maandag, mei 27, 2024
HomeUit de oude doosDruk bezette ‘pensionado’ Ruud de Groot zo fit als een hoentje

Druk bezette ‘pensionado’ Ruud de Groot zo fit als een hoentje

-

De monumentale deur van – wat later zal blijken – het van alle gemakken voorziene en met smaak  ingerichte woonhuis zwaait met zwier open. ,,Welkom, heren van het goede leven.” Fotograaf Johann Kranenburg en ik worden over het algemeen gastvrij ontvangen, maar deze begroeting op een sombere dinsdagmorgen, zorgt voor een glimlach van oor tot oor. Opgegroeid in de Leidse Tesselschadestraat, de in de voetbalwereld gepokt en gemazelde Ruud de Groot woont, evenals ‘collega’ Louis van Gaal in Noordwijk.  Hij is weliswaar 71 jaar en met pensioen, maar oogt zo fit als een hoentje, een hooguit begin 60-er, afgetraind, geen grammetje vet te veel.

,,Ik zit nu wel in de nadagen van mijn trainersloopbaan, maar ben nog een druk baasje”, klinkt het.  ,,Ja, ik geef nog samen met Kevin van Zon en Dennis van den Ing trainerscursus voor de KNVB in Wassenaar  en Amsterdam aan zo’n 30 studenten, verzorg  bijscholingscursussen  voor de VVON, en maak wedstrijdanalyses voor collega Paul van der Zwaan. Ik wil bij de les blijven, het vak bijhouden, op de hoogte zijn van het niveau in deze contreien en van wat er speelt binnen en buiten het veld.”

De gepeesde Ruud heeft er al een duurloop opzitten. Dat doet hij minstens 3 keer per week, samen met Renske. Bewonderend: ,,Zij is rank en slank , loopt en fietst  als een beest. Wat dat betreft ben ik geen partij voor  haar. Ze moet zich inhouden.”

Ruud de Groot zwaait af als voorzitter van de Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland en wordt benoemd tot Lid van Verdienste. Rechts: Arnold Westen, de kersverse preses.

Ondeugend

Na de vroege warming-up heeft hij nog even een uurtje boven in de fitnessruimte aan zijn conditie gewerkt. Ook nog gefietst? ,,Nee, ik ben geen fietser, krijg ik pijn van aan mijn zitvlak. Terwijl met de ultramoderne Nespresso een geurige koffie wordt bereid en met mega-speculaas  (“Vroege Sinterklaas”) gepresenteerd, vertelt  de gymnastiek docent van weleer over  zijn zoon Mark die weliswaar bij Ajax op selectietrainingen geweest is, maar dat is niets geworden, maar wel met succes  afstudeerde en als doctorandus koos voor een carrière in de ICT/Marketing.

Het feit dat ‘opa’ 4 tegen 4 partijtjes leidde toen zijn kleinzoon Mats bij SJC schooltoernooitjes speelde, mocht niet baten. Niks voetballen. Het ventje ging  liever hockeyen. In die keuze kon Ruud  zich helemaal vinden, maar ook dat was geen lang leven beschoren. Tot zo ver alles zoals iedereen Ruud de Groot kent, vol humor, een tikje ondeugend, op zijn tijd.  Eenmaal op het veld of langs de lijn was hij de coach die technisch en tactisch de lijnen uitzette en van  de aanvoerder eiste  zijn verlengstuk te zijn, die richting geeft aan de afgesproken strategie, spelers stuurt. Ja, dan kon het er stevig aan toe gaan. ,,Aan verliezen had ik een bloedhekel, daar kon ik echt ziek van zijn. Ik was niet makkelijk, ook niet voor mezelf. Belde ik na afloop naar huis om te zeggen ‘zet de aardappelen maar af’, dan at ik ook niet. Later relativeer je alles.”

Bij RCL werden wij met jongens als Leo Holl, Koos Haneveld, Sjoerd Teske en Bram Brandt twee keer op rij kampioen, een prachttijd.”

Empathie

Na een voetballoopbaan bij Holland Sport (,,Als ‘betaalde’ amateur, voor 1500 gulden per jaar ”), UVS en RCL, stapte Ruud de Groot het trainersvak in. Een min of meer vanzelfsprekende vervolgstap. Hij was docent lichamelijke oefening bij het RIO  (Rijnlands Instituut voor Ondernemers Onderwijs), inmiddels omgevormd tot mbo Rijnland, bekend met condities verbeteren, leiding geven, pedagogisch bezig  zijn. Zijn eerste club was ZLC, aan de Boshuizerkade , veld 7. ZLC ging later met Oranje Groen op in vv Rijnland. Een definitie van een goede trainer kan hij niet geven. ,,Blijf zo veel mogelijk bij jezelf, zou ik zeggen. Zoek de balans om boven de groep en tussen de groep te staan.” Voegt er bijna onmiddellijk aan toe: ,,Empathisch vermogen is ook belangrijk. Probeer je in te leven in de karakters van je spelers. Op het juiste moment een aai over de bol geven, werkt bij de een; een ander moet harder aangepakt worden. Eerlijk gezegd heb ik daar soms wel in gefaald omdat je soms het teambelang moet laten prevaleren boven het individuele belang en dan moet je hard zijn, want de speler is het er nooit mee eens en die wijst weer naar anderen of dat jij niet consequent bent, want toen en toen……”

En: ,,Voorkom groepjesvorming en vindt het antwoord op de vraag ‘Hoe smeed ik 18 ego’s tot een homogeen gezelschap’.” In de loop van zijn bijna 40-jarige carrière als trainer heeft hij die kneepjes van het vak geleerd. In zijn eerste jaren kon hij ‘opvliegend’ zijn, later werd Ruud een stuk ‘rustiger, milder’.

,,Veel van mijn vader Karel geleerd”, zegt de Leidse Noordwijker. ,,Hij loopt als een rode draad door mijn leven, vooral mijn voetballeven. Hij had zelf gevoetbald, en goed ook, floot topamateurs en vlagde bij eredivisiewedstrijden.”  Marion, Ruuds zus, kon ook geweldig voetballen. Aan haar veelbelovende voetbaltoekomst kwam een abrupt einde toen zij tijdens een wedstrijd bij AZ in Alkmaar haar kruisbanden scheurde. Heel triest.

Zijn sterrenbeeld is Weegschaal met eigenschappen als: Diplomatiek en hoffelijk, romantisch en charmant, makkelijk in de omgang en sociaal. Maar aan de andere kant: Besluiteloos en veranderlijk, goedgelovig en beïnvloedbaar, flirterig en genotzuchtig. Daar gaat Ruud even recht voor zitten, gaat er echter niet op in en zegt: ,,Mijn grenzen hebben ruime marges, maar ga daar niet overheen. Gebeurt dat wel, dan komt het niet meer goed.”

Jeugd

Waar Ruud ook komt, cursussen geeft, op verzoek trainingen verzorgt, hij hamert op wat voor elke vereniging de basis behoort te zijn, de jeugdopleiding. Daarover liet hij in het boek ‘Een eeuw lang…Uit Vriendschap Saâm’ optekenen: ,,De jeugdopleiding blijft ten allen tijde belangrijk en het fundament van de club, maar je zult altijd wellicht 2 of 3 spelers van buitenaf moeten halen en dan alleen diegenen die echt iets toevoegen aan het team. Dus niet zomaar lukraak spelers aantrekken, want de clubidentiteit moet blijven bestaan.”

Docent De Groot levert na weer een intensieve KNVB-cursus gediplomeerde jeugdtrainers af.

Nee, hij is niet verbaasd over de technisch vaardige jonge  spelers van tegenwoordig:  ,,Tal van oud-profvoetballers verzorgen voetbaldagen tijdens welke veel facetten van het spel worden doorgenomen. Er zijn  speciale keeperscursussen. Doelman Frans Hoek, die met zijn bedrijf zegt ‘optimaal/maximaal rendement voor de klanten te behalen’, organiseert voetbaldagen, zoals jaren geleden bij RCL. Toen samen met de KNVB en de VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland). Daar kwamen 250 keepertjes op af, die door Hoek en 15 assistenten onder handen werden genomen. Stanley Menzo kwam handtekeningen uitreiken en een demo met Frans geven. Intussen scoutte Hoek  voor Ajax. Slim toch!

,,De jeugdopleiding blijft ten allen tijde belangrijk, het is het fundament van de club.”

Ziggo/Fox

Verder kijken die gasten naar alle topwedstrijden op Fox of Ziggo, weet De Groot,  en zien dan die hoogstandjes van de vedettes van vandaag. Die gaan ze dan met vriendjes  op veldjes of in die kooien van tegenwoordig nabootsen. ,,Dat werkt hoor.”

