Tweede klasse C (zaterdag)- Niet zelden vallen toppers tegen. Angst regeert veelal en dat soort wedstrijden komen vaak laat of zelfs helemaal niet op gang. Bij de ontmoeting tussen Valken’68, de directe belager, en koploper Die Haghe was er wel sprake van amusement. Vooral voor het thuispubliek dan wel. Valken’68 speelde een uitstekende wedstrijd en won met 3-2 van de Haagse ploeg. Dat is op papier een nipte score, maar de Valkenburgers domineerden een grof gedeelte van deze kraker. Nadat de Valkenburgers verzuimd hadden de 4-0 op het scorebord te zetten, werd het zelfs nog even link. Valken’68 kreeg echter uiteindelijk waar het recht op had en bracht de spanning aan de kop volledig terug. Die Haghe leidt de dans nog wel, nu met nog drie punten voorsprong op de geelroden en vier op UVS.

De aftrap vond niet om 14.30 plaats, maar er werd pas voorbij kwart over drie gestart op ‘t Duyfrak. De bus van Die Haghe was terecht gekomen in een file en deed maar liefst twee uur over de toch niet al te grote afstand. Valken’68 was er klaar voor, maar moest dus geduld hebben. Zou het de concentratie geweld aan doen of kon de thuisploeg de rust bewaren om er later op de middag vol in te knallen? Een antwoord op die vraag bleef niet lang uit. Valken’68 toonde zich gretig vanaf het begin en de lijstaanvoerder werd duidelijk gemaakt dat het menens was voor de nummer twee. Valken’68 moest ook winnen om dichterbij te kunnen komen en zo de inhaalrace verder gestalte te kunnen geven.

Al na zeven minuten was het raak in de heerlijke openingsfase. Een afvallende bal vanuit een hoekschop werd door Jaap van der Plas met een gave uithaal gebombardeerd tot 1-0. Er was dus sprake van een droomstart voor Arie van Duijn en de zijnen en van aftasten was in deze topper geen enkele sprake. Valken’68 kwam een slordige tien minuten later ook in de buurt van de 2-0. Matthijs de Mooij zag een schuiver gekeerd worden door de voeten van de Haagse doelman Bas Drost. Het gaf aan dat de uitdager snel zaken wilde doen.

Geleidelijk aan kwam Die Haghe wel beter in de wedstrijd, maar de meeste onderlinge duels werden toch gewonnen door de thuisploeg. Robin Laming kon er rond de dertigste minuut vandoor op links, maar Sander van Duijn toonde zich alert en voorkwam een vrije doortocht voor de Hagenaar. Yannick Nyanor kreeg even later een vrije kopkans vanuit een vrije trap, maar Erwin van der Nagele hoefde zijn keeperskunsten niet te vertonen. Even later wel bij een actie van Sebastiaan van der Starre, die de bal te ver voor zich uitspeelde. Verder hield de gastheer de controle, maar was het met de 1-0 uiteraard nog niet gedaan.

Ook de tweede helft boeide en daarmee kregen de flink opgekomen bezoekers een ware topper voorgeschoteld. Kansen ontstonden er niet in de openingsfase, maar bij de eerste gelegenheid voor Valken’68, na een kwartiertje spelen, was het raak. De Mooij stuurde Timo Schaap weg op links. De buitenspeler bracht de bal de zestien in en daar stond Jaco van der Bent, voor deze gelegenheid gekozen boven Robbert van Delft in de punt, om rustig de 2-0 binnen te schieten. Het werd tien minuten later allemaal nog mooier voor het overtuigende Valken’68. Een vrije trap kwam via de ingevallen Van Delft terecht bij Van der Bent, die in de kleine ruimte wel raad wist met de bal en besloot de bal in de verre hoek te plaatsen. Drost was andermaal kansloos en Die Haghe leek dat op dat moment ook.

Een andere invaller, Niels Hogewoning, kreeg een ideale kans om de 4-0 zelfs af te drukken op assist van Van Delft, maar voor een leeg doel faalde de nummer 14 hopeloos. Het leek allemaal niet meer van belang te zijn, hoewel het doelsaldo ook nog een rol van betekenis kan gaan spelen na zesentwintig wedstrijden.

Tegen sluitingstijd werd de marge binnen een minuut teruggebracht tot één doelpunt. Eerst knikte Laming binnen en pal daarop werd een handsbal in de zestien bestraft met een pingel. Sander de Jong scoorde, maar daar bleef het qua score bij. Wel moest Sebastiaan van der Starre daarna nog inrukken na een forse overtreding op Rody Redel. Het zal ongetwijfeld betekenen dat Die Haghe het de komende wedstrijden zonder hem zal moeten stellen en daar wordt de Haagse ploeg niet sterker van. Er liggen dus mogelijkheden voor Valken’68 en UVS om de spanning verder op te voeren, maar in deze klasse kan het elke week weer anders verlopen dan je denkt. Valken’68 toonde in deze pot in elk geval aan dat het zo spelend aanspraak mag maken op de titel.

Nog even wat cijfers: na de winterstop verzamelde Die Haghe 14 punten uit tien, kwamen er voor Valken’68 twintig punten bij in elf duels en UVS presteert in 2018 vooralsnog het beste met 24 punten uit tien wedstrijden. Valken’68 stond ruim twee maanden terug nog veertien punten achter op de Haagse ploeg en verloor eerder tamelijk kansloos in de heenwedstrijd. het kan verkeren..

Valken’68-Die Haghe 3-2 (1-0). 7. J. van der Plas 1-0, 59. Van der Bent 2-0, 67. Van der Bent 3-0, 87. Laming 3-1, 88. De Jong 3-2. Scheidsrechter: Van Lith. Toeschouwers: 500.

Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, De Lange (71.Hogewoning), Haasnoot, Redel, S. van der Plas, Langeveld (83. S.de Mooij), M. de Mooij, Schaap (64. Van Delft), Van der Bent, J. van der Plas.

Foto’s: Saam de Mooij

Beluister hier nog twee interview met Jaco van der Bent en Arie van Duijn:

 

En het mooiste van de middag vastgelegd op foto. De spelers van Valken’68 eren de recent overleden Sander Molenaar…om stil van te worden