woensdag, juni 19, 2024
HomeJeugdvoetbal6000 km onderweg voor een voetbalfestijn in Voorschoten

6000 km onderweg voor een voetbalfestijn in Voorschoten

-

Op Tweede Paasdag werd alweer voor de 14e keer het ZZF-Paastoernooi van Voorschoten ’97 gehouden, een voetbalevenement waar BVO-clubs uit binnen –en buitenland met hun O-12 selecties aan meedoen. Dit keer had de organisatie een wel heel bijzondere gast weten te strikken, te weten Spartak Tasjkent uit Oezbekistan.

Maarten Hillenaar, samen met Hans Douw en Patricia Vogel al jarenlang verantwoordelijk voor de organisatie van het toernooi, blikt terug op de ontstaansgeschiedenis van het voetbalfestijn, dat inmiddels tot ver buiten de landsgrenzen een goede reputatie heeft opgebouwd.

Hillenaar: ,,Toen Voorschoten ’97 (za) in 2004 promoveerde naar de Hoofdklasse, destijds het hoogste amateurniveau van Nederland, wilde onze toenmalige jeugdcoördinator, Mario Koswal, een groot D-toernooi organiseren. Het eerste jaar bestond het deelnemersveld  uit (top)amateurclubs. In de loop der jaren sloten ook BVO-clubs zich aan, eerst uit Nederland, later kwamen daar ook buitenlandse clubs bij.’’ Anno 2018 is gastheer Voorschoten’97 nog de enige amateurclub die aan het toernooi meedoet.

Dit jaar waren naast Spartak Tasjkent ook de Belgische topclubs Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en Sporting Lokeren als buitenlandse gasten aanwezig. Het toernooi heeft in de loop der jaren aardig wat talenten op bezoek gehad die later doorbraken in de Eredivisie. Zo deed in de editie van 2005 Feyenoord mee met jonge talenten als Jean-Paul Boëtius, Terence Kongolo en Karim Rekik en later kwam ook Jethro Willems(nu Eintracht Frankfurt) namens Sparta op Sportpark Adegeest in actie. Naast oog voor het sportieve gedeelte heeft Voorschoten ’97 beslist ook aandacht voor het goede doel. Net als in voorgaande jaren  mocht het Zeldzame Ziekten Fonds (ZZF) ook nu weer rekenen op een gulle bijdrage van de organisatie.

De editie van 2014 staat Hillenaar nog helder voor de geest, omdat hij in dat jaar werd verrast met een wel heel bijzondere aanmelding.  Hillenaar:,, Ik zag begin 2014 een mailtje van AC Milan in mijn mailbox verschijnen met het bericht dat ze interesse hadden om aan ons toernooi mee te doen. In eerste instantie dacht ik nog aan een geintje, maar al snel bleek dat het een serieus verzoek uit Italië betrof. AC Milan komt trouwens alleen als je alle kosten voor je rekening neemt, dus de vliegtickets, de rekeningen van de overnachtingen in hotels en restaurants. Gelukkig konden wij een sponsor vinden die bereid was om deze kosten voor zijn rekening te nemen.’’

Dat AC Milan bij Voorschoten ’97 uitkwam is niet toevallig. Het inmiddels vermaarde internationale voetbaltoernooi staat goed aanschreven bij clubs in binnen-en buitenland. Anderlecht, toch een erkende topclub in België, wilde beslist nog op Tweede Paasdag in Voorschoten meedoen, alvorens zij vertrokken voor een 5-daagse trip naar Turkije.  De formule: goede organisatie plus gemoedelijke sfeer is door de jaren heen zeer succesvol gebleken. Bij elke wedstrijd van het toernooi is er zelfs een door de KNVB afgevaardigd arbitraal trio geregeld. De clubs weten waar ze aan toe zijn (‘afspraak is afspraak’,  zeggen ze in Voorschoten) en komen jaarlijks met Pasen graag weer terug naar Voorschoten. Voor de spelertjes zelf zijn de 300 pizza’s, die na afloop van het toernooi op het hoofdveld worden geserveerd , een andere belangrijke reden om op zich op een terugkeer naar  Sportpark Adegeest te verheugen.

Voor het goed organiseren van het voetbaltoernooi zijn vele handen nodig. Op de toernooidag zelf zijn zo’n 25 vrijwilligers de hele dag in touw om alles in goede banen te leiden, daarnaast zijn er nog vele gastouders betrokken bij het evenement middels het verlenen van onderdak voor met name de Belgische jeugdvoetballertjes.

Het Oezbeekse Spartak Tasjkent kwam dit jaar met een gezelschap van 45 personen (spelers en begeleiding) naar Voorschoten en moest daarvoor een reis van maar liefst 6000 km afleggen. Afgelopen vrijdag landde de groep in Parijs, het Paasweekend overnachtten ze in Duinrell en brachten ze een bezoek aan de Future Cup en de Arena. Woensdag vertrekt  de groep naar Bulgarije voor een volgend toernooi. Hillenaar:,, We zijn via een relatie van een sponsor in contact met Spartak Tasjkent gekomen. Deze relatie heeft het ook mogelijk gemaakt dat de club hier aanwezig kan zijn. Voor ons is Spartak Tasjkent toch wel een speciale een gast,  want nog nooit heeft een club zoveel kilometers moeten reizen om hier aanwezig te kunnen zijn.”

Het toernooi van dit jaar werd gewonnen door SC Heerenveen, dat in de finale na strafschoppen te sterk was voor de jeugdige talenten van Anderlecht. De Friezen mochten uit handen van de Ambassadeur van België  de ZZF PaasCup 2018 in ontvangst nemen. De organisatie kon na afloop tevreden terugkijken op een opnieuw zeer geslaagd Paastoernooi.

In 2019 kan het toernooi dus alweer zijn 3e lustrum vieren. Hillenaar, Douw en Vogel  zullen er vast alles aan doen om het jubeljaar van een passend deelnemersveld en dito omlijsting te voorzien!

Foto’s: met dank aan Jan Schouten

Meer weten: bezoek gerust de website van Voorschoten’97

 

 

Must Read