Ook noemt Ruud de Voetbalacademie van Ton Jenner en diens zoon. Die verzorgen loop- en techniektrainingen en spelvormen voor alle leeftijden en elk niveau. Daar zijn spelers als Eljero Elia (Feyenoord, nu Basaksehir), Luc Castaignos (Feyenoord, nu Vitesse) en Ryan Babel (Ajax, nu Besiktas) onder meer uit voortgekomen. Rolpatronen voor de jeugd, die eerst piloot, brandweerman en dan profvoetballer wil worden. Ruud: ,,De kans om werkelijk profvoetballer te worden en dan ook nog te slagen is heel klein, nog geen 1 procent, schat ik. Er wordt van die jochies meteen al zoveel aanleg en talent  verwacht. Werden ze vroeger door een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) met busjes opgehaald, dat is nu bij de meeste clubs over. Regel zelf maar dat je 4 of 5 keer per week op tijd komt trainen. Dat legt een geweldige druk op het gezinsleven van de ouders. ADO-Den Haag  heeft het bijvoorbeeld nog wel.”

Zelf is Ruud ook niet geslaagd als profspeler (,,Ik was niet goed genoeg”). Het belofte-elftal van Holland Sport heeft hij enkele keren als voorstopper/rechtervleugelverdediger gehaald. Getraind worden door Cor van der Hart en Joop Castenmiller, vond hij geweldig en leerzaam. In Houtrust op het veld te staan met Sjaak Roggeveen, André Hoekstra  en Martin van Vianen was toch een belevenis waar hij nog met plezier aan terugdenkt. Ruud kon het goed combineren ,want hij studeerde aan de HALO ,2 kilometer verderop en er werd om 17.00 uur getraind.

Het belofte-elftal van Holland Sport. Ruud de Groot, staande 3e van links. Als betaalde amateur ‘verdiende’ hij 1500 gulden per jaar.

Rivaliteit

Leo Holl, Koos Haneveld,  Sjoerd Teske, Bram Brandt, Jan van Duijn.  Met hen verliet De Groot UVS en stapte over naar RCL. Voetballen op zaterdag. Een successtory.  Het team werd 2 keer op rij kampioen. ,,Wij kregen niet betaald, echt niet. Ja, Noorlander, de bouwgigant, deed wel eens een geste met de woorden: ‘Ga maar eens met elkaar lekker eten’. Dat deden wij dan ook, met onze vrouwen erbij. Hartstikke leuk. Pracht tijd.”

RCL zou Ruuds laatste station als voetballer zijn. Hij zat op de trainerscursus. Les geven, voetballen en op cursus met alles wat daarbij komt kijken, dat is niet te combineren.  ,,Dat is roofbouw,je bent geen avond vrij.”

Hij trainde ZLC, later ook DOSR en Lugdunum. Bij de Kikkers stonden mannen als Frans Sjardijn, Ted van Berkel, Bennie de Roo en Henk de Cler, om een aantal namen te noemen in de hoofdmacht. Met die sterke lichting werd  De Groot ook kampioen, tegen FC Lisse. ,,In de Kikkerpolder was er altijd wel rivaliteit tussen UVS en Lugdunum. Wanneer wij van UVS wonnen, kon je daar jaren op teren, vooral  bij bestuur en supporters.”

Belangrijk in zijn carrière als trainer waren de 7 jaar bij Wilhelmus, die hij ook kampioen maakte:  ,,Altijd 1000 mensen op de tribune, die voor een echte voetbalsfeer zorgden.  Maar na zo’n lange periode ben je over je houdbaarheidsdatum heen.” Hij stapte over naar Aalsmeer, waar hij Mark Wotte tegen het lijf  liep, die Lisse  trainde. ,,Mark ging naar ADO Den Haag en vroeg of ik zijn assistent wilde worden. Ja, dus.”  Dat betekende: de B-selectie trainen en tegenstanders analyseren, dichtbij en veraf.

Ruud de Groot, coachend langs de lijn: ,,De aanvoerder is mijn verlengstuk in het veld. Hij stuurt en zorgt ervoor dat er volgens de afgesproken strategie wordt gespeeld.”

Tonegido, die hij met Wim Schaap  trainde, was  zijn laatste club. Hij sluit een trainersloopbaan van 35 jaar af. Ruud heeft als coach ‘alles’ meegemaakt. Ups & downs,  peptalks na weer een verloren wedstrijd (,,Alfons Groenendijk heeft gelijk: Je kunt beter 1 keer met 7-1 verliezen, dan 7 keer met 1-0”), slechtnieuws gesprekken, ontslag (bij Quick Boys), kampioenschappen (“Dan ben je de koning”) en degradaties (“Dan ben je de schlemiel”). En… levenslange vriendschappen gebracht met Paul van der Zwaan  en Wim Rijsbergen (tevens zijn golfmaten). Toen Wim bij Cosmos in New York speelde, logeerde Ruud bij hem.

Omdat hij zoveel bagage in zijn rugzak heeft is het niet verwonderlijk dat hij 12 jaar voorzitter van de VVON is geweest, de vakbond voor oefenmeester. Bij zijn afscheid werd Ruud benoemd tot Lid van Verdienste. Terecht. Nog steeds – ook tijdens het interview – ontvangt hij sms-jes van trainers, die om zijn advies vragen (“Kan ik je vanmiddag ff bellen?”). Onderbelicht blijft  dat Ruud de Groot 30 jaar geleden trainer was van het nationale vrouwenteam (“Ik volgde Bert van Lingen op”). Nauwelijks beantwoordt Ruud de vraag wat hij van walking football  vindt  (“Elke dag een half tot heel uur wandelen zou ik eerder aanbevelen, ook volgens  zijn vriend Ruud Bröring”).

Dat Ruud de Groot gelukkig is, alive and well and kicking, blijkt aan het slot van het interview. De inmiddels 14-jarige prachtige lapjespoes Co’tje heeft haar dagelijkse ochtendwandeling in de buurt erop  zitten. Krabbend en krassend geeft ze aan naar binnen te willen. De voormalige coach veert soepel op en doet de deur voor ‘Hare Majesteit’ open. Hooghartig loopt het dier alles en iedereen negerend voorbij, snoept van de smakelijk brokjes (“Verrijkt van Omega 6 en 3 tot Vitamine E”) en legt zich te rusten. ,,Ik ben personeel voor haar.”

Ruud de Groot won bekers, behaalde kampioenschappen, maar dit kleinood koestert hij. Het behoort bij de benoeming tot Lid van Verdienste van de VVON.

 

—————————————————————kader—————————————————————

,,Renske, mijn eega, gaat altijd mee wanneer wij een tegenstander gaan analyseren. Zij let vooral op de spelhervattingen (wie, wat, wanneer, waar, waarheen?). Ze heeft zelf ook gevoetbald en vier ogen zien meer dan twee, maar als Noordwijk thuis speelt, krijg ik haar niet mee.”

,,Weet je wie er voor heeft gezorgd  dat de gezondheidszorg zo peperduur is geworden? De overheid! Zwemlessen zijn geschrapt. De lesuren Lichamelijke Oefening op scholen zijn teruggebracht tot het minimum. Ik heb nog meegemaakt dat er  geen lessen Lichamelijke Opvoeding meer gegeven werden in de eindexamenklassen op het RIO, er moest zo nodig bijgespijkerd worden in andere vakken. Het slagingspercentage moest immers omhoog en dus meer geld voor de school per geslaagde leerling. Alsof die twee uurtjes Lichamelijke Opvoeding per week het verschil zouden maken??!!”

,,Van jongs af aan moet bewegen in het systeem zitten en voortdurend gepromoot worden, bij jong en oud. Kijk ‘ns naar de mensen met overgewicht, het worden er steeds meer. Ook nu slaat de overheid weer alarm. Bewegen? Houd het zo lang mogelijk vol!!! Ga naar buiten ,wandelen, hardlopen, fietsen, enzovoorts of anders ga naar de fitnessschool ,alleen daar zit wel een kostenplaatje aan vast.”

,,De gang naar de voordeur is de eerste en moeilijkste stap, die je moet nemen! Doe het en als je met iemand afspreekt en samen op weg gaat is dat nog een extra motivatie, want de één stimuleert de ander om te gaan en je kan onderweg nog een beetje ouwehoeren. Dat maakt het een stuk aangenamer. Als je dan terug bent en je hebt gedoucht, dan ben je weer als nieuw. DOEN!!”

————————————————————————————————————————————–

Foto’s: archief Ruud de Groot

Repro’s en actuele foto’s: J.P. Kranenburg

 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

Must Read