Derde klasse A (zaterdag)- Ook bij deze wedstrijd waren er weer genoeg kreten zoals ‘als’ en ‘maar’. Kortweg kwam het er op neer dat LSVV’70 enkel baat had bij een driepunter en dan nog was het afhankelijk van de het resultaat in Oudewater, waar Zwammerdam op bezoek kwam. VV Leiden had vooraf wat meer ontsnappingswegen, maar dan moest er wel gewonnen worden. Het Leidse onderonsje was vermakelijk. Zeker in de eerste helft geloofde de thuisploeg in de goede afloop. In de laatste tellen van de eerste helft poetste de ploeg van Cees van Tongeren echter een opgelopen achterstand weg en vanaf dat moment verliep het duel in het nadeel van de brigade van Freek Jansen. VV Leiden won met 1-4 en zag Koudekerk gevloerd worden door Van Nispen. Gevolg: LSVV’7o moet zich veilig zien te spelen via de nacompetitie en VV Leiden kan vakantie gaan vieren.

Bijna als vanzelfsprekend waren er vooraf op social media de nodige schermutselingen in het Leidse. Die werden doorgetrokken naar de eerste helft van de strijd tussen de stedelingen. LSVV’70 wilde zich niet laten ringeloren en maakte het VV Leiden lastig. Okay, de bezoekers hadden meer de bal aan de voet. Maar in de eerste vijfenveertig minuten kon Jansen zien dat zijn ploeg gevaarlijker was. En wat zou er zijn gebeurd bij een 2-0 voorsprong van de thuisploeg? Weer een ‘als’ en dat telt nu eenmaal niet.

Terug naar de eerste rondgang. De eerste kans was voor Alen Stjepanovic van de gastheren. De aanvaller, met de voor Leidse begrippen indrukwekkende naam, kopte over. ‘Steppa’ kreeg weer een basisplaats, omdat topscorer Jiddo Doornenbal de laatste tijd niet geheel fit is. Even later mocht Thomas Waasdorp aan de overkant niet mopperen dat een inzet van Sipan Khalid in de kiem kon worden gesmoord. LSVV’70 werd kot daarop gevaarlijk via Guus van Kessel, die Andy van der Meulen tot een uiterste krachtsinspanning verrichte. De doelman van de gasten toonde voor de zoveelste keer dit seizoen een meer dan betrouwbare sluitpost te zijn.

Toch moest de goalie na ruim een kwartier passen op een inzet van Paulus Egberts, nadat Stjepanovic de bal had afgegeven in de zestien. De middenvelder bracht zo zijn ploeg op 1-0 en dat kon op dat moment niet onverdiend worden genoemd. Op dat moment zat vv Leiden in zak en as. Immers, het tweede elftal was eerder op de dag geen kampioen geworden  en een nacompetitieplek voor de hoofdmacht leek niet ondenkbaar. Ook in het vervolg van de eerste helft had de brigade van Van Tongeren het lastig. LSVV’70 groepeerde zich en bleef venijnig in de omschakeling.

De grootste kans voor de thuisploeg kon vijf minuten voor de pauze worden genoteerd. Althans kans..dat was het amper. Neal Petersen was de beste in een ongemeen moeilijke hoek en punterde het leder tegen de lat. VV Leiden kwam zo met de schrik vrij en haalde zichtbaar opgelucht adem. Toch leek LSVV’70 de beste papieren te houden tot aan de rust, maar zo ongeveer vanuit het niets prikte Joeri Devilee raak. De aanvalsopzet was daarbij prima te noemen en op dat ogenblik leken beide ploegen veroordeeld te worden tot de nacompetitie. Zwammerdam leidde immers in Oudewater en de andere concurrenten waren niet van belang gezien het evenwicht in Leiden.

De tweede helft was echter amper begonnen of het scenario van voor de pauze veranderde volledig. Joost Wijnakker ging opzichtig in de fout ten opzichte van Devilee en scheidsrechter Merkestein deed wat hij moest doen. De bal ging op de stip en Sipan Khalid pakte zijn verantwoordelijkheid. De 1-2 maakte LSVV’70 op dat moment kansloos voor het ontlopen van de nacompetitie en VV Leiden leek opeens dichterbij het sein ‘veilig’. Weliswaar stond Zwammerdam nog steeds met 0-1 voor op bezoek bij en in Oudewater, maar Koudekerk leek wel aan het korste eind te trekken tegen Van Nispen.

Voor VV Leiden werd de middag nog veel rooskleuriger. Guido Leugering stuitte de opgekomen Mitchel Hage op onjuiste wijze en de arbiter van dienst kon niet anders dan de bal weer op elfmeter leggen. Khalid liet Thomas Waasdorp andermaal kansloos. Voor de gasteheren was de rek er vanaf dat moment uit en Wijnakker ging zelfs voor de tweede keer in de fout. Nu was de ingevallen Erik Bakker slachtoffer. De voor de derde keer uitgedeelde elfmetertrap was ook nu terecht en Khalid toonde zich een ijskonijn van het zuiverste ras.

Wat er daarna nog gebeurde, deed er niet meer toe. Voor LSVV’70 viel er niets meer te halen en nu moet lijfsbehoud worden afgedwongen via de nacompetitie. VV Leiden kreeg ondertussen mee dat Koudekerk kansloos werd gelaten tegen het Zilkse Van Nispen en zo kon er een waar feest van de grond komen voor Van Tongeren en de zijnen. VV Leiden leek dood en begraven, in een grof deel van de competitie, maar richtte zich op. En hoe…!

Na afloop sprak Hennie Kanbier met drie hoofdrolspelers. Aan het woord komen Khalid, Van Tongeren namens VV Leiden en de beste speler aan LSVV-zijde in deze Leidse botsing. Met een en ander wordt dit betoog afgesloten.

LSVV’70-vv Leiden 1-4 (1-1). 17. Egberts 1-0, 45. Devilee 1-1, 47. Khalid (strafschop) 1-2, 59. Khalid (strafschop) 1-3, 74. 1-4 Khalid (strafschop) 1-4. Scheidsrechter: Merkestein. Toeschouwers: 100.

LSVV’70: T. Waasdorp, Van Beuningen, Filippo, Van Luxemburg, Leugering (70. Casteel), Wijnakker, Groenendijk, Egberts, Stjepanovic (56.Loos), Petersen (60. Doornenbal), Van Kessel.

vv Leiden: Van der Meulen, Hage (84. Dieke), Van Egmond, Sjaardema, Te Hennepe, Hamelink (72. Bakker), Van der Meel, Lammers, Khalid, Middelkoop (80. Van Heusden), Devilee.

 

Foto’s: Stan van der Meel.

Note redactie: een uitgebreide fotoreportage volgt.

Beluister hier de interviews: