

Mutaties:

Gekomen: Wesley Geelgoed (Herkingen’55), Kelvin Jansen (Rohda’76), Daniel van Leeuwen (Alphia).

Vertrokken: Wouter van Valen (ARC), Kenny Blanken (Alphia), Jinne Samsom (LSVV’70), Bryan van Delft (gestopt)

Beker:

2/9: Gouda-Zwammerdam 0-4

9/9: Zwammerdam-Siveo’60 2-1

16/9: Alphia-Zwammerdam

Bij minimaal een gelijkspel is Zwammerdam naar de volgende ronde.

Competitie (eerste drie competitiewedstrijden):

23/9: Zwammerdam-DSVP

30/9: Soccer Boys-Zwammerdam

7/10: Zwammerdam-VV Leiden

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read